18 meter lang drapsmaskin

Megalodon – tidenes største hai

Nylig ble dimensjonene til tidenes største hai, legendariske Otodus megalodon, klargjort av en grundig britisk studie.

ENORM: Illustrasjonen viser en Megalodon som angriper en Squalodon, en samtidig forhistorisk hval.
ENORM: Illustrasjonen viser en Megalodon som angriper en Squalodon, en samtidig forhistorisk hval. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
Sist oppdatert

Det har krevd lang tid og mange diskusjoner mellom fagfolk å få endelig fastslått hvor stor en utdødd haiart som levde for mellom 23 og omkring tre millioner år tilbake kunne bli. De ferskeste dataene om er fremlagt av forskere ved Bristol-universitetet og Swansea-universitetet i Storbritannia.

Lett har ikke jobben vært, siden tenner er det eneste som er bevart i fossile levninger av Megalodon, som arten som oftest kalles. Skjelettet av brusk finnes ikke bevart som fossil.

Tenner som knyttnever

Tidligere har giganthaiens lengde bare vært estimert. Det ble gjort blant annet ved sammenligning med hvithai, den største nålevende haien. Den blir mer enn seks meter lang og biter med en kraft på to tonn. Megalodon ble mer enn dobbelt så lang som hvithaien og hadde en bitekraft på over ti tonn. Noen kilder oppgir 18 meter som maksimallengde for Megalodon.

Paleontologen Jack Cooper og kolleger i Bristol og Swansea brukte flere matematiske metoder til å fastslå monsterhaiens størrelse og dimensjoner. Det gjorde de ved nøyaktige sammenligninger med fem nålevende slektninger, blant annet hvithai, sandtigerhai og håbrann, som alle har en rekke fysiologiske og økologiske fellestrekk med Megalodon, tidligere kalt Carcharocles megalodon.

Megalodons tenner var hovedsakelig trekantede skjæretenner som hver og en var større enn knyttneven til et voksent menneske.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Stort hode

Detaljerte målinger av alle fem haiartene som ble sammenlignet med Megalodon, altså en utvidelse sammenholdt med tidligere sammenligninger bare med hvithai, ga bedre rekonstruksjoner av Megalodon. Grunnlaget for analysene var teoretiske vekstkurver for haier som ble stadig større og opptil 16 meter lange.

Forskernes resultater tyder på at en 16 meter lang Otodus megalodon etter all sannsynlighet hadde et 4,65 meter langt hode. Ryggfinnen var 1,62 meter høy, og øvre halefinne hadde en høyde på omkring 3,8 meter. Det innebærer at et voksent menneske hadde kunnet stå på ryggen til en slik hai og vært omtrent like høy som øvre halefinne.

Les også: (+) Gudmund (17) og de andre desperate kameratene trakk lodd om hvem som skulle bli spist

Havets skrekk

Rekonstruksjonen av størrelsen til en velvoksen Megalodon betegnes som et grunnleggende skritt i retning av en bedre forståelse av denne havets gigant og de egentlige faktorene som førte til at denne store haien, som blant annet bet i hjel og spiste hvaler, døde ut.

Funn av fossile tenner fra Megalodon viser at den svømte i datidens tropiske og tempererte havområder over store deler av kloden. Det er mulig at istidens nedkjøling av havområder med reduksjon av egnede oppvekstområder og at hovedbytte forflyttet seg mot polare regioner, bidro til at Megalodon gradvis forsvant.

En studie fra 2019 tyder dessuten på at økt konkurranse fra hvithaier kan ha bidratt til utryddelse av Megalodon. At kjempehaien forsvant, påvirket forhold for andre dyr. Blant annet økte bardehvalers størrelse betydelig etter at havets skrekk var borte.

Litteratur: sciencedaily.com, 3/9-2020: Steve Parker (ed.): Scientific Reports, 2020; 10 (1); «Evolution», s. 192-193, London 2015; Wikipedia: Megalodon

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også