Sniktitt: Microsoft Surface Pro 3

Alle gode ting er 3?

Kan Surface Pro 3 erstatte din vanlige bærbare PC? Ja, kanskje. Vi har tatt en første sniktitt på Surface Pro 3 som kommer i salg i Norge om en uke.

HYBRID: Surface Pro 3 tar mål av seg å være et fullverdig alternativ ti len bærbar PC, samtidig som det er en hybrid der man kan veksle mellom på bruke PC-en til både jobb og underholdning.
HYBRID: Surface Pro 3 tar mål av seg å være et fullverdig alternativ ti len bærbar PC, samtidig som det er en hybrid der man kan veksle mellom på bruke PC-en til både jobb og underholdning. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Sist oppdatert

Om en knapp uke kommer Microsoft Surface Pro 3 i salg i Norge og 27 andre land. Da har den alt vært lansert i USA, Canada og Japan. Tredje generasjon Surface har jevnt over fått god kritikk i internasjonal presse. I går mottok den norske IT-pressen sine testeksemplarer og vi har brukt knappe 24 timer på å gjøre oss kjent med Surface Pro 3. Vi kommer tilbake med en solid test av Surface Pro 3 før den kommer i salg torsdag 28. august.

Samme, men ny

Visuelt er det ingen tvil om at Surface Pro 3 fortsatt tilhører Microsofts Surface-familie. Samtidig har Surface Pro 3 fått noen viktige forbedringer i forhold til Surface Pro 2 som gjør den i enda større grad egnet til å overta for den tradisjonelle bærbare PC-en.

- Folk forventer at teknologien er med dem hele tiden og det er ikke lenger noe klart skille mellom jobb og fritid. Kjernekonseptet til Surface Pro 3 er at den er optimalisert for at brukerne skal kunne veksle mellom jobb og fritid og mellom produktivt og kreativt arbeid og underholdning på den andre siden sa Tom Vandendooren, salgssjefen for Surface i Europa, på den norske presselanseringen i går. I tillegg ble det understreket at Surface Pro 3 ikke er et nettbrett med tastatur, men en fullverdig PC som også skal være den eneste PC-en man trenger.

Og akkurat der hadde de forrige versjonene av Surface noen svakheter, som vi også påpekte i våre tester. Blant annet var det nesten umulig å sitte og skrive med en Surface på fanget, noe vi journalister ofte gjør på pressekonferanser, flyplasser og i andre sammenhenger der man ikke alltid har et solid bord å sette PC-en på. I slike tilfeller har en vanlig bærbar PC vært mer stabil. Det heter ikke laptop for ingenting.

FLAT: Kickstanden til Surface Pro 3 er trinnløs og man kan justere vinkelen fra batt til nesten helt flatt.
FLAT: Kickstanden til Surface Pro 3 er trinnløs og man kan justere vinkelen fra batt til nesten helt flatt. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Dette er nytt

EKSTRA FESTE: For å øke stabiliteten når Surface Pro 3 brukes på fanget, har Microsoft utstyrt tastaturet med et ekstra magnetfeste. På det øverste bildet vises en vanlig tilkobling og på det nederste er en del av tastaturet vippet opp og festset til skjermen.
EKSTRA FESTE: For å øke stabiliteten når Surface Pro 3 brukes på fanget, har Microsoft utstyrt tastaturet med et ekstra magnetfeste. På det øverste bildet vises en vanlig tilkobling og på det nederste er en del av tastaturet vippet opp og festset til skjermen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Microsoft har derfor tatt noen viktige grep med Surface Pro 3. Det viktigste er at tastaturet er oppgradert. Det ble det også med Surface Pro 2, men på Surface Pro 3 har det magnetiske festet fått et ekstra magnetfelt slik at det blir som en dobbelhengsel og arealet av tastaturet som festes til skjermen blir større.

Dette gjør at Surface Pro 3 blir mer stabil når den for eksempel brukes mens du har den på fanget. I tillegg har kickstanden - eller støtten på baksiden av skjermen - blitt ny. Nå er det ikke lenger bare to justeringsmuligheter, men man har flere valg med en glidende overgang fra en veldig oppreist posisjon til en nesten helt flat stilling (22 til 150 grader). Dette gjør at det blir lettere å finne en behagelig arbeidsstilling. Og høye personer vil ikke lenger slite like mye med å få en god innsynsvinkel, noe som faktisk var et problem på de første versjonene av Surface.

Magnetkontakten har også fått seg en oppgradering. Nå har kontakten en liten «finne», som gjør at kontakten lettere sklir på plass i ladekontakten. På de foregående Surface-modellene opplevde vi flere ganger at PC-en ikke ladet seg opp fordi magnetkontakten ikke satt 100 prosent i riktig posisjon.

Hvor mye Microsoft har gjort med selve tastene på det nye tastaturet er vi litt usikre på. Det kan virke som om tastene har fått litt mer motstand. Mens størrelsen på selve tastaturlayouten ser ut til å være relativt lik mellom Surface Pro 2 og Surface Pro 3, så har sistnevnte fått en større berøringsplate med fysiske trykkpunkter i de to nederste hjørnene. Så langt kjennes det veldig mye bedre ut.

Lettere og tynnere

Selv om det visuelle inntrykket ligner på forgjengerne, så er faktisk Surface Pro 3 tynnere og lettere enn Surface Pro 2. Surface Pro 3 er bare 9,1 millimeter tykk og veier 798 gram (uten tastatur).

Skjermen har også blitt oppgradert på Surface Pro 3. Den er har vokst fra 10,5 til 12 tommer og sideforholdet er endret fra 16:9 på Surface Pro 2 til et sideforhold på 3:2 på Surface Pro 3. Til sammenligning har iPad et sideforhold på 4:3.

Vårt umiddelbare inntrykk av denne endringen er positiv, siden 16:9-skjermer ofte blir litt «brede og smale» og gjør at man mister litt «høyde» på skjermen. «Høyden» er fin å ha når skjermen er koblet til tastaturet (landskapsmodus) og man skal skrive i Word eller surfe på nettet. Da vår man plass til mer informasjon i høyden på en skjerm med sideforholdet 3:2 sammenlignet med en 16:9-skjerm. Med samme antall tommer har en 3:2-skjermen rett og slett et større skjermareal enn en 16:9-skjerm.

Skjermoppløsningen på Surface Pro 3 er også oppgradert til 2160 x 1440 punkter. Skjermen er blank og som på forgjengerne synes vi fingermerker og fettflekker sitter litt for godt. Den blanke skjermen gjør at lamper og andre skinnende ting lett lager reflekser i skjermen, men så langt synes vi skjermens lysstyrke stort sett klarer å motvirke dette.

Ny penn

Surface Pro 3 får også en splitter ny penn. Denne er utviklet av Microsoft og har blant annet fått flere trykkfølsomme soner.

Den er blitt litt tykkere, noe som vi synes gjør den mer ergonomisk. I tillegg har den fått flere knapper. En trykknapp på toppen kan programmeres til for eksempel å åpne en blank side i notatprogrammet OneNote. Vårt foreløpige inntrykk av pennen er at den er god å ta notater med. Microsoft sier også at de har jobbet mye med å redusere forsinkelsen mellom penn og skjerm, slik at skrivefølelsen blir mest mulig naturlig.

Lik innmat

HENGSEL: EN ny hengsel gjør at man får langt flere valg når det gjelder justering av vinkelen på skjermen.
HENGSEL: EN ny hengsel gjør at man får langt flere valg når det gjelder justering av vinkelen på skjermen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

På innsiden er det også gjort mye for å få plass til en kraftig PC-innmat plassert inn i det som mest av alt ser ut som et stort nettbrett. Ifølge Windows-direktør i Norge, Christian Almskog, har Microsoft utviklet over 100 komponenter selv for å få dette til. På innsiden i vår testenhet sitter en fjerde generasjon i5 prosessor, 4 GB minne og en 128 GB SSD. Surface Pro 3 leveres også med Intel Core i3 og Intel Core i7 prosessor og ulike konfigurasjoner av minne og lagringsplass. Som tidligere har vi skrevet at man må styre unna 64 GB-utgaven, siden man da konstant blir plaget av dårlig lagringsplass. På vår 128 GB-enhet har vi 93 GB ledig etter at vi kun har satt opp Windows.

I forhold til Surface Pro 2 finner vi bare noen små endringer i prosessortypen på den nye Surface Pro 3, så vi forventer at Surface Pro 3 yter på linje med forgjengeren.

Foreløpig konklusjon

Etter å ha brukt Surface Pro 3 aktivt i mindre enn 24 timer er det for tidlig å trekke en endelig konklusjon. Men mange av forbedringene er til det bedre. Vi liker både at skjermen er blitt større, at tastaturet er blitt mer stabilt og at man kan velge skjermvinkel. Vi er litt spent på batterilevetiden og vi ser at enkelte utenlandske tester har kommentert at den kunne vært bedre.

Vi må også peke på at Surface Pro 3 ikke er noe billig PC-alternativ. Kombinasjonen av Intel Core i5 og 128 GB (som er den laveste spesifikasjonen du bør kjøpe - i3/128 GB finnes ikke) koster 8.645 kroner. I tillegg må du ut med 1.119 kroner for tastaturet og strengt tatt bør du ha en dokkingstasjon til 1729 kroner. Da blir prisen for «PC-en» 11.493 kroner. I tillegg kan du nok trolig legge på en tusenlapp for en ekstra strømforsyning (greit å ha en på jobb og en hjemme) og diverse adaptere.

Samtidig må vi si at Surface Pro 3 kanskje vil være det produktet som faktisk kan erstatte en vanlig tradisjonell bærbar PC og gi mobile medarbeidere et verktøy som det både går an å bruke på jobb og hjemme og der pennen kanskje kan bidra til at man omsider kan ta digitale notater. Vi kommer tilbake med en fullverdig test med testresultater og målinger i løpet av noen få dager.

Les også:

Slik lager du en spørreundersøkelse med Google Docs

Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Test: Samsung Galaxy Tab S

Knust iPhone-skjerm? Det fikser du selv

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også