Acer Aspire Switch 12 SW5-271

Er denne PC-en smart eller bare rar?

Acer har vært kreative når de utviklet hybrid-PC-en Switch. Resultatet er litt for spesielt for oss.

SWITCH: Denne maskinen bytter kjapt mellom ulike modus. Den kan være både laptop og nett-
brett, og enkelte 
ting midt mellom.
SWITCH: Denne maskinen bytter kjapt mellom ulike modus. Den kan være både laptop og nett- brett, og enkelte ting midt mellom. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Vifteløs

+ God byggekvaltiet

- Tastatur

- Mus

- Ytelse

- SSD-en har for liten lagringskapasitet

SÅNN PASSE: Testresultatene for Acer Aspire Switch 12 SW5-271 viser at PC-en ikke er noe råskinn.
SÅNN PASSE: Testresultatene for Acer Aspire Switch 12 SW5-271 viser at PC-en ikke er noe råskinn.

Acers nye Switch 12 er av de PC-ene som nok er for spesielt interesserte. Ved første øyekast er den definitivt morsom, for her kan man jobbe på mange forskjellige måter. På hovedbildet her er den avbildet i vanlig laptop-modus. Da stikker det en del ut bak skjermen, og skjermen kan vippes fram og tilbake som på en vanlig bærbar.

Rar museløsning

Som du ser av tastaturet, er det veldig lite, og det er svært kort fram til skjermen. Det kan være en fordel når man bruker berøringsskjermen aktivt samtidig som man bruker tastaturet, men hovedproblemet her er at museløsningen er nærmest ubrukelig.

Her er det kun styrepinne mellom G/H/B-tastene, og to ørsmå musetaster under mellomromstasten. Dette fungerte ikke spesielt bra, synes vi, så vi fant fort fram en ekstern mus. Dessuten er heller ikke tastaturet spesielt behagelig, og med enkelte malplasserte taster – som f.eks. Delete-knappen ved siden av Alt Gr nede til høyre.

Tastaturet er avtagbart og kan smettes på plass på baksiden når du klapper PC-en sammen til å bli nettbrett (se det lille bildet). Da har du et ganske stort og velfungerende Windows-nettbrett. Så kan man selvsagt ta av tastaturet og bruke det alene, eller legge det til side og legge maskinen som et nettbrett med støtte i bakkant. Alt sammen er både smart og fleksibelt, men totalinntrykket lider av at selve laptopmoduset ikke faller i smak. Konseptet med avtagbare tastatur er ikke nytt og Microsoft har etter hvert fått en liten fanskare for sin hybrid-PC, Surface Pro 3.

Intel Core M

Også i denne maskinen sitter det en Broadwell-prosessor i form av Core M. Denne nye strømgjerrige prosessoren har gjort Acer i stand til å konstruere maskinen helt uten vifte.

Selve skjerm-delen er imponerende tynn, men vi vet ikke helt hva av maskinvaren Acer har plassert i skjermdelen og hva som sitter i det lille som utgjør basen. Men prosessoren er langt fra noen kraftkar. Core M -5Y10a har to prosessorkjerner som tikker og går på 800 MHz, med en maksimal turbohastighet på 2 GHz.

Til PC å være gir dette ganske svake ytelsesresultater, så være oppmerksom på dette dersom du trenger å gjøre ressurskrevende oppgaver på PC-en din. Da er strømforbruket mer imponerende, med 4,5 watt. Dette gir også en god batterilevetid, til tross for at batteriet nok er ganske beskjedent. Testen vår sier 4 timer og 40 minutter, men i praksis vil den vare hele dagen, ofte mer.

Men det er ikke bare prosessoren som er beskjeden. Lagringsplassen er også helt minimal.

En SSD på 60 GB er altfor lite når man også skal ha på plass Windows. Her kommer disken til å bli full så fort man har lagt inn programmene sine.

AVTAGBAR: Tastaturet kan brukes trådløst alene, eller det kan settes foran skjermen 
i laptop-modus, eller gjemmes bak i nettbrett-modus.
AVTAGBAR: Tastaturet kan brukes trådløst alene, eller det kan settes foran skjermen i laptop-modus, eller gjemmes bak i nettbrett-modus. Foto: Produsent

Konklusjon

Det som startet som en morsom PC med interessant vifteløs teknologi, endte fort opp som irritasjonsmoment. Vanlig laptop-modus falt ikke i smak av nevnte grunner.

Som nettbrett fungerer den for så vidt fint, men den blanke skjermen i kombinasjon med dårlig lysstyrke blir fort plagsomt.

Når SSD-en gikk full ble det også helt tydelig at dette ikke er noen optimal maskin. Det er riktignok Micro-SD-kortleser, men det er kun én vanlig USB-port til ekstern harddisk.

Den andre USB-porten er av den mindre brukte typen Micro B USB 3.0.

Acer skal ha honnør for å prøve noe nytt, men Switch 12 faller mellom mange stoler. Den prøver å være litt av hvert, men ender bare opp med å være rar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning