Kameranyhetene fra CES

360 graders action-kamera, ny proffmodell og mange nye 4K-kameraer. Vi har gått igjennom 24 kameranyheter fra teknologimessen i Las Vegas.

KAMERARAS: Det har blitt mange kameranyheter på årets CES.
KAMERARAS: Det har blitt mange kameranyheter på årets CES.
Publisert Oppdatert
OVERRASKELSE: En av de største overraskelsene blant kameralanseringene var Nikon D500. Her har Nikon-fansen har ventet på en oppfølger til D300S siden 2009.
OVERRASKELSE: En av de største overraskelsene blant kameralanseringene var Nikon D500. Her har Nikon-fansen har ventet på en oppfølger til D300S siden 2009. Foto: Nikon

Vi fikk en liten kameraforsmak i går med Netatmos nye sikkerhetskamera Presence, men nå har de virkelige kameranyhetene begynte å rulle inn fra Las Vegas.

Det ser ut til at det er Nikon som vil stå for de største kameranyhetene fra CES 2016, selv om både Canon, Sony og Panasonic også har lansert nye produkter.

Nikon har slått til med intet mindre enn fire store nyheter fra Las Vegas. Ikke bare har de lansert to nye flaggskipkameraer, men også en ny trådløsstandard og et actionkamera.

Canon på sin side har kommet med fire nye kompaktkameraer, mens Panasonic kommer med to. I tillegg har mange av produsentene også kommet med en god del videokameraer av den tradisjonelle sorten.

Her har vi samlet opp 24 kameranyheter fra CES 2016.

Nikon D5

Nikon 5D er Nikons nye flaggskip i proffklassen.

TUNGVEKTER: Nye Nikon D5 har en vekt på nesten 1,5 kg, men til gjengjeld får du forhåpentligvis et solid og driftsikkert kamera.
TUNGVEKTER: Nye Nikon D5 har en vekt på nesten 1,5 kg, men til gjengjeld får du forhåpentligvis et solid og driftsikkert kamera. Foto: Nikon

For å ta det første først. Nikon D5 er Nikons nye flaggskipkamera i proff-klassen, og blir nok en konkurrent til Canon EOS 5DS. Nikon D5 skal ikke bare gi god bildekvalitet, men skal også være solid og driftssikkert.

I rene spesifikasjoner får du her et speilreflekskamera med 20,8 megapikslers oppløsning fordelt på en fullformatbrikke. Er du ute etter høyest mulig oppløsning er altså fortsatt D810 mer interessant.

D5 har fått en helt ny bildeprosseseringsbrikke kalt Expeed 5.

I tillegg har kameraet fått 153 fokuspunkter og en kalibrert lysfølsomhet som strekker seg helt opp til ISO 102.400. I tillegg kan denne følsomheten utvides med hele fem steg opp til ISO 3.280.000. Da snakker vi fotografering i tussmørke, eller en lysstyrke på bare 0,001 lux.

Du får også seriefotografering med 12 eller 14 bps (med eller uten speilet oppe). Like imponerende er bufferen som skal greie opp til 200 bilder i råkvalitet. Det betyr sammenhengende seriefotografering på høyeste hastighet i 14 sekunder.

I tillegg har D5 selvsagt fått muligheten til å filme i 4K-oppløsning. Nikon lover også raskere overføring fra kameraet med ny USB 3.0-port og raskere ethernet.

Nikon D5 har fått en prislapp på småpene 68.990 kroner og vil være tilgjengelig i løpet av våren.

Ny trådløsstandard

Nikon SnapBridge overfører bildene til mobilen din så snart du har tatt dem.

PROFF: Nikon D5 er selskapets nyeste toppmodell i proffklassen.
PROFF: Nikon D5 er selskapets nyeste toppmodell i proffklassen. Foto: Nikon

Det er nesten umulig å finne et kamera som ikke har en eller annen form for trådløsfunksjon, som for eksempel dette hybridkameraet fra Panasonic.

Likevel er det ikke alltid like praktisk å koble mobil og kamera sammen via wifi, for så å overføre bildene du har tatt til telefonen slik at du eventuelt kan dele det i meldinger eller på sosiale medier.

Nikon har tydeligvis irritert seg over dette selv og har laget SnapBridge, en trådløs tilkobling som bruker lavenergi bluetooth-tilkobling.

Det vil si at kameraet og telefonen kan være tilkoblet hverandre kontinuerlig. Dermed vil bilder du knipser med kameraet automatisk dukke opp i galleriet på mobiltelefonen.

Det høres unektelig veldig praktisk ut, skjønt det gjenstår å se hvor bra det fungerer i det virkelige liv, hvor mye det påvirker batteritiden og hvor stabil denne tilkoblingen blir.

Nikon D500 blir ett av de første kameraene på markedet som støtter denne nye trådløstilkoblingen.

Nikon D500

Det har gått over 6 år siden Nikon lanserte D300S. Nå er endelig oppfølgeren D500 her.

Ikke bare er D500 et svært etterlengtet kamera, Nikon har greid å holde lanseringene helt hemmelig. Dermed kom det som litt av en overraskelse da kameraet ble avduket i går kveld.

PRAKTISK: Nikon lover at mobilen og kameraet ditt alltid skal være i kontakt med hverandre ved hjelp av den nye SnapBridge-tilkoblingen.
PRAKTISK: Nikon lover at mobilen og kameraet ditt alltid skal være i kontakt med hverandre ved hjelp av den nye SnapBridge-tilkoblingen. Foto: Nikon

D500 blir flaggskipet i DX-klassen og dermed en direkte konkurrent til Canons 7D Mark II.

SEMIPROFT: Nye Nikon D500 er et kamera som skal passe for både fotoentusiastene og proffe fotografer. Det blir en direkte konkurrent til Canon EOS 7D Mark II.
SEMIPROFT: Nye Nikon D500 er et kamera som skal passe for både fotoentusiastene og proffe fotografer. Det blir en direkte konkurrent til Canon EOS 7D Mark II. Foto: Nikon

Nikon D500 har flere likheter med storebroren D5. Her får du en oppløsning på 20,9 megapiksler, men fordelt på en mindre bildebrikke i APS-C størrelse. Også D500 får 153 fokuspunkter.

Lysfølsomheten strekker seg ett steg kortere enn D5, opp til ISO 51.200. Det er likevel imponerende nok, spesielt siden du kan utvide følsomheten med fem steg her også slik at du havner på ISO 1.640.000.

Du får seriefotografering med opp til 10 bilder i sekundet, og kameraet har en 3,2 tommer vippbar skjerm med hele 2.359.000 bildepunkter.

Kameraet har fått en norsk pris på 22.990 kroner

Ny blits

I tillegg lanserte Nikon enn ny proffesjonell blits kalt SB-5000. Det skal være den første fra Nikon med innebygget radiostyring, og verdens første kompakte blits med eget kjølesystem.

Kjølesystemet skal la deg ta opp til 100 bilder i rask rekkefølge uten at blitsen overopphetes. Med rask rekkefølge menes her et opphold på mellom 3 og 5 sekunder mellom hvert bilde.

SB-5000 får en prislapp på 6590 kroner og er i salg i løpet av våren.

Utfordrer action-kameramarkedet

Nikon skal prøve seg med et actionkamera. KeyMission 360 filmer i 360 graders vinkel med 4K-oppløsning.

Nikons første actionkamera er slettes ikke noe tradisjonelt actionkamera. KeyMission 360 filmer nemlig i 360 graders vinkel, altså altomsluttende.

360 videoer har blitt stadig mer populære i forbindelse med utbredelsen av såkalte VR-briller. Da kan du nemlig kikke deg rundt i videoopptaket mens det spiller av.

DX-FLAGGSKIP: Nikon D500 blir selskapets beste kamera i APS-C-klassen.
DX-FLAGGSKIP: Nikon D500 blir selskapets beste kamera i APS-C-klassen. Foto: Nikon
UTHOLDEN: Nikon SB5000 er en kompakt blits som har eget innebygget kjølesystem. Det skal tillate deg å ta opp til 100 bilder i rask rekkefølge.
UTHOLDEN: Nikon SB5000 er en kompakt blits som har eget innebygget kjølesystem. Det skal tillate deg å ta opp til 100 bilder i rask rekkefølge. Foto: Nikon

KeyMission 360 lager 360-videoene ved hjelp av at det er en linse med egen tilhørende bildebrikke på hver side av kameraet. De to videoene settes så sammen til ett altomsluttende bilde i kameraet.

KeyMission 360 filmer i 4K-oppløsning og er vanntett ned til 30 meter, i tillegg til å tåle støt og støv.

Kameraet vil komme i salg før sommeren, men ikke her i Norge i første omgang.

Sony HDR-AS50 action-kamera

Sonys nyeste actionkamera har tre ganger kraftigere bildestabilisering i forhold til forgjengeren.

I motsetning til Nikon har Sony litt erfaring på action-kameramarkedet.

HDR-AS50 som ble lansert på CES i dag har fått tre ganger bedre bildestabilisering, noe som burde gi rimelig stødige videobilder rett ut av kameraet.

Kameraet er vanntett ned til 60 meter med eget undervannshus. Kameraet filmer i 4K-oppløsning, og kan også fange saktefilm med opp til 120 bilder i sekundet.

SPESIELT: Nikon KeyMission360 lover å filme i 360 grader. Det greier den ved at den har en linse på hver side av kamerakroppen.
SPESIELT: Nikon KeyMission360 lover å filme i 360 grader. Det greier den ved at den har en linse på hver side av kamerakroppen.
4K: KeyMission360 filmer i 4K-oppløsning og er vanntett ned til 30 meter. Kameraet kommer likevel ikke til Norge i første omgang.
4K: KeyMission360 filmer i 4K-oppløsning og er vanntett ned til 30 meter. Kameraet kommer likevel ikke til Norge i første omgang. Foto: Nikon

Sony har også sørget for en bakre USB-port slik at det kan motta strøm fra en nødlader mens det filmer. Et eget stativfeste gjør det også unødvendig med egne adapter for å montere kameraet på stativ.

Prislappen er på 2100 kroner og kameraet vil være i salg allerede i midten av neste månede.

Nye videokameraer fra Sony

Sony gir ikke opp de tradisjonelle videokamerane og lanserer FDR-AX53, HDR-CX625 og HDR-CX450 HD.

Mobiltelefoner, stillbildekameraer og, ikke minst, action-kameraer har spist kraftig av markedet for dedikerte videokameraer. Noen fordeler har de likevel.

Formfaktoren gjør det enklere å filme med en hånd, og det er mulig å lage mye kraftigere zoom enn hva du får på mobiltelefoner og action-kameraer.

Sony FDR-AX53 er et videokamera av den litt dyrere typen. Det filmer i 4K-oppløsning og har fått større pikselstørrelse i forhold til forgjengeren. Det burde bety mindre korn og støy.

I tillegg har kameraet 20x optisk zoom, noe som kan utvides til 30x eller 40x med digital zoom.

OPPGRADERT: Sony HDR-AS50 har fått tre ganger bedre bildestabilisering i forhold til forgjengeren.
OPPGRADERT: Sony HDR-AS50 har fått tre ganger bedre bildestabilisering i forhold til forgjengeren. Foto: Sony
NYTT FESTE: Sony HDR-AS50 har fått et nytt stativfeste på undersiden. USB-porten er plassert bakpå slik at kameraet kan lades selv når det er montert på ekstrautstyr.
NYTT FESTE: Sony HDR-AS50 har fått et nytt stativfeste på undersiden. USB-porten er plassert bakpå slik at kameraet kan lades selv når det er montert på ekstrautstyr. Foto: Sony

HDR-CX625 og HDR-CX450 HD på sin side er begge litt rimeligere priset, men så filmer de også bare i vanlig 1080p-oppløsning. Disse har fått forbedret intelligent automatikk og 5-akse bildestabilisering.

RIMELIG: Med en prislapp på bare 3500 kroner blir Sony HDR-CX450 det billigste av de nye videokamerane fra Sony.
RIMELIG: Med en prislapp på bare 3500 kroner blir Sony HDR-CX450 det billigste av de nye videokamerane fra Sony. Foto: Sony

HDR-CX625 og HDR-CX450 HD har begge fått 30x optisk zoom.

Kameraene vil være tilgjengelig i februar. Prisen på FDR-AX53 er oppgitt til 10.500 kr. HDR-CX625 vil koste 5000 kr, mens HDR-CX450 blir den billigste varianten med en prislapp på 3500 kr. 

Fem nye kompaktkameraer

Kompaktkameraene står i fokus hos Canon som har lansert hele fem nye kompaktkameraer.

Det er ikke lengesiden vi testet det avanserte kompaktkameraet PowerShot G5 X fra Canon.

Blant de nye kameraene fra Canon finner vi to i PowerShot-serien, og tre i Ixus-serien. Forskjellen har tradisjonelt sett vært at PowerShot er for dem som vil ha ytelse, mens Ixus fokuserer på design.

Canon PowerShot SX540 HS har en optisk zoom på hele 50x. Det burde gi deg muligheten til å komme tett på de fleste situasjoner.

Oppløsningen er på 20,3 megapiksler og du kan filme i full HD-oppløsning. En fem-akset bildestabilisering skal sørge for stødige opptak, noe som nok kan trenges om man skal bruke de kraftigste zoomområdene.

Kameraet vil koste 3579 kroner når det kommer i salg i mars i år.

HØYOPPLØST: Sony FDR-AX53 er et dedikert videokamera som filmer i 4K-oppløsning.
HØYOPPLØST: Sony FDR-AX53 er et dedikert videokamera som filmer i 4K-oppløsning. Foto: Sony
STABIL: Med 5-akse bildestabilisering burde det være litt lettere å få stødige videoopptak med Sony HDR-CX625.
STABIL: Med 5-akse bildestabilisering burde det være litt lettere å få stødige videoopptak med Sony HDR-CX625. Foto: Sony

Canon PowerShot SX420 IS skal på sin side være mer kompakt. Den har 42x optisk zoom, 20 megapikslers oppløsning og en skjerm på 3 tommer.

RØDT: Canon PowerShot SX420 IS har en optisk zoom på 42x, og kan fås i en lekker rødfarge.
RØDT: Canon PowerShot SX420 IS har en optisk zoom på 42x, og kan fås i en lekker rødfarge. Foto: Canon

PowerShot SX420 IS vil også være tilgjengelig i mars og har fått en prislapp på 2549 kroner.

Til slutt har Canon også lansert tre nye modeller i sin Ixus-serie. Dette skal være de tynneste pek-og-klikk kameraene fra selskapet noen gang i følge pressemeldingen.

Fire nye videokameraer fra Canon

Canon har heller ikke gitt opp tradisjonelle filmkameraer og kommer med fire nye modeller i denne klassen.

Legria er Canons merkenavn for tradisjonelle videokameraer. Mest interessant blant disse er nok Legria HF G40.

G40 filmer i 1080p-oppløsning. Ikke noe 4K fra Canon denne gangen altså. Kameraet har 20x optisk zoom med en brennvidde som strekker seg fra 26,8 til 576 millimeter.

Kameraet har også innebygget wi-fi. Kameraet vil koste 12.689 kroner når det kommer i salg denne måneden.

Canon Legria HF R78, Legria HF R76 og Legria HF R706 er alle langt billigere kameraer. Disse har også innebygget wi-fi, med unntak av R706.

Kompakt 4K fra Panasonic

Panasonic har lansert to slanke, pene kameraer i sin TZ-serie, og begge kan filme i 4K.

Panasonic har lansert to kompaktkameraer av den mer avanserte typen. Lumix TZ-60 og TZ-100 har begge et stilfullt design.

KRAFTIG: Canon PowerShot SX540 HS byr på en kraftig optisk zoom på hele 50x.
KRAFTIG: Canon PowerShot SX540 HS byr på en kraftig optisk zoom på hele 50x. Foto: Canon
TYNN OG KRAFTIG: Canon Ixus 285 HS har 12x optisk zoom og 20,2 megapikslers oppløsning. Prisen er satt til 2039 kroner og salgsstart er denne måneden.
TYNN OG KRAFTIG: Canon Ixus 285 HS har 12x optisk zoom og 20,2 megapikslers oppløsning. Prisen er satt til 2039 kroner og salgsstart er denne måneden. Foto: Canon
MIDTKLASSEN: Canon Ixus 180 kan by på 10x zoom og 20 megapikslers oppløsning. Prisen er satt til 1529 kroner og er i salg i løpet av denne måneden.
MIDTKLASSEN: Canon Ixus 180 kan by på 10x zoom og 20 megapikslers oppløsning. Prisen er satt til 1529 kroner og er i salg i løpet av denne måneden. Foto: Canon
BILLIG: Canon Ixus 175 har 8x optisk zoom og 20 megapikslers oppløsning. Prisen er på lave 1019 kroner, og kameraet kommer i butikk i januar.
BILLIG: Canon Ixus 175 har 8x optisk zoom og 20 megapikslers oppløsning. Prisen er på lave 1019 kroner, og kameraet kommer i butikk i januar. Foto: Canon

Likevel skal det ikke stå på bildekvaliteten. Med 1-type sensorer burde TZ100greie å levere svært god bildekvalitet, skjønt det kan vi ikke si noe sikkert om før vi eventuelt har testet.

Panasonic Lumix TZ100 har fått en optisk zoom på 10x, mens TZ60 kan skilte med hele 30x zoom i en forholdsvis tynn formfaktor, noe som tyder på at denne modellen bruker en mindre bildebrikke. Tross alt har Panasonic laget kameraer med kraftig zoom før.

Kameraene har også funksjoner for å hente ut 8 megapiksels stillbilder fra 4K-opptaket.

Det er foreløpig ikke oppgitt noen norsk pris eller tilgjengelighet på kameraene.

Nye videokameraer fra Panasonic

To videokameraer med 4K-oppløsning og tre med tradisjonell 1080p-oppløsning, er det Panasonic leverer på videokamerafronten.

Hele fem videokameraer lanserte Panasonic i dag.

TOPPKLASSE: Canon Legria HF G40 er et videokamera i toppklassen, men byr likevel ikke på 4K-opptak. Du får 20x optisk zoom og innebygget wi-fi.
TOPPKLASSE: Canon Legria HF G40 er et videokamera i toppklassen, men byr likevel ikke på 4K-opptak. Du får 20x optisk zoom og innebygget wi-fi. Foto: Canon
Canon Legria HF R78 har 32x zoom og en prislapp på 3699 kroner.
Canon Legria HF R78 har 32x zoom og en prislapp på 3699 kroner. Foto: Canon
NYTT KAMERA: Canon Legria HF R76 har 32x zoom og  en pris på 3509 kroner.
NYTT KAMERA: Canon Legria HF R76 har 32x zoom og en pris på 3509 kroner. Foto: Canon
INGEN WI-FI: Canon Legria HF R706 er det eneste av de nye videokameraene fra Canon som ikke har innebygget wifi. Prisen er 2729 kroner.
INGEN WI-FI: Canon Legria HF R706 er det eneste av de nye videokameraene fra Canon som ikke har innebygget wifi. Prisen er 2729 kroner. Foto: Canon

De to mest interessante er nok HC-VX980 og HC-VX990. Begge disse kan filme i 4K-oppløsning. Panasonic trekker fram nye funksjoner som sakte- og fortfilm, slow zoom og det de kaller for dolly zoom.

4K-oppløsningen kan også utnyttes på andre måter enn bare for å få svært skarpe opptak. Du kan også beskjære og stabilisere bildet, også lagre resultatet som et vanlig full-HD-opptak.

Begge kameraene får 20x optisk zoom.

I tillegg lanserte Panasonic HC-W580, HC-V380 og HC-V180. Alle disse filmer i full HD-oppløsning og har fått 50x optisk zoom. Dermed er kanskje disse et alternativ om du liker å zoome men ikke bryr deg så mye om 4K-oppløsning.

Vi har foreløpig ikke fått oppgitt noen norsk pris på noen av videokameraene.

STOR BILDEBRIKKE: Panasonic Lumix TZ100 har en stor bildebrikke og 10x optisk zoom.
STOR BILDEBRIKKE: Panasonic Lumix TZ100 har en stor bildebrikke og 10x optisk zoom. Foto: Panasonic
KRAFTIG ZOOM: Panasonic Lumix TZ60 har et pent utseende og en optisk zoom på hele 30x.
KRAFTIG ZOOM: Panasonic Lumix TZ60 har et pent utseende og en optisk zoom på hele 30x. Foto: Panasonic
RIMELIGERE: Panasonic HC-W570 blir nok et litt billigere kamera, men byr likevel på 50x optisk zoom.
RIMELIGERE: Panasonic HC-W570 blir nok et litt billigere kamera, men byr likevel på 50x optisk zoom. Foto: Panasonic
SAKTEFILM: Panasonic lover saktefilm fra HC-WXF990, samt filming i 4K-oppløsning.
SAKTEFILM: Panasonic lover saktefilm fra HC-WXF990, samt filming i 4K-oppløsning. Foto: Panasonic

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning