Test av Sony Xperia XZ

En god konkurrent til iPhone 7

Dette er toppmodellen Sony og Xperia-fansen trengte i år.

NY Z: Sony har lansert en ny Z-modell, men denne gangen kamuflert som en X. Sony Xperia XZ får toppkarakteren i vår test.
NY Z: Sony har lansert en ny Z-modell, men denne gangen kamuflert som en X. Sony Xperia XZ får toppkarakteren i vår test. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Sony varslet tidligere i år at Z-serien skulle fases ut og at den nye X-serien skulle være fanebærere for Sonys mobilportefølje. Toppmobil-fokuset ble tonet ned og det var kun Xperia X Performance som forble vanntett.

På IFA lanserte Sony likevel en «Z-modell», men nå «forkledd» som Xperia XZ. Den har riktignok ikke like spreke spesifikasjoner som Xperia Z5 Premium. Den har for eksempel ikke 4K-oppløst skjerm. Selve skjermen er 5,2 tommer, mot 5,5 tommer på Sonys forrige toppmobil i Z-serien.

Visuelt bidrar den noe mindre skjermen til at Xperia XZ er blitt en kompakt mobil, knapt litt større enn 5-tommersmobilen Xperia X Performance. Tidligere Xperia Z-eiere vil nok også kunne like at formen igjen er blitt litt mer «firkantet», og på den måten er blitt litt likere tidligere Z-modeller.

Råsterk

Sony har laget en råsterk mobil med Xperia XZ. Dette er den første mobilen vi tester som skårer over 30.000 i ytelsestesten Ice Storm Unlimited. Rent ytelsesmessig er det Samsung Galaxy S7, Galaxy Note 7, HTC 10 og Xperia X Performance som er de argeste konkurrentene til Xperia XZ.

Batterilevetiden er godkjent. Den havner så å si på snittet blant toppmobilene vi har testet den siste tiden. Vi klokket Xperia XZ inn til 11 timer og 54 minutter i vår batteritest.

Brukervennlig

Xperia XZ er en brukervennlig telefon. Vi liker godt den sideplassert av/på-knappen med integrert fingeravtrykksleser.

Spesifikasjoner: Sony Xperia XZ

 • OS: Android
 • Skjerm: 5,2 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080, 424 PPI
 • Prosessor: 2,2 GHz, Quad Core
 • RAM: 3 GB RAM
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 256 GB
 • WiFi: 802.11 ac/a/b/g/n
 • 4G: Cat. 9 450/50 Mbit/s
 • Hovedkamera: 23 MP, f/2.0
 • Frontkamera: 13 MP
 • Video: 4K-opptak/30 fps, Full-HD/60fps
 • Batteri: 2900 mAh
 • Størrelse: 72 x 146 x 8,1 mm
 • Vekt: 161 gram
 • Annet: IP68

For en høyrehendt gir dette et naturlig «åpnegrep», mens en venstrehendt kan bruke høyre tommel til samme formål.

Sony har også en god Android-implementasjon og vi liker spesielt godt at de har klart å lage en god søkefunksjon for appskuffen, noe som gjør det raskt og enkelt å finne og åpne apper som ikke ligger på skrivebordet.

God lyd

Sony har overført noe av Walkman-kunnskapen sin til Xperia XZ. Telefonen støtter lydfiler med høyoppløst lyd, såkalt Hi-res lyd.

Telefonen støtter også Bluetooth med LDAC, noe som skal gi bedre lyd (har høyere overføringshastighet) når du lytter på (høyoppløst)-musikk trådløst via Bluetooth. Her må imidlertid både telefon og hodetelefoner støtte LDAC for at du skal få utbytte av dette.

Vi testet dette med Sonys nye trådløse og støykansellerende hodetelefoner, MDR-1000X. En kombinasjon som hvert fall låt godt i våre ører.

I tillegg må vi ta med at Xperia XZ bruker Sonys DSEE HX-teknologi, noe som skal løfte kvaliteten på lydfiler med lav oppløsning. Til slutt tar vi med at Xperia XZ også har to høyttalere innebygd. De leverer likevel såpass slapp lyd at det nok kun er noe du bruker til en og annen handsfrisamtaler og ikke til film og musikk.

Kamera

Kameraet til Sony Xperia XZ tar nydelige bilder. Det leverer sterke farger, nesten på grensen til å være for mye, og kameraet fungerer også veldig bra under dårlige lysforhold. Vi tok noen helt nydelige natt-testbilder med Xperia XZ. Noen ganger tipper det litt over, og blir for mye lys og for lite balanse i bildet, men jevnt over ble vi imponert over nattbildene fra Sony Xperia XZ. Vi testet den mot nye iPhone 7 Plus, en telefon som også har et svært kapabelt kamera. Vi får litt flere detaljer ut av kamerat til iPhone 7 Plus, men fargene og nattbildene er bedre på Sony Xperia XZ.

Sony har også i sedvanlig stil en fysisk utløserknapp, noe som bidrar til at man kan ta bilder raskt og presist. Nytt på Xperia XZ, er at denne har fått en laserfunksjon. Denne laseren skal bidra til at autofokusen kan jobbe raskere, spesielt på korte avstander. Kameraet er også utstyrt med en IR-sensor. Denne skal bidra til at hvitbalansen i bildene du tar blir riktig, noe som igjen skal bidra til at fargene blir riktigere gjengitt. I tillegg kan vi nevne at kameraet har fått en 5-akset stabiliseringsfunksjon som bruker under videoopptak.

I sum tror vi Xperia XZ har ett av de aller beste mobilkameraene på markedet akkurat nå. De argeste konkurrentene er nok Samsung med Galaxy S7 og Galaxy Note 7 og selvsagt iPhone 7/7 Plus.

(Testen fortsetter etter bildene.)

Sony Xperia XZ vs. iPhone 7 Plus

Noen testbilder fra Sony Xperia XZ

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning