døden kom om bord

De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Ekteparet hadde seilt rundt jorden i 11 år da Linda ba om én ekstra dag i paradis før de vendte hjemover. Det valget vil hjemsøke henne resten av livet.

Pluss ikon
KOSTE SEG PÅ JORDOMSEILING: Malcolm og Linda var dyktige og erfarne seilere.
KOSTE SEG PÅ JORDOMSEILING: Malcolm og Linda var dyktige og erfarne seilere. Foto: Privat
Sist oppdatert

Malcolm Robertson (64) står på dekk på yachten Mr. Bean og ser på kona Linda (57) der hun boltrer seg som en delfin i vannet. De er ved veis ende.

Båten har bragt dem jorden rundt i 11 år.

Egentlig skulle det var være ett, i høyden to år. Men så tok det ene året det andre.

Alt ble så bra, de fikk så mange venner, ble så glade i havet. Og ikke minst: De ble avhengige av friheten de følte.

Men nå begynner helsa hans å svikte litt. Nok til at det er på tide å vende hjem til barn og barnebarn i England.

Det handler om å gi seg mens leken er god.

Bare én dag til

23. mars 2009 befinner de seg i farvannene utenfor kysten av Thailand.

Linda snorkler på fire og en halv meters dyp. Tsunamien har ødelagt mange korallrev i området, likevel er naturopplevelsen ubeskrivelig.

Linda er særlig opptatt av farger, og hun har aldri sett flere enn her. Det gjør henne målløs. Hun drøyer det så lenge som mulig, greier ikke rive seg løs.

– Kom igjen, Linda, det er på tide å dra, formaner Malcolm. Hun gir etter. Klatrer opp stigen til den 44 fot store yachten. Legger seg på dekket. Malcolm setter båten i bevegelse. De skal inn til en marina fem mil unna. Det er siste stopp. Så skal de hjem.

Linda ligger på dekket og grubler. Reiser seg opp på albuen og ser på Malcolm.

– De korallene, jeg har aldri sett noe vakrere. Jeg synes det er trist å reise hjem før du også har sett dem.

Malcolm sukker. Han ser det entusiastiske ansiktet hennes. Hun får det som hun vil.

– What’s another day, sier han lakonisk og snur båten.

SKULLE LEGGE INN ÅRENE: Malcolm og Linda var på vei til å bli landkrabber da de ble overfalt.
SKULLE LEGGE INN ÅRENE: Malcolm og Linda var på vei til å bli landkrabber da de ble overfalt.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

Innbrudd om natten

De ankrer opp i en skjermet bukt ved øya Butang. Malcolm dykker og får også se korallene. Han gir henne rett, som vanlig. Det var riktig å gjøre vendereis, riktig å investere en ekstra dag. De er vidunderlige.

Det de ikke vet, er at tre unge menn har brutt seg inn i en vakthytte og befinner seg på den samme øya.

De heter Eksian Warapon, Aow og Ko, er 17, 18 og 19 år gamle. Og desperate.

EVENTYR: Ekteparet Malcolm og Linda Robertson elsket sjølivet om bord på yachten Mr. Bean. Den 23. mars 2009 ble Malcolm drept av pirater utenfor kysten av Thailand.
EVENTYR: Ekteparet Malcolm og Linda Robertson elsket sjølivet om bord på yachten Mr. Bean. Den 23. mars 2009 ble Malcolm drept av pirater utenfor kysten av Thailand. Foto: Privat

Malcolm og Linda griller mat om kvelden. Så setter han seg til ved PC-en, hun med en bok. Natten er varm. De bestemmer seg for å ligge i hver sin kahytt, han foran, hun bak. I ly av mørket sniker de tre mennene seg om bord. Malcolm våkner av en lyd, smetter ut av køya og går ut på dekket.

Der blir han umiddelbart slått bevisstløs med en hammer.

ELSKET HAVET: Malcolm Robertson drev en fremgangsrikt virksomhet i Sussex, men realiserte en drøm da han overlot driften til barna, kjøpte båt og dro på jordomseiling 
med kona Linda.
ELSKET HAVET: Malcolm Robertson drev en fremgangsrikt virksomhet i Sussex, men realiserte en drøm da han overlot driften til barna, kjøpte båt og dro på jordomseiling med kona Linda. Foto: Privat

Linda våkner av at noen beveger seg på båten. Hun roper på Malcolm, men får ikke svar. Det neste hun ser, er de tre mennene. En av dem slår henne ned. Hun faller tilbake over sengen. Inntrengerne stapper et papirlommetørkle i munnen hennes. Den yngste får beskjed om å binde henne.

– En av var mye mer aggressiv enn de andre. Han slo meg med en hammer. Jeg vet at de kunne drept meg på et blunk, sa Linda Robertson i et intervju med Investigation Discovery.

Les også: (+) Dag (64) var i godt humør og koste seg på restaurant i Strømstad. Det var siste gang noen så ham

Brutalt mord om bord

De tre kaprerne er lutfattige burmesere. De er blitt solgt til fiskere i Thailand og er blitt grusomt behandlet av dem. De har greid å rømme og har søkt tilflukt på øya da de plutselig får øye på yachten.

Den er som en gave fra himmelen. To forsvarsløse gamlinger, sikkert med massevis av verdier om bord.

Linda blir etterlatt bastet og bundet i kahytten. Malcolm er så vidt på beina igjen. Han vagger mot inntrengerne, men er helt i tåka. Truer ingen, angriper ingen.

Plutselig snubler han og faller fremover, rett i armene på en av piratene. Det glimter i en kniv. I løpet av et sekund får Malcolm strupen skåret over. Blodet fosser utover dekket, han dør umiddelbart.

– Jeg kan bare beskrive det som et slaktehus, sa Linda til BBC året etter.

Liket blir lempet over bord. Linda blir hentet opp for å vise kaprerne hvordan de får låret livbåten. Hun får seigt blod mellom tærne. Nå skjønner hun at Malcolm må være død, og unngår å se seg rundt, redd for å se liket.

PIRATER: Kaprerne var tre fattige burmesere som hadde rømt fra tvangsarbeid. De ble dømt til lange fengselsstraffer.
PIRATER: Kaprerne var tre fattige burmesere som hadde rømt fra tvangsarbeid. De ble dømt til lange fengselsstraffer. Foto: Politifoto

Hun blir brakt ned i kahytten igjen, skjønner ikke hvorfor de lar henne leve. Hun antar det er fordi de kan komme til å trenge henne hvis det skulle oppstå problemer. De virker ikke spesielt båtkyndige. Det er tydelig at de ikke forstår mye av den moderne teknikken om bord.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

Linda ser sin sjanse

Nå hører Linda at piratene får livbåten på vannet og starter motoren.

Hun sniker seg ut av kahytten og opp på dekk. Hun lukter med en gang at de har fylt feil drivstoff på påhengsmotoren, diesel i stedet for bensin. Og hun skjønner at motoren kommer til å stoppe i løpet av noen få minutter.

Hun ser en sjanse. Hever ankeret, starter motoren. I mellomtiden har livbåten ganske riktig stoppet. Kaprerne skjønner hva som er i ferd med å skje. De brøler og banner. Panisk forsøker de å padle tilbake til Mr. Bean.

De er bare noen meter unna da yachten skyter fart.

Kaprerne driver hjelpeløst rundt i livbåten til de blir plukket opp av thailandsk politi. De har fremdeles den blodstenkte hammeren og kniven.

Les også: (+) Gudmund (17) og de andre desperate kameratene trakk lodd om hvem som skulle bli spist

Dømt

De har ekteparets kredittkort, kameraer og PC-er. Etter en uke blir Malcolms døde kropp funnet og plukket opp av lokale fiskere ikke langt fra stedet der dramaet utspant seg. De to eldste kaprerne dømt til 25 års fengsel, den yngste til syv år.

SISTE REISE: Malcolm ble fulgt til graven av fire barn, sju barnebarn og kona gjennom 25 år
SISTE REISE: Malcolm ble fulgt til graven av fire barn, sju barnebarn og kona gjennom 25 år Foto: Scanpix

– Det er en trist historie. De var ofre selv. Jeg kan føle medlidenhet, men tilgir ikke. Det var helt unødvendig å drepe, sier Linda. Hun er tilbake i England og forsøker å leve videre.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

– Jeg angrer på at jeg fikk Malcolm til å snu den siste dagen. Selvfølgelig gjør jeg det. Men det er også det eneste jeg angrer. Vi fikk 11 fantastiske år på havet, om bord på Mr. Bean. Jeg ville aldri vært dem foruten.

ANGRET AT HUN VILLE BLE EN DAG EKSTRA: Linda Robertson ble intervjuet av Investigation Discovery i 2019.
ANGRET AT HUN VILLE BLE EN DAG EKSTRA: Linda Robertson ble intervjuet av Investigation Discovery i 2019. Foto: ID

Malcolm Robertson drev en kaffebar i og rundt hjemstedet hans Hastings and St Leonards. Barna hans tok over driften da Malcolm var på seiltur med sin kone. Begge var sertifiserte Yachtmasters med lang erfaring.

Han titulerte seg selv som kaptein på båten, og hadde oppført Admiral Linda Robertson som eneste mannskap.

En måned før han ble drept hadde Malcolm lagt ut Mr. Bean for salg på bloggen sin for 220.000 pund, ifølge Daily Mirror.

– Vi har elsket hvert sekund av reisen og har aldri spart på noe som helst når det gjelder å ivareta båtens sikkerhet, utseende og vedlikehold, skrev Malcolm Robertson.

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2021, og sist oppdatert 31/08 2023.

Les også