SPAM: Ser nettleseren din omtrent slik ut, så har du nok blitt rammet av såkalt adware eller programmer som sprer uønsket reklame.
SPAM: Ser nettleseren din omtrent slik ut, så har du nok blitt rammet av såkalt adware eller programmer som sprer uønsket reklame. Foto: Illustrasjon, Klikk Teknologi

Virus ikke lenger største datatrussel

Uønsket reklame verre enn virus

Reklameprogrammer har passert virus som den største plagen på Internett.

Publisert Oppdatert

Går PC-en din tregt, har du fått mange nye verktøylinjer eller dekkes skjermen din av reklame? Da kan mye tyde på at PC-en din er «infisert» med et eller flere programmer som genererer uønsket reklame på din PC.

Uønsket reklame, også kalt adware, har passert virus som den største plagen på internett, viser Trend Micros årlige rapport om sikkerheten på Internett.

- Adware installerer seg vanligvis på PC-en din sammen med gratisprogrammer og sinker eller forstyrrer nettbruken, skriver Trend Micro i en pressemelding.

– Adware har eksistert i mange år, men det siste året har vi sett nesten en tredobling globalt. I Norge har uønskete reklame-apper økt med 150 prosent fra 2013 til 2014. sier Thomas Næss, administrerende direktør i Trend Micro Norge.

Ifølge Microsofts sikkerhetsrapport, Microsoft Security Intelligence Report; Volume 17, så var adware på en fjerdeplass over oppdagede trusler i perioden juli 2013 til juni 2014.

Disse plager oss mest

Reklameprogrammer følger ofte med som ferdige avkryssede valg når du laster ned programmer til PC-en din, ifølge Trend Micro.

Det kan føre til at du får installert funksjoner i nettleseren din som enten en ny verktøylinje eller du kan oppleve sprettoppannonser, ekstra reklamebannere på vanlige nettsider og at det lenkes til reklame fra selve teksten i en artikkel.

Ifølge Trend Micro er dette de 10 mest utbredte reklameprogrammene:

  1. OpenCandy
  2. InstallCore
  3. Linkury
  4. SSearch
  5. Ury Link
  6. TabsUp
  7. Batpus
  8. Sub Tap
  9. MultiPlug
  10. Sprotect

Slik blir du kvitt reklameprogrammer

Ifølge Trend Micro varierer vanskelighetsgraden for å bli kvitt uønskede reklameprogrammer.

- Noen ganger er det så enkelt som å gå inn i kontrollpanelet og avinstallere programmet, mens andre ganger trenger man et sikkerhetsprogram eller kjøre en gjenoppretting av harddisken, skriver Trend Micro.

– Den beste kuren mot adware er forsiktighet, sier Næss. Se godt etter hva du egentlig aksepterer når du installerer Java eller andre gratisprogrammer.

2 av 10 er usikret

Ifølge Microsofts Security Intelligence Report har 8 av 10 PC-er i forbrukermarkedet sikret seg ved at de har en såkalt antimalware-funksjon aktivert på sin PC.

SERIØST: Enkelte reklamekjøpere bør sjekke nettverkene de bruker. Her har vi blitt utsatt for en plagsom adware kalt Right Coupon Ads. Den viser reklame for både Peppes Pizza og Gjensidige. Legg også merke til all linkingen i artikkelteksten.
SERIØST: Enkelte reklamekjøpere bør sjekke nettverkene de bruker. Her har vi blitt utsatt for en plagsom adware kalt Right Coupon Ads. Den viser reklame for både Peppes Pizza og Gjensidige. Legg også merke til all linkingen i artikkelteksten. Foto: Skjermbilde, Klikk Teknologi

Det betyr likevel at det finnes mange usikre PC-er. Et av problemene som Microsofts sikkerhetsrapport peker på er sikkerhetsprogrammer med en tidsbegrenset gratis prøveperiode.

Her tror rapporten at mange tror de er beskyttet siden programmene tilsynelatende ser ut til å fungere, men de blir altså ikke oppdatert slik at de kan beskytte PC-brukeren fra de nyeste truslene.

Hele 9,3 prosent av PC-ene hadde ifølge Microsofts sikkerhetsrapport en slik programvare som var «gått ut på dato». 4.7 prosent av PC-brukerne hadde skrudd av sikkerhetsprogramvaren, mens bare 0,2 prosent ikke hadde noen form for antimalware-program installert.

Sjekk selv

Er du usikker på om du har en «trygg» PC, kan du ta denne trepunktssjekken. Den vil gi deg en pekepinn på om PC-en din er usikret og om den inneholder skadelig programvare.

Sjekk også ut testvinnerne i vår store test av gratis antivirusprogrammer.

ADWARE: Et skjembilde som viser hva adware faktisk er. Reklameprogrammet dekker over annonsører (Netcom i dette tilfellet) som faktisk har kjøpt reklameplass på nettsiden og du kan se hvordan reklamelenker også integreres i selve artikkelteksten. Reklamelenker fra redaksjonelle tekster er som regel et tegn på at du er infisert av adware.
ADWARE: Et skjembilde som viser hva adware faktisk er. Reklameprogrammet dekker over annonsører (Netcom i dette tilfellet) som faktisk har kjøpt reklameplass på nettsiden og du kan se hvordan reklamelenker også integreres i selve artikkelteksten. Reklamelenker fra redaksjonelle tekster er som regel et tegn på at du er infisert av adware. Foto: Skjermbilde, Klikk Teknologi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen