Test av Spybot 2.4 Free (gratisversjon) - Spybot Search & Destroy

Spybot får strykkarakter

Populært sikkerhetsprogram får terningkast 2.

POPULÆR: Spybot Search & Destroy (nå Spybot Free) har vært et populært program å ty til når man har fryktet at PC-en har vært infisert av spion- eller reklameprogrammer. Nå har vi testet hvor godt programmet egentlig er.
POPULÆR: Spybot Search & Destroy (nå Spybot Free) har vært et populært program å ty til når man har fryktet at PC-en har vært infisert av spion- eller reklameprogrammer. Nå har vi testet hvor godt programmet egentlig er. Foto: Illustrasjon/Skjermbilder
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Gratis

+ Hovedvinduet er oversiktlig

- Klønete installasjon

- Ikke tilgjengelig på norsk

- Klarer ikke å fjerne spionprogrammene det finner

- Litt rotete brukergrensesnitt (mange vinduer)

Spybot (også kjent som Spybot – Search & Destroy) har i mange år vært et populært gratisprogram for fjerning av uønsket programvare på PC-en, som spion- og annonseprogrammer (adware).

Vi har testet den nyeste gratisversjonen, Spybot 2.4 fra safer-networking.org.

Programmet installeres på vårt virtuelle testoppsett med Windows 7. Vi har mer eller mindre fulgt samme testprosedyre som da vi testet de beste gratis antivirusprogrammene.

Klønete installasjon

Installasjonen av Spybot krever at du foretar en rekke valg underveis og mange av valgene kan virke litt forvirrende og klønete. Som for eksempel da en melding om vi ville oppdatere programmet ble dekket av selve hovedvinduet i programmet.

ERROR: Spybot 2.4 Home etterlater oss med denne feilmeldingen.
ERROR: Spybot 2.4 Home etterlater oss med denne feilmeldingen. Foto: Skjermbilde

Siden oppdateringen ikke startet av seg selv, måtte vi restarte PC-en og prøve på nytt. Ved forsøk nummer to fungerte oppdateringsprosessen og vi fikk tilgang til Spytbot.

Selve hovedvinduet til Spybot gir en fin oversikt, og det er enkelt å finne fram til de ulike funksjonene og menyvalgene. Likevel ser vi at antall valgmuligheter kan være forvirrende for en urutinert databruker.

Systemskanning

For å få programmet til å skanne PC-en må man velge «System Scan». Vi får da følgende valgmuligheter,

 • Many temporary files found: Her har vi muligheten til å fjerne midlertidige filer.
 • Last system scan: Dette er skannefunksjonen for virus, det vil si den funksjonen vi er egentlig ute etter. Her kan vi trykke på «Start a scan»-knappen. På gratisversjonen av Spybot er virusskanningen ikke virksom.
 • Tracking cookies.: Denne funksjonen gir oss muligheten til å deaktivere informasjonskapsler, altså alle eller ingen. Vi kan altså ikke deaktivere enkelte kapsler.
 • Range of detection: Dette er rett og slett reklame for Home- og Pro-versjonen av Spybot-programmet. Her blir vi fortalt at Pro-versjonen gir en mer effektiv beskyttelse mot virus.

Grensesnittet i Spybot synes vi er litt for rotete og det gir i tillegg begrenset funksjonalitet. De eneste funksjonene som er interessant her er fjerning av midlertidige filer og virusskanning, og virusskanning er i tillegg ikke tilgjengelig i gratisversjonen. For å få virusskanning, må du kjøpe versjonen som heter Spybot 2.4 Home. Denne kommer vi med test av om noen få dager.

Hva finner Spytbot?

MANGE VALG: Et av hovedproblemene med Spybot er at du blir utsatt for mange vinduer og mange valg. For en urutinert PC-bruker kan det by på visse utfordringer.
MANGE VALG: Et av hovedproblemene med Spybot er at du blir utsatt for mange vinduer og mange valg. For en urutinert PC-bruker kan det by på visse utfordringer. Foto: Skjermbilde
GREI OVERSIKT: Selve hovedvinduet i Spybot Free er oversiktlig og greit.
GREI OVERSIKT: Selve hovedvinduet i Spybot Free er oversiktlig og greit. Foto: Skjermbilde

Vi gjennomførte en systemskanning på test-PC-en vår, som er infisert med en rekke virus, og fikk etter cirka 17 minutter jobbing følgende funn:

 • 1ClickDownload
 • Ad.BlockAndSurf
 • Ad.OmegaPlus
 • BrowseFox
 • ConstaSurf
 • Win32.Agent.qvo
 • Barowwsoe2Save
 • iCrossRider
 • myPCBackup
 • PCUtilities.OptimizerPro
 • ConduitSearchProtect
 • Win32.Muollo

Gratisversjonen av Spybot finner kun spionprogrammer og ikke virus.

For å sikre deg mot virus bør du installere et godt antivirusprogram. Det finnes også mange gode og gratis antivirusprogram å velge blant. Har du Windows 8 skal du kunne klare deg med det innebygde sikkerhetsprogrammet, Windows Defender. Vi anbefaler likevel at du sjekker ut «testvinneren», HerdProtect, fra vår store test av antivirusprogrammer.

Merk at HerdProtect ikke er et «normalt» antivirusprogram, men må sees på som et 2. linjes forsvar siden programmet ikke skanner for virus i realtid.

Spytbot fjerner ikke truslene

Spionprogrammene som gratisversjonen av Spybot har oppdaget, blir forsøkt fjernet med valgene «Fix selected» og deretter «Remove Malware», men vi opplevde isteden å få en feilmelding.

Gratisversjonen av Spybot klarer altså ikke å fjerne de skadelige filene som blir funnet. Vi prøver flere ganger, også med omstart av datamaskinen, men med samme resultat. Vi sitter kun tilbake med en feilmelding.

På en PC som ikke var infisert, fant Spybot 2.4 Free også en rekke «trusler». Dette var stort sett ulike versjoner av «cookies» eller tekstfiler ulike nettsider bruker for blant annet å vite om du har besøkt dem tidligere og for målretting av annonser. Etter vår mening var ingen av truslene Spybot Free listet spesielt farlige, men handler mer om personvern. Her klarte Spytbot Free å fjerne «truslene».

Skårer dårlig

Gratisversjonen av Spybot finner kun spionprogrammer og ikke virus. Brukergrensesnittet er til tider ganske forvirrende og brukeren må for holde seg til mange valg. Både under selve installasjonen og når programmet er ferdig installert. For selv om programmets hovedvindu er ganske oversiktlig, så ser vi at antall valgmuligheter kan være en utfordring for en urutinert databruker.

Dessverre for Spybot, så klarte programmet ikke å fjerne spionprogrammene på vår infiserte test-PC. Dette er samme oppsettet vi brukte på vår store test av gratis antivirusprogrammer. Selv om programmet nok kan være greit nok å bruke om du mistenker at PC-en din er infisert med irriterende reklameprogrammer (adware) eller spionprogrammer, men siden Spybot ikke klarer å fjerne truslene på vår testmaskin gir vi Spybot en relativt dårlig karakter.

Spybot finnes også i en betalversjon, Spytbot 2.4 Home, som også har en antivirusfunksjon. Vi kommer med en test av betalversjonen av Spybot i løpet av noen få dager.

Lurer du på om PC-en din er usikret, kan du forsøke denne sikkerhetssjekken som vi har laget en oppskrift på her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning