Canon PowerShot G7 X

Lekkert, kompakt og bra

Canon PowerShot G7 X er et kompaktkamera av den avanserte typen.

KOMPAKT: Canon PowerShot G7 X er et avansert kompaktkamera med stor bildebrikke.
KOMPAKT: Canon PowerShot G7 X er et avansert kompaktkamera med stor bildebrikke.
Sist oppdatert
SELFIE: Skjermen på PowerShot G7 X kan vippes helt opp slik at det blir perfekt for selvportretter og gruppebilder.
SELFIE: Skjermen på PowerShot G7 X kan vippes helt opp slik at det blir perfekt for selvportretter og gruppebilder.

PowerShot G-serien har tradisjonelt vært toppserien blant Canons kompaktkameraer. I 2012 introduserte PowerShot G1 X større bildebrikke og CMOS-sensor til G-serien.

PowerShot G7 X følger i samme fotspor, men i en mer kompakt kamerakropp, og er mer en konkurrent til Sony Cyber-shot RX100 III.

Kompakt og praktisk

Siden dette er et kompaktkamera av den avanserte typen så får du selvsagt avanserte muligheter. Det betyr fysiske knapper for å raskt kunne gjøre innstillinger. På toppen har du både et modushjul og eksponeringskompensasjon.

Skjermen kan vippes opp (men ikke ned) og kan plasseres over kameraet slik at det blir enklere når man skal bruke selvutløser for gruppebilder, eller for selvportrett.

Vi liker også justeringsringen som sitter rundt objektivet. Sony RX100 III har en lignende ring, men her er den ikke trinnløs. Det gjør det mye enklere å stille inn blender, lukker, ISO, eller hvilken enn funksjon du velger å tillegge ringen. Plusspoeng til Canon.

Wi-fi er også på plass, og med NFC er det bare å berøre kameraet med smarttelefonen din og dermed kobles dem sammen. Du må dog ha Canons app på telefonen.

Høy oppløsning

Spesifikasjoner for Canon PowerShot G7 X

  • Oppløsning: 20,2 megapiksler
  • Sensor: 1-type
  • Optisk zoom: 4,2x
  • Skjermstørrelse: 3 tommer
  • Skjermoppløsning: 1.040.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 125–12.800
  • Største blender: f/1.8–2.8
  • Zoomområde (135): 24–100 mm
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 60 bps
  • Seriefoto: 6,5 bps
  • Makro: 5 cm
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • Internminne: 0 MB
  • Minnekort: SD, SDHC, SDXC
  • Wi-fi: 802.11 b/g/n med NFC
  • GPS: Nei
  • Mål: 10,3 x 6,04 x 4,04 cm
  • Vekt: 304 gram

Laveste nettpris: 4715 kroner hos www.abpris.com

Canon har vært litt konservativ hva megapiksler angår de siste årene, men med G7 X slipper de seg litt mer løs. Her får du nemlig 20,2 megapiksler, som er blant de høyeste oppløsningene du får på kompaktkameraer, i  alle fall om du ikke regner med full-format variantene.

Bildebrikken er av 1-typen. Det vil si større enn i tradisjonelle kompaktkameraer, som for eksempel PowerShot G16, men mindre enn de fleste systemkameraer. Bildebrikken er også mindre enn hos storebroren PowerShot G1 X Mark II, som har en 1,5-type brikke.

Lysfølsomheten strekker seg opp fra ISO 125 til 12.800. Skjermen er 3 tommer stor med en oppløsning på 1.040.000 punkter, og kameraet har ingen øyesøker.

Objektivet har en maks blenderåpning på f/1,8, hvilket er veldig bra. Det gir ekstra lys inn på bildebrikken og gjør det lettere å få skarpe bilder når lysforholdene begynner å bli dårlige.

Du får selvsagt filme med full HD-oppløsning og 60 bilder i sekundet, og seriefotografering kan foregå med opp til 6,5 bilder i sekundet.

Spesifikasjonene legger seg ganske tett opp til RX100 III fra Sony, skjønt der får du litt bedre vidvinkel, litt langsommere seriefotografering og litt skarpere skjerm. I tillegg har Sonys modell en praktisk popp-opp øyesøker.

Så langt kan det virke som at RX100 III har overtaket på Canons G7 X, men det er en annen viktig forskjell, nemlig prisen. Mens du må ut med 7000 kroner for Sonys modell, ligger PowerShot G7 X bare på 4.700 kroner.

Det er hele 2300 kroner billigere, og vil nok ha mye å si for mange av dem som vurderer hvilke av de to de skal velge.

Bra bilder

Kan Canon så gi bedre bildekvalitet enn Sony til en langt lavere pris? Nei, det kan de ikke, men det er nesten like bra.

Testene våre viser at Sonys modell gir både litt mindre korn og litt bedre skarphet på høye ISO-verdier. Forskjellene er dog såpass små at det nesten er vanskelig å se det med det blotte øyet.

Til gjengjeld har G7 X litt bedre dynamikk i høylysene, men også her er det lite om og gjøre. Rent praktisk må man derfor kunne si at de to kameraene yter ca. like bra hva bildekvalitet angår.

Ved de laveste ISO-verdiene forsvinner også mesteparten av forskjellene hva korn og skarphet angår.

EKSPONERING: Under programhjulet finner du et eget innstillingshjul for eksponeringskompensasjon, noe vi synes er svært praktisk.
EKSPONERING: Under programhjulet finner du et eget innstillingshjul for eksponeringskompensasjon, noe vi synes er svært praktisk.

Også når det kommer til videokvaliteten yter de to kameraene ganske likt. Igjen viser testene våre litt bedre skarphet og litt mindre støy på RX100 III, men også her er det små forskjeller det er snakk om.

En ekstra godbit som du får med Sonys modell er muligheten til å filme med 100 bps i 720p oppløsning. Du får likevel muligheten til å lage litt saktefilm med G7 X også siden det gir deg 60 bps i full HD, men det må i så fall gjøres i etterkant.

Billigere

Det aller mest forlokkende med Canon PowerShot G7 X er prisen. Selv om det kan oppleves dyrt må man huske at du her får større bildebrikke en det som er vanlig i kompaktkameraer.

Samtidig er det er rett og slett veldig mye billigere enn tilsvarende modell fra Sony. Riktignok har RX100 III et par godbiter som saktefilm og pop-opp søker, men er det verdt over to tusenlapper?

Til sjuende og sist tror vi det blir et spørsmål om smak. I det store og hele gir begge kameraene en ganske lik, og en veldig god kameraopplevelse.

HØY ISO: En sammenligning av bildekvaliteten ved ISO 12.800 mellom Sony RX100 III (øverst), og Canon PowerShot G7 X (underst). Kornene er littt mer fremtredende hos Canon, men ikke mye.
HØY ISO: En sammenligning av bildekvaliteten ved ISO 12.800 mellom Sony RX100 III (øverst), og Canon PowerShot G7 X (underst). Kornene er littt mer fremtredende hos Canon, men ikke mye.

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også