Test: Sony Xperia XZs

Et godt valg

Xperia XZs kan enten sees på som en dyr mellomklassemobil eller som en ok priset toppmobil. Vi tror de fleste havner på at Xperia XZs er et greit kjøp, rett og slett.

MATT: Sony setter ingen sjakk matt med Xperia XZs, men for Sony-fansen er det en god mobil.
MATT: Sony setter ingen sjakk matt med Xperia XZs, men for Sony-fansen er det en god mobil. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Xperia XZs er en mobil det er litt vanskelig å plassere. Det er ikke en toppmobil som skal konkurrere direkte med Samsung Galaxy S8, men det er heller ikke en mellomklassemobil som skal konkurrere mot mobiler som Huawei P9/P10 Lite.

Xperia XZs kan rett og slett være et ålreit mobilkjøp. Her slipper man å betale prisen for en toppmobil, men får likevel et svært godt kamera og en design og ytelse som hver fall snuser på toppmobilsjiktet.

Les også: Toppkarakter til stilig bærbar PC

Pent design

Med de nyeste Xperia XZ-modellene har Sony tatt designet litt i retning av de tidligere litt firkantede Z-modellene, men med et noe mer avrundet uttrykk. Vi liker godt designet på XZs, selv om den har en større ramme rundt skjermen enn det vi ser på de aller nyeste toppmobilene. Den heller ikke like sprek innmat. Den kommer faktisk med samme Snapdragon-prosessor som satt i fjorårets Xperia XZ-mobil. Siden både det visuelle og innmaten har mange fellestrekk, så kan man se på Xperia XZs som en lett oppgradert versjon av fjorårets XZ-mobil.

Les ogå: Sniktitt på Sonos Playbase

OK ytelse

Xperia XZs yter ok. Dette er ikke en telefon som setter ny standard, men yter på nivå med gode mobiler, som for eksempel Huawei Mat 9 Pro og sin egen «tvilling» Xperia XZ. Der den skuffer litt er på batterilevetid. Her klokket vi den inn til 8 timer og 6 minutter, noe som er nesten fire timer bak Xperia XZ. Disse mobilene har like stort batteri, mens XZs har Android 7 som skal være mer batterigjerrig. Her må Sony se om det finnes en oppdatering som kan forbedre batterilevetiden.

Les også: 10 ting du må vite om DAB

Kamera

Et litt rart valg fra Sonys side er at årets XZs-modell har færre megapiksler enn fjorårets XZ-modell. 23 mot 19 for å være nøyaktig. Kameraet i XZs skal være det samme som kommer i XZ Premium. Kameraet har fått en ny sensor og en ny funksjon som skal forsøke å predikere hva du prøver å ta bilde av og faktisk registrere ting som bevegelse før du rekker å trykke på utløseren. Vi må ærlig talt innrømme at vi ikke helt fikk taket på denne funksjonen, men det er mulig den glimter til under spesielle forhold, som actionbilder.

Spesifikasjoner: Sony Xperia ZXs

 • OS: Android 7.1
 • Skjerm: 5,2 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler. 424 PPI
 • Prosessor: Snapdragon 820, Quad Core 2,15 GHz
 • RAM: 4 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 256 GB
 • WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n
 • 4G: Cat 9, 450/50 Mbit/s
 • Batteri: 2900 mAh
 • Kamera: 19 MP
 • Ansiktskamera: 13 MB
 • Annet: Vanntett (IP68)

Hovedinntrykket av kameraet er likevel godt. Kameraet leverer svært gode bilder under dårlige lysforhold. Under gode lysforhold tar kameraet rett og slett gode bilder.

Nytt er også super slow-motion funksjonen, som leverer saktefilm med 960 bilder per sekund. Riktignok bare en superkort stund (0,18 sekund), men nok til at du kan fange en person som tar salto på ski eller stuper ned i et basseng. En kul funksjon, men den har sine svakheter. Under dårlige lysforhold fungerer den svært dårlig fordi videoen rett og slett blir for mørk.

Vi liker godt kameraappen til Sony, men den trenger snart en overhaling. Appen har vært identisk ganske lenge. Aktører som Huawei har for eksempel laget en app som lett konkurrerer med Sony.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

SAKTEFILM: Sony Xperia XZs kan filme med 960 bilder per sekund. Riktignok bare i 0,18 sekund, men nok til at du får kule effekter.
SAKTEFILM: Sony Xperia XZs kan filme med 960 bilder per sekund. Riktignok bare i 0,18 sekund, men nok til at du får kule effekter. Foto: Sony/Montasje

Bilder tatt med Xperia XZs ser du i dette fotogalleriet:

Spesifikasjoner

Produsent Sony
Pris 5290

Konklusjon

For å vise hvor vanskelig et mobilvalg kan være, så kan du i tilfellet Xperia XZs velge å kjøpe fjorårets versjon Xperia XZ til 4990 kroner, Xperia X Performance til 3.589 kroner eller gå for den litt eldre Z5 Premium til 5.490 kroner. Tre av disse har samme prosessor fra Snapdragon, mens Z5 har et versjonsnummer tidligere – men til gjengjeld så får du her en 4K-skjerm og et rått design.

Xperia XZs er en helt ok mobil med en grei prislapp. Konkurransen i dette segmentet er hard og vi tror kanskje XZs har det som skal til for å tilfredsstille Sony-fansen, men heller ikke noe mer. Derfor får den en 5-er fra oss.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning