Test av Spybot 2.4 Home (Spybot Search & Destroy)

Virussjekk med Spybot

For 86 kroner får du en versjon av Spybot Home som også fjerner virus. Vi har testet om betalversjonen av Spybot Search & Destroy er verdt pengene.

SPYBOT ANTIVIRUS: Betalversjonen av Spybot byr på sjekk av antivirus, men vi er ikke spesielt imponert.
SPYBOT ANTIVIRUS: Betalversjonen av Spybot byr på sjekk av antivirus, men vi er ikke spesielt imponert. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Finner mange virus

+ Mange funksjoner

+ Billig

- Rotete brukergrensesnitt (ikke hovedvinduet)

- Ikke tilgjengelig på norsk språk

- Klarer ikke å fjerne virus

Vi var relativt misfornøyd med både opplevelsen og resultatet da vi testet gratisversjonen av Spybot Search & Destroy, nå kalt Spybot Free. Mens gratisversjonen kun leter etter spionprogrammer, så skal Spybot Home også kunne finne og fjerne virus.

I denne testen ønsker vi blant annet å finne ut om Spybot-versjonen med virusskanning kan måle seg mot de beste gratis virusprogrammene.

Spybot skal dessuten finne programmer som sprer reklame (adware) og spionprogrammer. Adware er dessuten blitt et økende problem og er nå noe av det som plager oss mest på nett.

Det er også fort gjort å la seg lure av sleipe e-postsvindlere og Facebook-lureri.

Billig

Vi kjøper programmet på nettsiden www.safer-networking.org. Programmet koster 9,99 euro (86 kroner). Spybot tilbys også i en Pro-versjon, og denne koster 19,99 euro (172 kroner). Spybot Home og Spybot Pro tilbyr samme beskyttelse mot skadelig programvare – forskjellen mellom de to utgavene ligger i antall ekstrafunksjoner.

Ekstra funksjoner

Spybot Home har følgende funksjoner i tillegg til funksjoner i gratisversjonen av Spytbot 2.4:

 • Full beskyttelse mot spionprogrammer og virus.
 • Mulighet for automatisk oppdatering av Spybot-programmet.
 • Gjør det mulig å kjøre enkelte komponenter av Spybot-programmet via en kommandolinje.

Spybot Pro har noen funksjoner i tillegg til funksjoner som gratisversjonen og Home-versjonen har, som muligheten for sikker sletting av filer, oppretting av oppstart CD med virusskanning og et spesielt reparasjonsmodus om PC-en skulle være svært infisert av virus. Vi har ikke testet Spytbot Pro, bare Spybot Home og Spytbot Free.

Vinduskaos

Installasjon av Spybot Home er enkel, og oppdatering av programmet settes i gang automatisk etter installasjon.

Problemet med Spybot Home er at det under installasjonen dukker opp en mengde vinduer som gjør det vanskelig å holde oversikten.

Programmet har tre åpne vinduer samtidig. Det ene vinduet viser avslutningen på installasjonen, det andre vinduet viser hovedvinduet til Spybot, mens det siste vinduet viser programmets oppdateringsprosess. Det hele oppleves som en smule forvirrende.  

Dette er for øvrig den samme forvirrende installasjonsprosessen vi så på Spybot Free.

Ingen av vinduene lukkes automatisk og vi tror mange her vil oppleve det som vanskelig å få den fulle oversikten.

I tillegg har vi samme problem her, som på gratisversjonen av Spybot, at det ene vinduet dekker det andre. Som om ikke dette var nok, så oppdateres antispiondelen og antivirusdelen i to forskjellige prosesser. Et ganske klønete opplegg.

På den positive siden er hovedvinduet til Spybot Home relativt oversiktlig og det er og det er stor sett enkelt å finne fram til de funksjonene man ønsker å bruke.

Let etter virus

Skanningen av PC-en tar 50 minutter, og den finner følgende virus:

 • Conduit.SearchProtect
 • Gen.Application.Heur (CinemaP)
 • Trojan.Generic (CytiWeb)
 • Dropped:Adware.BrowseFox
 • PennyBee
 • Adware.Agent
 • Adware.Graftor
 • Application.Generic
 • Trojan.Generic (PlayerStubWrapper1.exe)
 • Trojan.Spy.ZBot
 • Gen:Variant.Application.Zusy
 • Gen:Variant.Application.Strictor

Virusene blir forsøkt fjernet med «Fix selected» og deretter «Remove malware», men alt vi oppnår er en feilmelding og vi er like usikre på hvor «ren» PC-en vår er.

Vi testet også Spybot på en PC som i utgangspunktet var ren. Her fant Spybot Home en rekke «trusler». Ifølge vår vurdering var det bare én trussel som var verdt å bry seg om, nemlig et reklameprogram. Denne typen «trusler» er stort sett mer plagsomme enn farlige.

Reklameprogrammer, også kalt adware, er for øvrig blitt mer plagsomt enn virus for den jevne PC-bruker.

Selv Spytbot vurderte 13 av 14 «trusler» som nivå 1 og 2, mens det ene reklameprogrammet ble vurdert til 5 (av 10 mulige).

Når vi forsøker å «fikse» feilene, så opplever vi at Spybot låser seg og står frosset i 10-15 minutter før det igjen blir mulig å bruke. Her opplever vi også programmet som noe utydelig, siden vi selv må lete etter et symbol på hver «trussel» at det er fikset. En oppsummert rapport hadde vært å foretrekke.

Oppsummering

Spybot Home finner mange virus, også de som er farlige, men på vårt testoppsett klarer ikke Spybot å fjerne noen av virusene. Det gjør at vi dessverre ikke kan anbefale Spytbot som et antivirusprogram.

På PC-en som ikke var infisert finner Spybot en rekke trusler, selv om ingen er veldig alvorlige.

 Som virusprogram kan vi ikke anbefale betalversjonen av Spybot.

Du må gjerne bruke gratisversjonen, men da anbefaler vi at du i tillegg bruker et godt antivirusprogram og gjerne tar en ekstra sjekk på PC-sikkerheten i ny og ne.

FINNER VIRUS: Spytbot finner virus, men programmet klarer ikke å rydde helt opp.
FINNER VIRUS: Spytbot finner virus, men programmet klarer ikke å rydde helt opp. Foto: Skjermbilde
KLØNETE: Spybot legger en rekke vinduer opp på hverandre under installasjonsprosessen og det skaper krøll.
KLØNETE: Spybot legger en rekke vinduer opp på hverandre under installasjonsprosessen og det skaper krøll. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning