Kjøpeguide: Fjellski

Guide til fjellski

Bred eller smal? Lang eller kort? Og skal du ha stålkant? Bruksområdet avgjør.

Lange ski gir bedre bæreevne, mens korte ski gir enklere manøvrering i utforkjøringer og fleksibilitet i kronglete terreng.
Lange ski gir bedre bæreevne, mens korte ski gir enklere manøvrering i utforkjøringer og fleksibilitet i kronglete terreng.
Publisert Oppdatert

Som alltid får du ikke i både pose og sekk når det gjelder egenskaper.

Lengde

Lange ski gir bedre bæreevne, mens korte ski gir enklere manøvrering i utforkjøringer og fleksibilitet i kronglete terreng.

For vanlige fjellski foretrekker jeg ski som er rundt min egen kroppslengde. Bredere modeller, som også duger for topptur, kan god være noe kortere.

Bredde

Brede ski flyter bedre i løs snø, men er tyngre å gå med enn smalere modeller.

Skal du bruke skiene i oppkjørte løyper, bør de ikke være bredere enn 65–70 mm. Jaktski og toppturski er gjerne vesentlig bredere – opp mot 100 mm.

Nesten alle ski er smalere på midten enn i tuppen og bak. Mye innsving gir ski som svinger lett. Det er fint i kupert terreng. Skal du gå langt og flatt kan ski med lite innsving være bedre, ettersom de i mindre grad svinger av seg selv. Da slipper du å bruke energi på å holde retningen.

Fisher E99 
Crown Xtralite
Et godt valg om du ønsker smørefrie ski. Har stålkanter i full lengde, ganske kraftig spenn og smørefritt mønster i spennsonen. Det gir nok feste til å trekke en moderat tung pulk om terrenget ikke er for bratt. Et godt valg for den som primært bruker skiene til å gå, uten særlig fokus på nedkjøring. Går ned i vanlige skispor og passer fint med NNN BC-binding.
Pris: 3049,- Åsnes Gamme
Allsidig fjellski som er ganske lengdestiv, men 
samtidig lett å svinge. Har stålkant i full lengde, rockertupp og fellelås. Sett på NNN BC-binding om du først og fremst går bortover og 75 mm-binding med kabel om du også tenker å bruke den på toppturer og til røffere lek.
Pris: 3799,-
Fisher E99 Crown Xtralite Et godt valg om du ønsker smørefrie ski. Har stålkanter i full lengde, ganske kraftig spenn og smørefritt mønster i spennsonen. Det gir nok feste til å trekke en moderat tung pulk om terrenget ikke er for bratt. Et godt valg for den som primært bruker skiene til å gå, uten særlig fokus på nedkjøring. Går ned i vanlige skispor og passer fint med NNN BC-binding. Pris: 3049,- Åsnes Gamme Allsidig fjellski som er ganske lengdestiv, men samtidig lett å svinge. Har stålkant i full lengde, rockertupp og fellelås. Sett på NNN BC-binding om du først og fremst går bortover og 75 mm-binding med kabel om du også tenker å bruke den på toppturer og til røffere lek. Pris: 3799,-

Sjekkliste for kjøp av fjellski

Spenn

Ski som skal smøres må ha spenn som tråkkes ned når du tar frasparket og gjør at smøresonen ikke slites mot snøen hele tiden. Kraftig spenn gir ski som er gode å gå langt og flatt på, mens mykere spenn gir ski som er lettere å håndtere i utforkjøringer.

Rockertupp

Sponset innhold
Kjøp bestselgerne hos Fjellsport

På ski for toppturer er det vanlig med såkalt rockertupp. Det betyr kort fortalt at tuppen fortsetter 30–50 cm innover framdelen av skia og derfor jobber seg opp av snøen. Det er svært praktisk under utforkjøring eller når man snørekjører bak hund. Blant mer ordinære fjellski er dette en relativt sjelden egenskap. Åsnes Gamme er et unntak.

Stålkant

Ski med stålkanter gir godt grep på hardt og glatt underlag, og fjellski bør derfor ha dette. De skarpe kantene kan imidlertid gjøre stor skade på hundepoter, derfor foretrekker enkelte hundeeiere ski uten stålkant, eventuelt modeller som kun har stålkant under midten. Jeg bruker ski med full stålkant selv om jeg har hund, men runder av kantene på nye ski med fil før jeg tar de i bruk. Det har lite å si for funksjonen på fjellski, men reduserer skadepotensialet for hundepoter kraftig.

Smørefritt

Om du kjøper brukt...

Sjekk generell slitasje, både på oversiden og i sålen. Sjekk at stålkantene sitter godt, uten å vise tegn til å løsne. Dersom skiene har blitt utsatt for mye fuktighet, for eksempel under isfiske, kan trekjernen morkne om det ikke er tettet godt i hullene hvor bindingene er skrudd på.

Noen produsenter tilbyr smørefrie ski. Det kan være praktisk under vanskelige og varierende smøreforhold, men gir dårligere glid og mye støy på hardt føre. Fellelås: I mange tilfeller vil fjellski brukes sammen med skifeller. Eksempelvis på jakt eller når du går med tung sekk eller pulk. Spesielt kan korte skifeller under skiens midtparti gi stor fleksibilitet. Fisher og Åsnes tilbyr ski med spesielle festesystemer som gjør at slike kortfeller sitter godt.

Jaktski

Dette er brede og relativt korte ski uten stålkant, ment for jakt med hund – primært under tregrensen. Over tregrensen blir den manglende stålkanten fort et problem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning