Nokia Lumia 930

Beste til nå, men ikke helt perfekt

Lumia 930 er den beste Windows-mobilen til nå og bare småting hindrer den i å nå helt til topps i vår test.

NYDELIG: Nokia har laget en nydelig mobil med veldig bra byggekvalitet. Legg for eksempel merke til overgangen mellom skjerm og aluminiumsramme.
NYDELIG: Nokia har laget en nydelig mobil med veldig bra byggekvalitet. Legg for eksempel merke til overgangen mellom skjerm og aluminiumsramme. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Byggekvaliteten på Lumia 930 fra nå Microsoft-eide Nokia er noe av det beste vi har sett på en mobil. Til nå er det Apple som har vært soleklart best på design og byggekvalitet - spesielt på de små detaljene og finishen. Men med Lumia 930 har Nokia tatt et langt skritt mot å være klassens beste. Den fasettslipte og avrundede skjermen passer perfekt ned i aluminiumskroppen som elegant rammer inn mobilen. På baksiden er det fargerik bruk av kompositt/plast, som også har elegante avrundede former ned og inn mot aluminiumsrammen. I sum gjør dette sitt til at Nokia Lumia 930 kanskje er den mest elegante mobilen Nokia har laget til nå.

Nokia Lumia 930 overtar nå også for Lumia 1020 som selskapets toppmobil. Lumia 1020 kan du ennå kjøpe og den koster faktisk under 2.000 kroner.

Bedre Windows

I Lumia 930 er det versjon 8.1 av Windows Phone som regjerer. Det oppdaterte mobiloperativsystemet fra Microsoft har fått noen viktige forbedringer, blant annet et ordentlig varslings- og handlingssenter med snarveier til viktige innstillinger. I tillegg overrasker Lumia 930 og Windows 8.1 med stadig nye og snedige funksjoner, som at du automatisk kan la dine venner får tilgang til ditt trådløse nettverk (og omvendt) uten kode via tjenesten Wi-Fi-sensor.

I tillegg er Windows Phone 8.1 et raskt og responsivt operativsystem. Det eneste vi ikke liker er at en del tjenester bruker litt tid på å oppdatere/hente data, som Nyheter-appen og Personer-huben.

WINDOWS: Det er mange meninger om Windows Phone, men ting begynner å falle på plass. I tillegg får du mye ekstra på en Windows Phone, som Office og Here-navigasjon.
WINDOWS: Det er mange meninger om Windows Phone, men ting begynner å falle på plass. I tillegg får du mye ekstra på en Windows Phone, som Office og Here-navigasjon. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Mørk skjerm

Spesifikasjoner: Nokia Lumia 930

 • Operativsystem: Windows Phone 8.1
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning, 1920 x 1080, 441 ppi
 • Prosessor: 2,2 GHz, Quad Core
 • RAM: 2 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Nei
 • WiFi: 802.11 ac/n/g/b/a
 • 4G: Ja, cat. 4
 • Kamera: 20,7 MP
 • Batteri: 2420 mAh
 • Størrelse: 71 x 137 x 9,8 mm
 • Vekt: 167 gram
 • Annet: Innebygd støtte for trådløs lading, FM-radio

Vi har jevnt over lite å utsette på Lumia 930. Skal vi peke på noe er det at den flotte og høyoppløste skjermen har en litt rar hvitebalanse og viser et litt rødrosa skjær i hvitfargene. Man kan heldigvis justere for de verste utslagene. (Innstillinger -> Skjerm -> Fargeprofil).

Vi synes også skjermen er noe i mørkeste laget. Ser man på testplakaten til WP Bench, så forsvinner noen av de mørkeste fargene.

Men med litt justeringer og lysstyrken skrudd opp, så synes vi at resultatet likevel blir bra.

Kamera

Kameraet på Lumia 930 er godt. Kameraappen er den samme som vi finner på andre Lumia-modeller, og det betyr mange manuelle innstillingsmuligheter. Lumia 930 har også en dedikert kameraknapp. Det tar 4-5 sekunder før kameraet er klar til bruk når man bruker den dedikerte kameraknappen og mobilen er i «dvalemodus». Her kunne vi ønsket oss en enda raskere «oppvåkning».

Bildekvaliteten er jevnt over svært god. Den har god skarphet ved lav ISO, og selv om det forverrer seg gradvis ettersom man skrur ISO-verdien oppover blir aldri bildene helt ubrukelige, heller ikke på ISO 4000. Den greier naturlig nok ikke å hamle opp med Nokia 1020 på detaljskarphet, men det virker som den har litt finere korn på høy ISO. Videokvaliteten er også veldig god, og i godt lys gir den veldig skarpe opptak med lite korn og støy.

Varm

Batterilevetiden til Lumia 930 målte vi til 7 timer og 13 timer. Det er en god timer under snittet på de ti siste mobilene vi har testet. Det er også litt under hva toppmobiler som Galaxy S5 og Sony Xperia Z2 leverer. I vanlig bruk vil du nok oppleve at du må lade hver dag om du er en aktiv mobilbruker. Selv opplevde vi at batterilevetiden holdt både i to og tre dager i perioder med lite bruk.

Skal vi pirke på et par småting så er det at mobilen blir litt varm nederst på høyre side under aktiv bruk. Vi synes også enkelte apper, som Facebook og Internet Explorer, hakker litt når man ruller opp og ned i appen.

Konklusjon

Har du sittet på gjerdet og ventet på en god Windows Phone-mobil, kan du nå trygt hoppe ned fra og kjøpe en Nokia Lumia 930. Det gjelder også for alle som er lei av Android og iPhone/iOS. Lumia 930 er en liten designperle og med et Windows 8.1 som er blitt mer modent, fremstår Lumia 930 som et bra kjøp. Prisen på rundt 4300 kroner gjør den også litt rimeligere enn både Xperia Z2, Galaxy S5 og iPhone 5S.

Les også:

Test av Microsoft Surface Pro 3

Galaxy Tab S: Nettbrett med super skjerm

Bør klattlading unngås?

GODT KAMERA: Med 20,7 megapiksels oppløsning og Nokias gode kameraapp, så kan man ta gode bilder med Lumia 930.
GODT KAMERA: Med 20,7 megapiksels oppløsning og Nokias gode kameraapp, så kan man ta gode bilder med Lumia 930. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning