Nokia Lumia 925

Tynnere, lettere og med veldig bra kamera

Nokia er ute med en ny toppmodell. Hils på Lumia 925.

FARGER: Nokia Lumia 925 kommer i en litt mer dempet fargepalett enn tidligere modeller.
FARGER: Nokia Lumia 925 kommer i en litt mer dempet fargepalett enn tidligere modeller. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
STILRENT: Nokia har samlet lader, SIM-kort og inngang for hodetelefon på toppen av mobilen.
STILRENT: Nokia har samlet lader, SIM-kort og inngang for hodetelefon på toppen av mobilen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Da Nokia lanserte toppmobilen Lumia 920 var det tre ting som gikk igjen hos kritikerne: Den var for tung (180 gram), den var for tykk (10,7 mm) og enkelte mente bruken av plast ikke var eksklusivt nok.

Med Lumia 925 har Nokia svart på kritikken. Lumia 925 har fått en ramme i aluminium og en skjerm (glass) som går helt ut til kanten. Baksiden er fortsatt i plast, men det er det også på andre toppmobiler som bruker. I tillegg er vekten redusert med 41 gram og telefonen er kun 8,5 mm tykk.

Vi synes designendringene er svært vellykket. Lumia 925 gir et veldig godt førsteinntrykk.

Bakdekselet kan riktignok ikke tas av, noe som vanskeliggjør batteribytte. Telefonen tar heller ikke minnekort og den interne lagringskapasiteten er kun på 16 GB. Det er i minste laget.

Etter noen få dager var ledig kapasitet hos oss under 7 GB. En mobil uten minnekort burde minst hatt 32 GB med intern lagringsplass. Riktignok får man 7 GB skylagring med på kjøpet, men for mange er det det fysiske lageret man har i lommen som teller.

En vanesak

Operativsystemet er naturlig nok Windows Phone 8. «Ekteskapet» med Microsoft har ennå ikke båret frukter, om vi bruker volum som et suksesskriterium.

Personlig har jeg vært en stor kritiker av hvordan Windows 8 har fungert på PC-en (det blir bedre med Windows 8.1) og jeg har også kritisert Microsoft for at ikonene på Windows Phone 8 blir litt for like (hvite symboler på likefarget bakgrunn), noe som har gjort det litt tidkrevende å finne det man leter etter.

På plussiden må vi nevne at når man først har «tweeket» startskjermen slik at den er slik man ønsker, så fungerer det greit. Jeg savner riktignok en effektiv verktøymeny, slik de fleste Android-mobiler har. Men på Lumia 925, som på andre Windows Phone-mobiler vi har testet, er operativsystemet raskt, responsivt og vi blir aldri plaget av at noe går tregt.

Kamera

Spesifikasjoner: Nokia Lumia 925

 • OS: Windows Phone 8
 • Skjerm: 4,5 tommer
 • Oppløsning: 1280 x 768 punkter/334 ppi
 • Prosessor: Snapdragon S4, 1,5 GHz tokjerneprosessor
 • Minne: 1 GB
 • Lagringsplass: 16 GB + 7 GB skylagring
 • Kamera: 8,7 MP
 • Frontkamera:
 • Størrelse: 129 x 70,6 x 8,5 mm
 • Vekt: 139 gram
 • Annet: Gratis global GPS-navigasjonsapp følger med

Lumia 925 følger ikke helt med i megapikselracet, som for toppmobiler nå ligger på 13 megapiksler. Finnene har satt inn et PureView kamera med en oppløsning på 8.7 megapiksler i Lumia 925. Det er nok ikke like rått som på Nokia Lumia 1020, men nokia skryter av at kameraet på Lumia 925 skal levere gode bilder selv under dårlige lysforhold.

Og kameraet på Lumia 925 tar gode bilder. Sammenlignet med vår referanse, iPhone 5, synes vi Lumia 925 leverer litt skarpere bilder og det har litt mer trøkk i fargene inkludert en dypere svartfarge.

Dette gjør at bildene fra Lumia 925 er naturlige med gode farger og kontraster. Videobildene har noen av den samme forskjellen. Bildene fra Lumia 925 har kraftigere farger og mer kontrast, noe som gjør at bildene fra iPhone 5 fremstår som litt mer blasse. Lumia 925 gjør også en veldig god jobb under dårlige lysforhold.

Skal vi kritisere noe på kameraet til Lumia 925, så må det være at selve «knipsingen» er noe upresis. Den eksterne kameraknappen er absolutt et pluss, men vi fikk aldri noen god «knipsefølelse». Det virket som om kameraet trenger litt tid til å «tenke» før den tar et bilde. Her er iPhone 5 raskere. Også når vi tar bilde med å bruke skjermen som utløser, trenger Lumia 925 noe tid. I starten førte det til at vi avsluttet fotograferingen før bildet faktisk var tatt.

Ytelse

Lumia 925 imponerer oss med batterilevetiden sin. I vår ytelsestest holdt batteriet i 7 timer og 14 minutter. Vi må tilbake til vår test av Samsung Ativ S i januar i år for å finne noen som slår dette. I ytelsestestene for øvrig legger Lumia 925 seg ganske likt med Samsung Ativ S. Det er kanskje litt skuffende med tanke på at Ativ S har vært på markedet siden før jul i fjor.

PLAST: Baksiden består av et plastdeksel som ikke kan tas av.
PLAST: Baksiden består av et plastdeksel som ikke kan tas av. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Skjermen på Lumia 925 er også veldig bra, som på forgjengeren Lumia 920. Skjermen har gode farger, er skarp og den er rask.

Konklusjon

Nokia har gjort en god jobb med Lumia 925. Visuelt og den opplevde kvaliteten er en toppmobil verdig. Innmaten og de tekniske spesifikasjonene plasserer Lumia 925 i større grad som en god «mellomklassemobil». Vi tenker her på skjermen som ikke har full HD-oppløsning, den interne lagringsplassen på 16 GB og det faktum at mobilen ikke har minnekort.

Men Nokia Lumia 925 er likevel et skritt i riktig retning for Nokia. Kameraet er svært godt. Skjermen er god og batterilevetiden er veldig bra. I bruk er mobilen raskt og responsiv og skal du først ha en mobil med Windows 8 er kanskje dette en av de bedre du kan kjøpe.

Prisen plasser den kun marginalt under Samsung Galaxy S4. Trolig burde prisdifferansen vært litt større for å friste nye og gamle kunder over til Nokias og Microsofts mobilunivers.

Les også:

Test: Terningkast 6 til Samsung Galaxy S4 Activ

FARGER: Nokia Lumia 925 kommer i en litt mer dempet fargepalett enn tidligere modeller.
FARGER: Nokia Lumia 925 kommer i en litt mer dempet fargepalett enn tidligere modeller. Foto: Nokia

10 smarte tips tll Dropbox

Test: Kompakt og god reiseradio

Les denne testen før du kjøper ny PC-skjerm
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning