Dell XPS 13 (2015)

Dell har gjort nybrottsarbeid med XPS 13

Nå er det nok ingen som er bedre i klassen

NYE TASTER: Dell XPS 13 (2015) har nye og flatere taster enn forgjengeren.
NYE TASTER: Dell XPS 13 (2015) har nye og flatere taster enn forgjengeren. Foto: Andreas Jahren
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Kompakt

+ Lett

+ Ytelse

+ Skjerm

+ Nyskapende

- Driftstid på batteri

- Kostbar

- Lavt plassert kamera

Spesifikasjoner: Dell XPS 13 (2015)

 • Prosessor: Intel Core i7 5500U
 • Grafikk: Intel HD Graphics 5500
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB, SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank, touch
 • Oppløsning: 3200 x 1800 piksler
 • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
 • Ethernet: Nei, må bruke USB
 • Kamera: Ja
 • OS: Windows 8.1 PRO
 • Vekt: 1,27 kg (vår måling)

Dell XPS 13 var god i utgangspunktet, og tilsynelatende har ikke Dell gjort store sprell med sin Broadwell-oppdaterte 2015-versjon av XPS 13.

Den ligner mistenkelig på fjorårets modell. Her er ikke smart-rare løsninger som på Acer Aspire Switch 12 eller hybridtakter som hos Lenovo Yoga Pro 3.

Maskinen er fortsatt lekker med aluminium rund baut, buede hjørner og en myk håndleddsstøtte i karbonfiber. Men den ser ut til å være mindre enn før og når man flytter blikket til skjermen skjønner man hvorfor.

Dell har skrapt bort mye av rammen rundt, og det gjør at den ikke er så langt unna en 11,6-tommer i omfang. Det ser virkelig bra ut og gjør den imponerende grei å ta med seg.

Byggekvaliteten er meget god, med en godt avstivet base og materialer som holder toppklasse. Skjermen er godt beskyttet, for det er ikke mulig å få gjennomslag ved litt hardhendt behandling.

Lokket er både hardt og stivt, så det virker ikke som om den tynne rammen går ut over kvaliteten. Det eneste aberet er at kameraet er flyttet ned til venstre hjørne av skjermen, noe som kan være en ulempe for dem som bruker kameraet mye.

Nytt tastatur

Tastaturet er endret i forhold til tidligere. Da hadde tastene et søkk i midten, mens de nå er helt flate. Dessuten ser alt ut til å være litt mindre, men på tross av endringene er tastaturet fortsatt godt å skrive på. Det har litt kort vandring, men motstanden er passe fast og det lett å kjenne når trykket er registrert. Ikke bråker det mye heller. Pekeplaten har integrerte knapper og de har et markert klikk. Den er presis og fungerer med en passe glatt overflate som skiller seg godt ut fra håndleddsstøtten. Berøringsfunksjonen på skjermen fungerer glimrende.

TESTRESULTATER: Dell XPS 13 (2015).
TESTRESULTATER: Dell XPS 13 (2015).

Suveren skjerm

Dell har satt inn en suveren skjerm med et IPS-panel med hele 3200 x 1800 piksler. Panelet er lyssterkt og ser ut til å gjengi farger temmelig korrekt. Sort er virkelig mørkt og kontrasten ser ut til å være toppklasse. Det er ingen lysblødning ved helt sort bilde, noe som er bra hvis man skal se film. Skal men se film bør man strengt tatt ha med hodetelefoner, men lyden fra de innebygde høyttalerne er overraskende god. Særlig når man tar størrelsen med i betraktningen.

God kontakt

Dette er en så slank pakke at vi ikke kan være annet enn fornøyd med to USB3-porter, mini DisplayPort og kortleser der minnekortet faktisk bare stikker litt ut. Trådløst ac-nett er på plass, så får man heller bruke et USB-adapter hvis man trenger noe annet.

Ytelsen er helt som forventet fra en lavvolts Core i7 i Broadwell-tapning. Den er faktisk ganske kraftig og duger til mer enn bare surfing og kontorprogrammer. Viften er ikke veldig bråkete, men litt småhissig når prosessoren tar i. Den spinner heldigvis raskt ned igjen, og ved normal bruk kommer det lite lyd. Kjølingen er effektiv for verken bunnen eller tastaturet blir spesielt varm, uansett bruk.

Dersom det ikke er en ultrabook du jakter på, er det kanskje en arbeidshest som Dell Latitude E5450 du jakter på?

Batteritiden er grei og ved lett bruk får man nok noen flere timer enn i vår varierte brukstest.

NY STANDARD: 2015-modellen av Dell XPS 13 setter en ny standard for hva man bør forvente av en god ultrabook.
NY STANDARD: 2015-modellen av Dell XPS 13 setter en ny standard for hva man bør forvente av en god ultrabook. Foto: Andreas Jahren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning