Vedlikehold av utstyr

Slik tar du vare på fjellskiene

Ta vare på skiene dine, enten du har feller eller voks i festesonen. Med disse tipsene holder du skiene i god stand sesong etter sesong.

Pluss ikon
<b>BYTTE BINDING:</b> På lange turer kan det være lurt å ha med en ekstra binding og utstyr for å feste denne. Merk også at bindingen kan løsne fra skiene. Sjekk at skruene sitter godt før du skal på tur. Om skruene roterer uten å få tak, kan kjernen i skiene være råtne. Dette kan spesielt skje om du bruker skiene på isfiske når det er overvann, slik at fuktighet trekker inn i trekjernen.
BYTTE BINDING: På lange turer kan det være lurt å ha med en ekstra binding og utstyr for å feste denne. Merk også at bindingen kan løsne fra skiene. Sjekk at skruene sitter godt før du skal på tur. Om skruene roterer uten å få tak, kan kjernen i skiene være råtne. Dette kan spesielt skje om du bruker skiene på isfiske når det er overvann, slik at fuktighet trekker inn i trekjernen. Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

Når man investerer i dyrt utstyr som fjellski kan det være lurt å gjøre det man kan for å få skiene til å være en god investering som man kan dra nytte av i mange år. Dette er våre beste tips til vedlikehold av fjellski.

Sålen på skiene deles i glidsone og festesone. Festesonen er området midt under skiene hvor du smører på festevoks.

Du kan grovt finne denne ved å legge skiene på et flatt gulv og stille deg oppå dem. Det vil da være et område midt under begge ski som ikke er i kontakt med underlaget. Dette kan du finne ved å få en medhjelper til å stikke et matpapir inn under skiene, rett under føttene dine.

Vedkommende fører så matpapiret framover og bakover til det stopper og markerer disse punktene på siden av skiene med vannfast tusj. Du har nå grovt merket av smøresonen hvor det skal legges festevoks.

Om du bruker ski med avtagbar kortfell,- kan også denne operasjonen fortelle omtrent hvor lange fellene bør være.

<b>OVERVANN:</b> Dårlig voksede ski klabber fort, men med overvann midtvinters klabber det uansett.
OVERVANN: Dårlig voksede ski klabber fort, men med overvann midtvinters klabber det uansett. Foto: Randulf Valle

Glidevoks

Glidsonen skal settes inn med glidevoks. Gjør du ikke dette ofte nok, kan skiene klabbe fryktelig. Hvit, tørr skisåle er et tegn på at skiene trenger glidevoks.

Dette er et fagfelt i seg selv, men på fjellski stiller vi lavere krav enn i en konkurransesituasjon. Kjøp en billig glidevoks som verken er beregnet for det aller kaldeste eller det aller varmeste været.

Du trenger varme for å påføre denne. Det enkleste er å skaffe seg et elektrisk smørejern beregnet for skismurning, men et avdanket strykejern gjør samme nytten.

Prosessen er enklest om du kan spenne fast skien vannrett med sålen opp. Hold glidevoksen mot det varme jernet så den smelter og la den renne ned på skisålen.

<b>PRAKTISK UTSTYR:</b> Fellelim, børste, sikling, kork med skrape og smørejern.
PRAKTISK UTSTYR: Fellelim, børste, sikling, kork med skrape og smørejern. Foto: Randulf Valle

Flytt jernet slik at du får glidevoks i striper i hele lengden til skisålen. Etterpå drar du jernet i jevn hastighet fram og tilbake langs skisålen slik at den varme voksen får trekke inn. Ikke la jernet stå i ro. Da kan du skade skisålen.

Når voksen får kjølnet seg ned, skal du skrape av det som ikke har trukket inn i sålen. Til dette brukes normalt en plastsikling.

Til trening og konkurranse brukes i tillegg stive børster for å børste bort det siste. Jeg bruker ikke å gjøre det på fjellskiene, ettersom det normalt slites bort over vindskavler og skaresnø. I mellomtiden har du litt dårligere glid.

Les også: (+) Slik velger du riktige fjellski

Festevoks

Du skal ikke smelte inn glidevoks i festesonen. Her kan du i stedet pusse sålen med litt grovt sandpapir for å få festevoksen til å sitte bedre. Er det godt, kaldt vintervær, er det relativt enkelt å smøre ski. Det er egentlig aldri nødvendig å bruke mykere voks enn blå ekstra.

Legg mange tynne lag i stedet for ett tykt, og husk også å gni smurningen godt ut med kork.

<b>SNØ OG IS I BINDINGEN:</b> Bindinger av NNN-typen er ømfintlige for snø og is i mekanismen. Litt låsespray i bindingen før tur kan være lurt. Vær også oppmerksom på at det kan pakke seg snø i bindingen over tid. Da merker du at bindingen er stadig vanskeligere å lukke. I verste fall får du ikke skiskoene ut av bindingen. Da må skia bli med inn i hytte eller telt og tørkes skikkelig.
SNØ OG IS I BINDINGEN: Bindinger av NNN-typen er ømfintlige for snø og is i mekanismen. Litt låsespray i bindingen før tur kan være lurt. Vær også oppmerksom på at det kan pakke seg snø i bindingen over tid. Da merker du at bindingen er stadig vanskeligere å lukke. I verste fall får du ikke skiskoene ut av bindingen. Da må skia bli med inn i hytte eller telt og tørkes skikkelig. Foto: Randulf Valle

Påskeføre med grovkornet, omdannet snø krever klister. Nullføre er langt vanskeligere, og på en fjelltur kan føret variere mye. Da kan feller være å foretrekke.

Når sesongen er over

Når skiene skal settes bort for sommeren, fjerner du først restene av festevoks. Bruk skrape først og så skirens.

Etterpå legger du myk glider i glidsonen, men nå skal den ikke skrapes eller børstes bort. Den skal i stedet få ligge som et beskyttende lag gjennom sommeren.

Har du et mørkt og svalt sted å oppbevare skiene om sommeren, gjerne i kjelleren, er det det beste.

Les også: (+) 8 tips til en vellykket skitur

Skifeller

Jeg vil påstå at korte skifeller som kan festes under skiene, har revolusjonert fjellskiløpingen. Man får godt feste, i stor grad uavhengig av føret.

<b>VEDLIKEHOLD AV SKIFELLER:</b> Skifeller kan klabbe. Spesielt på våt nysnø. Sportsbransjen selger i dag både rengjøringsmiddel og impregneringsmiddel for skifeller. Det fungerer sikkert fint, men for min del har det holdt å gni inn fellene med myk glidevoks fra tid til annen. Ha gjerne en liten klump med slik voks liggende sammen med skifellene.
VEDLIKEHOLD AV SKIFELLER: Skifeller kan klabbe. Spesielt på våt nysnø. Sportsbransjen selger i dag både rengjøringsmiddel og impregneringsmiddel for skifeller. Det fungerer sikkert fint, men for min del har det holdt å gni inn fellene med myk glidevoks fra tid til annen. Ha gjerne en liten klump med slik voks liggende sammen med skifellene. Foto: Randulf Valle

Skiene sitter dessuten bedre mot underlaget enn smurte ski, noe som er svært velkomment når man drar pulk. Dessuten blir det mye mindre styr og søl når man slipper å smøre ski. Feller i full lengde er hensiktsmessig på bratte turer og når du trekker tung pulk.

Fra tid til annen trenger også fellene litt lim. Skal du ut på tur i kalde forhold, er det lurt å legge på fellene før avreise, mens både ski og feller er varme. Da sitter limet mye bedre.

En runde sportstape rundt skia i fellenes bakre ende hjelper også til å holde dem på plass. På skikkelige langturer i streng kulde kan det være nødvendig å skru skifellene fast i skisålen.

Sår i sålen

Har du fått dype hull i sålen, kan disse repareres. Spesielt bør du være obs på hull som eventuelt gjør at kjernen trekker vann. På sportsbutikken får du kjøpt såkalte polyesterpinner som kan smeltes inn i sålen og vil tette eventuelle skader.

Hull på oversiden av skien er ikke like kritisk. Dype hull kan for eksempel tettes med en to-komponent lim, mens små sår kan flikkes på med en klar neglelakk. Her er det i grunn bare fantasien som setter grenser.

Les også: Skibindingens historie: Fra kløvd tre til nymotens randonee

Slik vedlikeholder du ski med stålkant

Ski med stålkanter har mange fordeler, som bedre feste når du må «kante» opp en hardfrosset bakke eller i bratte utforkjøringer når underlaget er hardt eller ujevnt.

Har du hund anbefales det ski uten stålkanter, siden de skarpe stålkantene kan skade hunden om du kommer for nær. Stål ruster og kantene blir mindre skarpe over tid. Rust kan pusses bort med stålull. Vil du har skarpere kanter, kan du slipe dem med en fil.

Sportsbutikken kan gi deg råd til hva du bør velge. De finnes filer der du selv kan velge vinkel. Ved filing vil også det meste av overflaterusten forsvinne. For å unngå rust under lagring, pass på at stålkantene er tørre og pass gjerne på at stålkantene på skiene ikke ligger å gnisser mot hverandre.

Unngå å pusse/file på selve sålen om du sliper stålkanten på fjellskiene dine. Har et ubegrenset turbudsjett, finnes det også elektriske kantslipere.

Når du setter bort skiene for sesongen, kan du også smøre inn stålkantene med litt matolje. Det vil hindre rust. Pass også på at du lagrer skiene dine et sted uten alt for mye fukt.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2020, og sist oppdatert 07/12 2023.

Les også