Nye iPad i salg i dag

Slik er nye iPad

I dag starter salget av nye iPad. Her er vårt første inntrykk av nettbrettet som igjen kommer til å sette salgsrekorder.

MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.

MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.

Publisert Oppdatert

De utvendige fysiske forskjellene på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 som den også kalles - er så små at vi tør påstå at minst 9 av 10 ikke ser forskjell.

Vi klarte hvert fall å lure flere.

Lagt side om side kan man så vidt se at nye iPad er 0,6 millimeter tykkere enn iPad 2 - og at den veier 60 gram mer. Alt av knapper og porter er plassert på identisk samme sted. Det betyr nok også at mye av tilbehøret, som for eksempels Apples eget Smart Cover virker like bra på den nye og du får ikke noe problem med dokkingstasjonen din.

Nydelig skjerm

Den største nyheten med nye iPad er skjermen. Mens skjermen på iPad 2 har en IPS-skjerm med en oppløsning på 1024 x 768 punkter, og er fortsatt en god skjerm, by «iPad 3» på en retinaskjerm. Den nye skjermen har en oppløsning på 2048 x 1536 punkter. Det utgjør 264 punkter per tomme. For å illustrere forskjellen har altså iPad 2 0,78 megapiksler, mens nye iPad har fire ganger så høy oppløsning med sine 3,1 megapiksler. Hvordan slår dette ut i praktisk bruk?

Førsteinntrykket vårt er at forskjellen på iPad 2 og «iPad 3» ikke er så fryktelig store på normalt bruk, som nettsurfing, bilder og video.

Skjermen på iPad 2 er fortsatt en av de bedre på markedet, så her kjemper Apple først og fremst mot seg selv. Men både Asus, som nå kommer med bedre skjerm på Asus Eee Pad Transformer (som vi gi ga en 6-er) og nettbrettene til Samsung, leverer skjermer i toppklassen.

Det er forresten Samsung som ironisk nok skal være storleverandør av Apples nye retinaskjerm for nye iPad.

Det er først og fremst på tekst skjermen på nye iPad skiller seg ut. Her er fontene krystallklare og lette og lese, mens de på iPad 2 flyter litt mer ut og når man zoomer inn kan man i litt større grad se pikseleringen langs kanten av bokstavene. Men igjen, vi tipper svært mange ikke vil klare å se forskjell på om du sitter med iPad 2 eller «iPad 3».

Nye iPad: Ser du forskjellen? Ser du hvilken som er nye iPad?

Nye iPad: Ser du forskjellen? Ser du hvilken som er nye iPad? Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Mer kraft

MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.

MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.

Nye iPad har fått firekjerners prosessor, slik vi ser stadig flere nettbrett kommer med, og kraften skal brukes til å levere en enda bedre grafikkytelse og sikre at du aldri opplever heng eller hakking når du ser film i full-HD, spiller tunge spill eller redigerer video på iMovie. I dag kan de fleste apper kjøres på både versjon 2 og 3 av iPad, men vi tipper at det vil komme apper som er så tunge at de kun vil kjøre på den nyeste iPad-en. Vi har i første runde bare kjørt noen få testprogrammer, men de første resultatene så langt er svært lovende.

Mye bedre kamera

Kameraet på nye iPad har fått seg en kraftig oppgradering. Forskjellen til iPad 2 er stor. De få bildene vi har fått tid til å sammenligne, viser at nye iPad tar bilder som er mye skarpere og har langt bedre farger. Men om nye iPad har fått bedre kamera, så finners det mange nettbrett som har kamera med bedre oppløsning og til og med blits eller fotolys, noe nye iPad 3 mangler. Når det er sagt gjentar vi det vi tidligere har skrevet, at vi ser ikke helt behovet for et superkamera på et nettbrett. Det er få som vil løpe rundt å fotografere med et stort nettbrett. At frontkameraet fortsatt kun er VGA (640 x 480 punkter) er mer skuffende. Det betyr at du ikke kan føre videosamtaler i HD på Skype eller Facetime.

Full HD

Nye iPad støtter også full HD film. Både via Apples egen filmleietjeneste, iTunes, men du kan også streame 1080p til nye Apple TV (720p til versjon 2 av Apple TV) og du kan koble nye iPad til TV-en din og sende full-HD-bilder dit via et nytt AV-adapter. Kjøpte du AV-adapter til iPad 2, vil den versjonen kun støtte 720p.

Samme batterilevetid

Den nye skjermen til iPad krever mye strøm. Både oppløsningen og bakbelysningen trenger mye strøm. For å holde batterilevetiden på rundt 10 timer, som på iPad 2, har Apple puttet inn et batteri på 42,5 watt-timer. Det er en kapasitetsøkning på cirka 70 prosent i forhold til batteriet på iPad 2 - og sier litt om hvor mye mer strøm den nye skjermen og den økte kraften trenger.

Mobilt bredbånd

Nye iPad er utstyrt for å kunne kjøre mobilt bredbånd over 4G/LTE. Her har Apple valgt frekvenser som enn så lenge ikke fungerer i Norge. Men, du får likevel gleden av at nye iPad med 4G takler høyere hastigheter enn iPad 2. Nye iPad har støtte for 3G via HSDPA+ som betyr en teoretisk nedlastingshastighet på 21 Mbps mot 7,2 på iPad 2. Vi kommer tilbake med grundig test av hva nye iPad leverer av hastigheter både på nettet til Telenor og NetCom.

Skal du kjøpe?

Har du iPad 2 ser vi akkurat nå ingen gode grunner for å bytte den ut med nye iPad. Har du iPad 1 vil iPad 3 være en mer naturlig oppgradering. Og, har du ikke iPad fra før, så er det nok iPad 3 som gjelder. Når det gjelder iPad 2, så vil Apple fortsette å selge iPad 2 i en 16 GB versjon - med og uten 3G. Med trådløst nett og 16 GB må du gi 2.990 kroner. Da sparer du 800 kroner i forhold til tilsvarende versjon av nye iPad. For enkelte er kanskje det dråpen som gjør at man faktisk kan kjøpe seg en iPad. Har du råd synes vi 800 kroner er vel anvendte penger for å få en raskere modell med bedre skjerm og kamera og som kanskje har en noe lenger levetid.

KAMERA: Kameraet på nye iPad er blitt kraftig oppgradert. Bildet til høyre er nye iPad. Ser du etter vil du se at både farger og oppløsning er mye bedre.

KAMERA: Kameraet på nye iPad er blitt kraftig oppgradert. Bildet til høyre er nye iPad. Ser du etter vil du se at både farger og oppløsning er mye bedre. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Prisene på nye iPad finner du her.

Vi i HjemmePC ønsker ikke å trille terning kun basert på noen timers bruk, så vi kommer tilbake med en full test av nye iPad med testresultater og karakter.

Er det noe du vil vi skal teste? Send oss en kommentar på vår Facebook-side.

Les også:

Sjekk om du får båndbredden du betaler for

Liten boks gir stor lyd

Toppkarakter til rimelig Macbook-konkurrent

Her bygger vi en PC til 88.000 kroner

Foto: Peter Belanger

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning