Panasonic Lumix FZ200

Kraftig zoom og sakte film

Panasonic Lumix FZ200 er et megazoomkamera som lar deg lage saktefilm i HD-kvalitet.

TUNGT: Panasonic FZ200 er et megazoomkamera med 24x optisk zoom og en vekt på over en halv kilo.
TUNGT: Panasonic FZ200 er et megazoomkamera med 24x optisk zoom og en vekt på over en halv kilo. Foto: Panasonic
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Saktefilm

+ Råfiler

- Litt dyrt

- Bildekvaliteten er ikke på topp

PRAKTISK: Lumix FZ200 har mange fysiske knapper som gjør mange innstillinger raske og enkle å nå.
PRAKTISK: Lumix FZ200 har mange fysiske knapper som gjør mange innstillinger raske og enkle å nå. Foto: Panasonic

Panasonic Lumix FZ200 er et typisk megazoomkamera. En stor og klumpete kropp med elektronisk søker og mange manuelle innstillinger. At vekten er på over en halv kilo sier sitt.

At et kamera med kraftig zoom ikke må være så stort å klumpete beviste Sony med sitt Cyber-shot HX50V.

Fordeler

Denne formfaktoren har likevel noen fordeler som du ikke finner i vanlige kompaktkameraer.

Du får et mye bedre grep på kameraet, den elektroniske øyesøkeren kan være lettere å se på når du bruker kameraet i sterkt sollys, og ikke minst den kraftige zoomen som formen tillater.

Nå er ikke FZ200 av de aller kraftigste når det gjelder zoom. Det står Sony HX300 og Canon SX50 for med sine 50x optisk zoom.

Her får du bare 24x optisk zoom. Denne kan riktignok utvides til 48x, men det er en type avansert digital zoom det da er snakk om.

Panasonic Lumix FZ200 har fått en vridbar skjerm, noe vi liker.

Mangler

Det vi savner på FZ200 er wi-fi og innebygget GPS. Å faktisk måtte gå via en PC for å få bildene ut på nettet synes vi virker håpløst umoderne i 2013.

Når det er sagt har FZ200 noen andre fordeler på lur. Blant annet kan den seriefotografere med opp til 12 bilder i sekundet. Det kan være til stor hjelp når man skal fange det riktige øyeblikket.

Den er også kjapp når det gjelder video, og kan filme med 100 bilder i sekundet med HD-oppløsning. Ikke full HD riktignok, bare 720p.

Om du nøyer deg med VGA-oppløsning er det mulig å få 200 bilder i sekundet. Det kan gi morsomme sakte filmeffekter.

I bruk

Spesifikasjoner for Panasonic Lumix FZ200

 • Oppløsning: 12,1 megapiksler
 • Sensor: 1/2,3 tomme, CMOS
 • Optisk zoom: 24x
 • Skjermstørrelse: 3 tommer
 • Skjermoppløsning: 460.000 punkter
 • Lysfølsomhet: ISO 100-6400
 • Zoomområde (135): 25-600 mm
 • Video: 1920 x 1080 piksler, 50 bps
 • Seriefoto: 12 bps
 • Makro: 1 cm
 • Optisk bildestabilisator: Ja
 • Internminne: 70 MB
 • Minnekort: SD, SDHC, SDXC
 • Wi-fi: Nei
 • GPS: Nei
 • Mål: 12,52 x 8,66 x 11,02 cm
 • Vekt: 537 gram

FZ200 har mange innstillingsmuligheter via de eksterne knappene på kamerakroppen. Her finner du snarveier til de fleste funksjoner, samt tre programmerbare knapper.

På objektivet finner du også en egen zoombryter og innstillinger for fokusering.

Kameraet er nesten i klasse med speilreflekskameraer når det gjelder designet av knapper og innstillinger. Til og med et innstillingshjul ved tommelen er på plass.

Bildekvalitet

Vi lar oss ikke begeistre av bildekvaliteten Panasonic FZ200 leverer. Det er dog som forventet. Vi har blitt vant til at slike megazoomkameraer ikke skårer høyest på dette punktet.

Det er fordi megazoomkameraene ofte bruker små bildebrikker for å lettere oppnå kraftig tele. SMå bildebrikker gir dog også lettere korn og støy.

Bildekvaliteten er helt grei ved lave ISO-verdier. Litt støy kan du finne, og detaljoppløsningen er god, men ikke på topp.

Likevel gir kameraet her fine bilder som ser skarpe og fargerike ut. Faktisk kan fargemetningen iblant fremstå som litt vel kraftig, men det er slikt man kan justere.

Verre blir det når vi skrur opp lysfølsomheten. Da kommer kornene og støyen og gir deg et stadig mer grøtete resultat. Vi ville vært forsiktig med å bruke kameraet på noe høyere enn ISO 1600.

En positiv egenskap er at kameraet støtter bruk av råfiler. Det gir bedre redigeringsmuligheter og litt bedre dynamisk omfang.

Testbilder

Utmerket video

En annen ting vi har blitt vant til er at videokvaliteten på disse kameraene er desto bedre. Her brukes nemlig en langt høyere oppløsning til å lage full HD-bilder som jo bare er 2 megapiksler store.

Vi har testet kameraer som har enda litt høyere detaljoppløsning enn det FZ200 leverer her, men i godt lys er videoene nesten støyfrie.

Sammen med saktefilmfunksjonen og den kraftige zoomen gjør dette kameraet til et allsidig videokamera.

Bedre alternativer

Hvis du ikke trenger saktefilm og råbilder, ville vi heller ha vurdert Sony HX50V. Der får du litt kraftigere zoom i en langt mer kompakt kropp, og faktisk litt bedre bildekvalitet.

Det koster også noen hundrelapper mindre enn hva du må punge ut med for FZ200.

Om du setter pris på litt mer avanserte egenskaper finner du også speilreflekskameraer i samme prisklasse, eller bare noen hundrelapper dyrere. Da får du dog ikke like kraftig zoom som det FZ200 gir deg.

Panasonic FZ200 er et morsomt kamera det er mulig å ha det gøy med, spesielt videofunksjonen og saktefilm muligheten sørger for det. Ellers synes vi du får mer kamera for pengene ved å velge andre alternativer.

SPEILREFLAKSAKTIG: I utforming minner FZ200 mer om et speilreflekskamera enn et kompaktkamera. Bildekvaliteten er dog mer i kompaktkameraklassen.
SPEILREFLAKSAKTIG: I utforming minner FZ200 mer om et speilreflekskamera enn et kompaktkamera. Bildekvaliteten er dog mer i kompaktkameraklassen. Foto: Panasonic

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning