Nye kameraer fra Canon

Nytt flaggskip

Canon satser på markedet for avanserte kompaktkameraer. Nå har de lansert to nye kompaktkameraer i sin G-serie. PowerShot G5 X og G9 X heter de to nykommerne.

Publisert Oppdatert
PRAKTISK: Canon PowerShot G5 X har mange funksjonsknapper og innstillingshjul på selve kamerakroppen. Det kan gjøre det enklere å endre innstillinger kjapt.
PRAKTISK: Canon PowerShot G5 X har mange funksjonsknapper og innstillingshjul på selve kamerakroppen. Det kan gjøre det enklere å endre innstillinger kjapt. Foto: Canon

Canon har et godt fotfeste i kameramarkedet, spesielt når det gjelder proffe speilreflekskameraer.

Som mange andre har selskapet også satset på avanserte kompaktkameraer, for eksempel med PowerShot G7 X , og superzoomkameraet PowerShot G3 X som ble lansert tidligere i sommer.

Det er denne G X-serien Canon nå forsterker med to nye kameraer.

Kraftplugg

Canons PowerShot G-serie strekker seg helt tilbake til år 2000 når PowerShot G1 ble lansert, og frem til 2013 når PowerShot G16 kom. Canon PowerShot G5 X er i følge Canon etterfølgeren til G16.

PowerShot G5 X har i alle fall et utseende som formidler at dette er et kompaktkamera av den avanserte sorten.

Under pansret har PowerShot G5 X har en stor bildebrikke av 1-typen og en oppløsning på 20,2 megapiksler. Det burde love godt for korn og støy, i alle fall til kompaktkamera å være.

Kameraet fotograferer selvsagt i råformat og har en lysfølsomhet som strekker seg opp til ISO 12.800.

Største blenderåpning er på anstendige f/1.8 og objektivet har en optisk zoom på 4,2x. Såkalt 5-axis bildestabilisering er på plass, og selvsagt kan du styre eksponeringen helt manuelt om du ønsker.

Filmatisk fokus

Litt skuffende er det at Canon ikke tilbyr 4K-video i det som tross alt skal være et av deres best spekkede kompaktkamera, men du får i alle fall full HD-oppløsning med opp til 60 bilder i sekundet.

Nytt er det at du kan endre fokus via touch-skjermen mens du filmer. Fokusendringen skal skje mykt og nøyaktig noe som skal gi en mer filmatisk følelse.

I tillegg kan du ha full manuell styring på blender, lukker og ISO når du filmer også, noe nok mange videoentusiaster vil sette pris på.

Canon PowerShot G5 X har fått en prislapp på 8500 kroner og skal være tiljengelig i november.

Kompakt

Det andre kompaktkameraet Canon lanserer heter PowerShot G9 X, og er mer i klasse med PowerShot G7 X.

PowerShot G9 X legger litt mer vekt på å være kompakt. Kameraet har fått et pent design med grep av lær, og skinndetaljene får oss til å tenke på Panasonics hybridkamera Lumix GF7.

Kameraet har mange av de samme spesifikasjonene som G5 X, som for eksempel 20,2 megapiksler oppløsning, ISO 12.800 og en tre tommer stor skjerm.

Forskjellen er at G9 X bare har 3x optisk zoom og f/2.0 som største blenderåpning. Det er likevel nok til å gjøre kameraet 1,4 cm tynnere enn G5 X.

PENT: Canon PowerShot G9 X blir et pent, men avansert kompaktkamera.
PENT: Canon PowerShot G9 X blir et pent, men avansert kompaktkamera. Foto: Canon

Prisen på Canon PowerShot G9 X er satt til 5500 kroner og vil også være i salg i løpet av november.

Nytt hybridkamera

Canon har ikke helt glemt systemkameraene og lanserte også et nytt speilløst systemkamera, EOS M10.

HYBRID: Canon EOS M10 er et nytt hybridkamera med en oppløsning på 18 megapiksler.
HYBRID: Canon EOS M10 er et nytt hybridkamera med en oppløsning på 18 megapiksler. Foto: Canon

Canon har ikke akkurat satset hardt på såkalte speilløse systemkameraer. Det første, EOS M, ble lansert i 2013. Deretter fulgte EOS M2, som ikke ble solgt i Europa, før EOS M3 kom tidligere i år.

EOS M10 skal være et billigere alternativ med en pris på bare 4500 kroner for bare huset. Et kit med objektiv vil være ca. 1000 kroner dyrere.

Lettvekter

EOS M10 byr på 18 megapiksler på en APS-C-brikke, full HD-video og lysfølsomhet opp til ISO 25.600. Bildebrikken skal visstnok være av samme typen som sitter i EOS 100D, et annet billig alternativ.

Vekten på kameraet er på under 400 gram, inkludert batteri og minnekort. Det er lett til systemkamera å være.

Også Canon EOS M10 skal være på plass i butikkhyllene i november.

OBJEKTIV: Canon PowerShot G5 X har en brennvidde som strekker seg fra 24 mm til 100 mm. Største blenderåpning er f/1.8.
OBJEKTIV: Canon PowerShot G5 X har en brennvidde som strekker seg fra 24 mm til 100 mm. Største blenderåpning er f/1.8. Foto: Canon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning