LG Nexus 5X

Solid Google-telefon

LG har laget Nexus 5X for Google, og har laget en stødig og stabil mobil, men ikke blant de kraftigste.

LG Nexus 5 er en av to nye Nexus-mobiler i år. Denne er litt mindre enn storebroren Huawei Nexus 6P.
LG Nexus 5 er en av to nye Nexus-mobiler i år. Denne er litt mindre enn storebroren Huawei Nexus 6P. Foto: LG
Publisert Oppdatert
LG Nexus 5X har fått den nye USB-C kontakten. Den er praktisk i og med at den kan settes inn begge veier, men siden standarden er fersk kan det være vanskelig å få lånt lader om man skulle trenge det.
LG Nexus 5X har fått den nye USB-C kontakten. Den er praktisk i og med at den kan settes inn begge veier, men siden standarden er fersk kan det være vanskelig å få lånt lader om man skulle trenge det. Foto: LG

LG har samarbeidet med Google om Nexus-telefoner tidligere, nemlig i 2012 og 2013 med Nexus 4 og Nexus 5.

I fjor var det Motorola (Lenovo) som fikk æren av å lage Nexus 6. I år tok Google en Apple og lanserte to Nexus-telefoner. Huawei Nexus 6P og LG Nexus 5X. Det er altså sistnevnte vi tester i denne omgangen.

Oppfølger

Man kan godt se på Nexus 5X som en ren oppfølger til Nexus 5 fra 2013. Både designet og følelsen gir assosiasjoner til den to år gamle forgjengeren. Og det er ikke en dårlig ting i våre øyne, vi belønnet den tross alt med terningkast 5 den gangen.

Baksiden i plast gir kanskje ikke like eksklusivt preg som toppmodellene i glass og metall, men det gir et positivt utslag i vekten. Den er ikke ekstremt lett med sine 136 gram, men det er lettere enn de fleste toppmodeller.

Bare Samsung Galaxy S6 Edge er lettere blant årets toppmobiler.

Rask fingeravtrykksleser

Hele fronten er dekket i glass, mens på baksiden finner du en fingeravtrykksleser.

Vi synes i utgangspunktet det er mer praktisk å ha fingeravtrykksleseren på forsiden slik som Apple iPhone 6S og HTC One A9, men bortsett fra det synes vi LGs variant fungerer veldig bra. Det var alltid raskere å bare legge fingeren på leseren, enn å taste inn en sikkerhetskode.

I noen tilfeller er den litt for bra og vi har opplevd å ha låst opp mobilen etter å ha kommet borti leseren i bukselomma.

Android 6

En av greiene med Nexus-telefonene er at de kjører ren Android uten noe skall, og Nexus kjører versjon 6, også kalt Marshmallow.

Det fantes en tid hvor Android slettes ikke så bra ut og hvor slike skall var nødvendige. Det synes vi i bunn og grunn ikke det er lengre. Android 6 er både lekkert, kjapt og enkel å finne fram i.

Android 6 inneholder ikke de store nyhetene i form av nye funksjoner. Her får du litt bedre batteristyring, muligheten til å gi nye apper bare de tillatelsene du vil, og som sagt bedre integrering av minnekort i OS-et.

Vi har prøvd Android 6 tidligere på HTC One A9, men synes nok opplevelsen er enda mer stabil og helhetlig her.

Spesifikasjoner

Nexus 5X har en 5,2 tommer skjerm med full HD-oppløsning. Den kjører som sagt Android 6, som ble lansert samtidig med telefonen.

Du får den med enten 16 eller 32 GB internlagring og 2 GB RAM. Minnekort er det ikke plass til, noe som er litt rart siden Android 6 har en ny funksjon hvor du kan formatere minnekortet til å bli en del av internlagringen.

Vi synes 16 GB begynner å bli lite på en mobil uten minnekort, men prisforskjellen mellom 16 GB og 32 GB versjonen er uansett bare 400 kroner.

Prosessoren har seks kjerner hvorav fire kjører på 1,44 GHz, mens de to gjenværende er litt raskere med 1,82 GHz.

Spesifikasjoner for LG Nexus 5X

 • Operativsystem: Android 6
 • Skjermstørrelse: 5,2 tommer
 • Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
 • CPU: Snapdragon 808, firekjerners 1,44 GHz + dobbeltkjerne 1,82 GHz
 • RAM: 2 GB
 • Kamera: 12,3 megapiksler
 • Video: 3840 x 2160 piksler, 30 bps
 • Sekundert kamera: 5 MP
 • Fotolys: Dual LED
 • Data: GPRS, Edge, 3G, 4G
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: v4.2 med A2DP
 • GPS: aGPS, GLONASS
 • Radio: Nei
 • NFC: Ja
 • Internlagring: 16 / 32 GB
 • Minnekort: Nei
 • Mål: 14,7 x 7,26 x 0,79 cm
 • Vekt: 136 gram

Laveste nettpris: 4275 kroner hos Proshop.no


Batteri

 • Kapasitet: 2700 mAh
 • Standby: 420 timer
 • Taletid: 20 timer
 • Avspilling musikk: 75 timer
 • Avspilling video (målt): 4:52 timer

Kameraet har 12,3 megapikslers oppløsning og du kan filme i 4K om du ønsker det. Det fører riktignok til en ganske varm telefon, og det er nok derfor det er en opptaksgrense på 5 minutter i 4K-modus.

Ellers har den selvsagt 4G-støtte, støtte for wi-fi med ac-standarden og NFC. Det den ikke har er FM-radio, noe Nexus-telefonene aldri har hatt, uten at vi tror det er et veldig stort problem for de fleste.

Rask, men ikke raskest

Vi har lite å klage på i forhold til hastigheten til Nexus 5X. Testene våre avslører at den ikke konkurrerer mot toppmodellene, men den er ikke noe sinke av den grunn. Den taklet fint alle apper vi prøvde på den, og grensesnittet er både kjapt og responsivt.

Batteritiden synes vi er helt grei. Det var sjelden vi ikke kom oss gjennom dagen med mobilen, og ved lite bruk varer det gjerne ut neste dag og.

Den imponerer likevel ikke i batteritesten vår hvor vi bare fikk ut 4 timer og 52 minutter filmavspilling, men det var på maks lysstyrke. Vi kan godt se for oss at avspillingstiden lett øker til 10 timer slik spesifikasjonene lover om du bare demper lysstyrken litt.

Gode bilder

Det er Googles egen kameraapp som styrer kameraet, og den er mangelfull for å si det mildt. Det er nær sagt ingen innstillinger du kan gjøre selv, men du får som sagt filmet i 4K, og en saktefilmfunksjon med 120 bilder i sekundet er også på plass.

KAMERAET: LG Nexus 5X har et kamera med en oppløsning på 12,3 megapiksler og tar ganske bra bilder. bare synd at kamera-appen er litt begrenset. Under linsen ser du fingeravtrykksleseren.
KAMERAET: LG Nexus 5X har et kamera med en oppløsning på 12,3 megapiksler og tar ganske bra bilder. bare synd at kamera-appen er litt begrenset. Under linsen ser du fingeravtrykksleseren. Foto: LG

Google har altså gjort det enkelt, og automatikken fungerer absolutt bra.

Vi fikk stort sett gode resultater på de fleste motiver vi prøvde oss på. Også i dårlig lys greier kameraet seg bra og leverer bilder med fine korn istedenfor de grøtete bildene mange konkurrenter pleier gi fra seg.

Du skal likevel være klar over at det er mer som skjuler seg under pansret enn det kameraappen gir inntrykk av. Fra Android 5 åpnet nemlig Google muligheten for at utviklere kunne hente råbilder fra kameraet, så lenge mobilprodusenten tillot det.

Det har blant annet ført til at både HTC One M9 og Samsung Galaxy S6 har fått muligheten til å lagre bilder i råformat etter at de kom på markedet.

Google har ikke lagt til denne funksjonen i kameraappen, men muligheten er der. Dermed kan du kjøpe en app som for eksempel FV-5 og få både manuelle innstillinger og råbilder.

Det gjør plutselig kameraet både bedre om mer allsidig, selv om det ikke konkurrerer mot de beste kameramobilene som LG G4. Vi synes likevel Google kunne gitt oss denne funksjonaliteten rett ut av boksen.

Under kan du se noen testbilder fra LG Nexus 5X.

Bra kjøp

For ett eller to år siden ville vi kanskje sagt at Nexus 5X lå litt høyt i pris.

ANDROID: Det er lite som kludrer til på LG Nexus 5X. Den kjører ren Android 6, og bare Googles app-pakke er forhåndsinstallert.
ANDROID: Det er lite som kludrer til på LG Nexus 5X. Den kjører ren Android 6, og bare Googles app-pakke er forhåndsinstallert.

Siden i fjor har derimot prisen på toppspekkede mobiltelefoner skutt i været, og når telefoner som Samsung Galaxy S6 Edge+, Apple iPhone 6S Plus og Sony Xperia Z5 Premium starter på rundt 7500 kroner og strekker seg til over 10.000 kroner om du skal ha mye lagring, så virker prislappen til LG Nexus 5X mer edruelig.

Rett under 4300 kroner får du Nexus 5X for i skrivende stund, og denne telefonen står ikke tilbake for for eksempel HTC One A9 som koster 1500 kroner mer, skjønt litt bedre design har den nok.

Vi har alltid likt Nexus-telefonene, og det endrer seg ikke med Nexus 5X. De tilbyr et alternativ uten all bloatwaren du får på andre telefoner, samtidig som de er stabile og gode mobiler. Og så hjelper det jo å vite at du står først i køen når nye Android-oppgraderinger kommer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning