Test av Microsoft Surface Pro 3

Kan den erstatte den bærbare PC-en?

Med Surface Pro 3 har Microsoft gjort det meste riktig.

NYE VINKLER: Støtten, også kalt kickstand, kan nå vinkles gradvis fra 22 til 150 grader.
NYE VINKLER: Støtten, også kalt kickstand, kan nå vinkles gradvis fra 22 til 150 grader. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
EKSTRA FESTE: For å øke stabiliteten når Surface Pro 3 brukes på fanget, har Microsoft utstyrt tastaturet med et ekstra magnetfeste. På det øverste bildet vises en vanlig tilkobling og på det nederste er en del av tastaturet vippet opp og festset til skjermen.
EKSTRA FESTE: For å øke stabiliteten når Surface Pro 3 brukes på fanget, har Microsoft utstyrt tastaturet med et ekstra magnetfeste. På det øverste bildet vises en vanlig tilkobling og på det nederste er en del av tastaturet vippet opp og festset til skjermen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Microsoft har ikke lagt skjul på at ambisjonene med hybrid-PC-en Surface Pro 3 har vært å lage noe som fullt ut skal kunne erstatte den bærbare PC-en for «folk-på-farten». Enten du er student, reiser mye eller bruker dagene til å løpe fra møte til møte, så skal Surface Pro 3 gjøre livet lettere for deg. Bokstavelig talt. For Surface Pro 3 veier kun 1,097 kilo inkludert tastatur. Det gjør Surface Pro 3 til en av de aller letteste bærbare PC-ene på markedet.

Surface Pro 3 har fått mange nye funksjoner. Vi nevnte de aller fleste i vår sniktitt-artikkel som du kan lese her. Det viktigste er likevel at skjermen på Surface Pro 3 er større enn på forrige versjon (12 vs. 10,6 tommer). I tillegg har skjermen endret format fra 16:9 til 3:2. Når skjermen på Surface Pro 3 i tillegg har høyere oppløsning så får man plass til langt mer informasjon på skjermen enn på Surface Pro 2.

Det gjør at vi synes det er lettere å være produktiv på Surface Pro 3. Det blir mindre skrolling og vi får mer oversikt. Faktisk målte vi det synlige skjermarealet på Surface Pro 3 til å være 39,2 prosent større enn på Surface Pro 2. Og det er jo litt.

På minussiden må vi ta med at skjermen er veldig blank og fettete fingermerker sitter godt fast. I kombinasjon med overlys, så kan dette være litt plagsomt. Men siden Surface Pro 3 også har fått langt flere og jevne justeringsmuligheter for skjermvinkelen og skjermen er ganske lyssterk, så opplevde vi ikke dette som noe uoverkommelig problem.

Endret tastatur

Layouten på tastaturet til Surface Pro 3 er så å si identisk med Surface Pro 3. Noen funksjonsknapper i toppraden er endret på, men ellers så er selve tastaturdelen på disse to hybridene like store. Tastaturet på Surface Pro 3 er blitt litt stivere og det har fått en ekstra festemulighet mot skjermen. I sum gjør dette at Surface Pro 3 faktisk kan brukes mens du har den på fanget. En situasjon vi stadig opplevde var umulig med første generasjon Surface og ganske vanskelig med Surface Pro 2. Vi synes tastemotstanden også er blitt litt fastere på Surface Pro 3.

Med større skjerm følger det også at tastaturdekselet har vokst og det har gjort det mulig å lage en større trykkfølsom plate på Surface Pro 3. I tillegg har trykkplaten fått fysiske trykknapper nederst til høyre og venstre, slik at man får en tydeligere tilbakemelding om at man har klikket.

Ok ytelse

DRODLING: Den nye pennen på Surface Pro 3 gjør at man lett kan drodle, lage skisser og kunst om du er god nok.
DRODLING: Den nye pennen på Surface Pro 3 gjør at man lett kan drodle, lage skisser og kunst om du er god nok. Foto: Produsent

Spesifikasjoner: Microsoft Surface Pro 3

 • OS: Windows Pro 8.1
 • Skjerm: 12 tommer
 • Oppløsning: 2160 x 1440 punkter
 • Prosssor: Intel Core i5 4300U (1,9 Ghz, dual core)
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4400
 • Kamera: 2 stk
 • 4G: Nei
 • WiFi: 802.11 ac/n/b/g/a
 • Lagring: 128 GB (fra 64-512 GB)
 • Minne: 4 GB RAM
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • Batteri: 5676 mAh
 • Størrelse: 292,1 x 201,4 x 9,1 mm
 • Vekt: 798 gram
 • Vekt med tastatur: 1,097 kilo

I vår testmaskin sitter det en Intel Core i5 med Intel HD Graphics 4400 (1,9 GHz, dual core) og 4 GB minne. Det er kraftig nok for en vanlig kontorhverdag med tekstbehandling, regneark og presentasjoner, men du bør ikke se på dette som noe spillmaskin. Når det er sagt opplevde vi aldri at Surface Pro 3 virket treg eller lite responsiv.

En relativt sammenlignbar PC er denne fra Dell som vi testet tidligere i år.

Under hard last blir PC-en ganske varm øverst til høyre på baksiden og viften jobber energisk. Siden det er mye luft som skal ut av et smalt kabinett blir det noe susing. Til vanlig bruk er Surface Pro 3 helt stille. Vi har ikke opplevd krasj som en følge av overoppheting, slik enkelte internasjonale medier har meldt om.

God penn

Surface Pro 3 kommer også med en splitter ny penn. Denne sier Microsoft de har utviklet selv og jobbet mye for å fjerne forsinkelse i kommunikasjonen mellom penn og skjerm. Og faktisk går det overraskende greit å notere på skjermen. Vi ser ikke helt for oss at vi vil velge å notere med «kråkeskrift» fremfor å bruke tastaturet, men for drodling, lage digitale skisser, idémyldringer med mer, så kan det fungere. Det finnes også stadig fler apper som gjør en penn anvendelig. Og for barna er det jo alltid en vinner å kunne fargelegge og tegne med en digital penn.

Med i boksen følger det også en et lite feste som gjør at pennen sitter fast på tastaturet. Det er ikke en superelegant løsning, men om du ikke fester pennen så forsvinner den nok i løpet av en dag eller to. En integrert «parkeringsplass» for pennen, slik Samsung har laget for Note-nettbrettene sine hadde vært å foretrekke.

Kostbar

FLAT: Kickstanden til Surface Pro 3 er trinnløs og man kan justere vinkelen fra batt til nesten helt flatt.
FLAT: Kickstanden til Surface Pro 3 er trinnløs og man kan justere vinkelen fra batt til nesten helt flatt. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Selve Surface Pro 3 har kun to porter å by på. En USB 3.0 og en displayport. Skal du ha mer må du hekte den på en dokkingstasjon. Og skal du bruke Surface Pro 3 til lengre arbeidsdager, så må du budsjettere med en dokkingstasjon. I tillegg bør du minst kjøpe versjonen med 128 GB lagringsplass (SSD). Den minste konfigurasjonen vi anbefaler deg å kjøpe (i5/128GB) koster 8.645 kroner og tastatur, som strengt tatt burde vært inkludert i prisen, koster 1.119 kroner og gir en pris på 9.764 kroner.

FARGER: Tastaturdekselet fås kjøpt i flere farger.
FARGER: Tastaturdekselet fås kjøpt i flere farger. Foto: Produsent

Testresultater: Microsoft Surface Pro 3

 • 3DMark (2013) Fire Strike: 330
 • 3DMark (2013) Cloud Gate: 2271
 • PCMark 8 Home: 2224
 • PCMark 8 Work: 2697
 • PCMark 8 Creative: 2210
 • PCMark 8 Storage: 4855
 • x264 Benchmark HD (pass 1): 13,37 fps
 • x264 Benchmark HD (pass 2): 1,93 fps
 • Futuremark Peacekeeper: 2702
 • WinRAR Benchmark: 3256 kbps
 • PCMark 8 Home batteritest: 2 timer 59 minutter

Legg til en dokkingstasjon og en ekstra strømledning på toppen og du ender på 12.192 kroner. Det er mye penger. Til sammenligning får du for eksempel en Yoga Pro 2 fra Lenovo med i7 prosessor og en større og mer høyoppløst skjerm til 12.499 kroner.

Konklusjon

Med Surface Pro 3 har Microsoft tatt et langt skritt i å gjøre det som startet som et nettbrett med tastatur om til en fullverdig PC. Samtidig er nettbrett-egenskapene beholdt. Det er lett å fjerne tastaturet og krype opp i sofaen for å se en film eller for å lese gjennom dokumenter på et trangt fly.

Ytelsene er akseptable, men vi ser at våre 128 GB raskt ble brukt opp etter litt ukritisk synkronisering av One Drive og Dropbox, så med litt begrenset lagringsplass må man være litt kritisk til hva man laster ned, hva man installerer og hva man synkroniserer. Batterilevetiden oppleves som ok, men tre timer i vår test er kanskje noe lavere enn det vi hadde forventet.

Surface Pro 3 gjør en svært god jobb som «PC-erstatter». Mange vil nok like muligheten en hybrid gir til å veksle mellom produktivitetsmodus og underholdningsmodus. Men det koster og vi tror nok mange vil konkludere med at man får mye vanlig bærbar PC for samme sum penger. Valget er ditt.

Les også:

Test: Skjermen på denne PC-en gir oss hakeslepp

Test av Samsung Galaxy Tab S

Test: Huawei Ascend P7 - slank og billig toppmobil

DOKKING: Skal du bruke Surface Pro 3 til lange arbeidsdager er en dokkingstasjon nesten påkrevd.
DOKKING: Skal du bruke Surface Pro 3 til lange arbeidsdager er en dokkingstasjon nesten påkrevd. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning