Sony Xperia X Performance

Kompakt kraftplugg

Vanntett og med topp ytelse. Xperia X Performance bidrar til at Sony henger med i toppmobilkappløpet.

RÅTASS: Sony Xperia X Performance leverer på de aller fleste områder. Den har godt kamera, god ytelse, den er vanntett og den ser bra ut.
RÅTASS: Sony Xperia X Performance leverer på de aller fleste områder. Den har godt kamera, god ytelse, den er vanntett og den ser bra ut. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Xperia X Performance er årets toppmobil fra Sony. Mobilen er toppmodellen i Sonys X-serie. Den serien starter med den litt rimeligere Xperia XA (2790 kroner) og går via Xperia X (4490 kroner), som skal være en slags rimelig toppmodell, og helt opp til Xperia X Performance (6390 kroner) som vi tester her.

Designmessig er slektskapet mellom mobilene i X-serien stor. Forskjellene er primært på ytelse og funksjoner. For eksempel har Xperia X nøyaktig det samme kameraet som X Performance, men sistnevnte er vanntett og har en noe kraftigere prosessor.

På denne måten håper Sony at de skal kunne nå dem som vil ha en mobil med bra ytelse og et topp kamera uten å betale for mye (i Xperia X).

Samtidig håper Sony at de har en toppmobil i X Performance som frister kundene som skal ha de nyeste og aller beste på alle områder. En strategi vi er spente på om den slår an.

STILIG: Sony Xperia X Performance er en stilig mobil. Vår testmobil var i en slags gullfarge.
STILIG: Sony Xperia X Performance er en stilig mobil. Vår testmobil var i en slags gullfarge. Foto: Hallvard Lunde

Pen

Xperia X Performance har arvet formspråket fra Sonys tidligere toppserie, Z-mobilene. Formen er litt mer avrundet og gjort litt mer «feminin», slik at telefonen kanskje i større grad appellerer til kvinner.

Spesifikasjoner: Sony Xperia X Performance

 • OS: Android 6.01
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 441 PPI
 • Prosessor: 2,2 GHz, Octa Core
 • Minne: 3 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: ja, opp til 200 GB
 • 4G: Cat. 9: 450/50 Mbit/s
 • WiFi: 802.11 ac/a/b/g/n
 • Batteri: 2700 mAh
 • Størrelse: 70 x 143,7 x 8,6mm
 • Vekt: 165 gram

 Det synes vi Sony har lyktes godt med. Den velkjente «powerknappen» er på plass og den er også utstyrt med en raskt og presis fingeravtrykksleser.

En dedikert kameraknapp med lynrask oppstart av kameraet er en funksjon vi liker godt. Baksiden er også nå i aluminium mot glass på Z-modellene, noe som vi tror vil bidra til å øke varigheten på mobilen.

Super batterilevetid

Xperia X Performance har en suveren batterilevetid. Vi må helt tilbake til høsten 2015 og iPhone 6s Plus for å finne noen som har bedre ytelse her. I vår avspillingstest holdt X Performance det gående i 13 timer! Det er veldig bra.

I våre øvrige ytelsestester legger X Perfomance seg helt i tetsjiktet og det veksler litt fra test til test hvem som er best av HTC 10, Galaxy S7 og vår testmobil Xperia X Performance.

Vi kan derfor trygt konkludere med at Sony har laget en toppmobil som absolutt henger med i toppen.

Godt kamera

Kameraet har vi for så vidt stiftet bekjentskap med via testen vår av Xperia X. Her må vi gjenta mye av det vi sa der. Xperia X Performance har et godt kamera, en god kamera-app og den eksterne utløseren er en funksjon som gjør det lett og naturlig å bruke mobilen som kamera.

På Xperia X opplevde vi noen ganger at hurtigstart av kameraet fra låst skjerm noen ganger var ustabilt og krasjet. Dette opplevde vi aldri på Xperia X Performance.

Bildene fra X Performance er som ventet gode. Kameraet har gode nattegenskaper og det har en avansert autofokus som forsøker å predikere bevegelser i motivet, slik at den raskere skal kunne stille skarpt. Noen ganger, spesielt under dårlige lysforhold, synes vi Xperia X overkompenserer i litt for stor grad slik at bildene rett og slett blir for lyse. For eksempel ble et par av testbildene vi tok i overkant lyse, mens de vi tok med iPhone 6s Plus i større grad klarte å bevare «kveldsstemningen». Testbildene viser at Xperia X har et lyssterkt kamera, men i noen situasjoner kan det bli for mye av det gode.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning