- Det er mer sukker i banan enn Coca-Cola

Ernæringsprofessor hevder at druer og bananer ikke er så sunt som folk tror.

BIRGER SVIHUS mener banan og druer ikke er bra å spise hvis du er overvektig eller har diabetes.
BIRGER SVIHUS mener banan og druer ikke er bra å spise hvis du er overvektig eller har diabetes. Foto: Gisle Bjørneby (UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap))
Publisert

(SIDE2): Birger Svihus, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, «erklærer krig» mot banan og druer.

- Ikke så mye sunnere enn seigmenn

I en artikkel publisert på forskning.no tidligere denne uka gir Svihus råd om hvordan du kan gå ned i vekt, og ett av slankerådene til ernæringsprofessoren er å kutte ut banan og druer. 

- Det er mer sukker i banan enn Coca-Cola. Bananen er ikke så mye sunnere enn seigmenn, sier Birger Svihus til Side2.

- Coca-Cola har et sukkerinnhold på 11 prosent mens banan har et sukkerinnhold på 14 prosent. I tillegg så inneholder banan stivelse som blir nedbrutt til sukker i kroppen og legger man sammen dette så har banan faktisk dobbelt så mye sukker som Coca-Cola! forklarer han.

Samtidig påpeker Svihus at det ikke er noe galt å spise banan hvis man ikke har et overvektsproblem eller diabetes.

- Poenget her er at folk dessverre tror at banan er bra, men det er ikke bra for overvektige eller diabetikere. Jeg ønsker ikke å være negativ mot frukt, men faktum er at frukter som banan og druer har et svært høyt sukkerinnhold og et lavt innhold av de gode næringsstoffene, forklarer professoren og legger til at han skulle ønske at vi i stedet spiste mer grønnsaker.

- Av fruktene vil jeg heller anbefale appelsin eller eple som har et lavere sukkerinnhold og et høyere innhold av blant annet fiber og vitamin C.

LES OGSÅ: 5 myter om frukt og grønt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BANAN: Til tross for at den gule frukten bidrar med viktige næringsstoffer som kalium og vitamin B6, så mener ernæringsprofessor Birger Svihus at banan ikke er gunstig hvis du ønsker å gå ned i vekt på grunn av et høyt sukkerinnhold.
BANAN: Til tross for at den gule frukten bidrar med viktige næringsstoffer som kalium og vitamin B6, så mener ernæringsprofessor Birger Svihus at banan ikke er gunstig hvis du ønsker å gå ned i vekt på grunn av et høyt sukkerinnhold. Foto: (Colourbox)

- Ingen overdrivelser er bra

Toril Gulbrandsen, matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier til Side2 at de forholder seg til  anbefalingen om «5 om dagen» fra Helsedirektoratets retningslinjer for et sunt og variert kosthold.

- Frukt bidrar blant annet med viktige vitaminer , mineraler og kostfiber og er derfor en viktig del av kostholdet. «5 om dagen»-anbefalingen fra Helsedirektoratet går ut på å spise 2,5 porsjoner frukt og bær og 2,5 porsjoner grønnsaker, der én porsjon er cirka 100 gram, så det er ikke anbefalt å spise uhemmet med frukt, sier hun til Side2.

- Det er viktig å spise variert og gjerne mer grønnsaker som er den varegruppen vi spiser minst av. Vi spiser bare litt over halvparten av anbefalingene så det er mye å gå på.

Gulbrandsen forklarer at Opplysningskontoret tidligere har laget flere artikler med ernæringsfysiolog Camilla Andersen angående inntak av frukt og fruktsukker.

- Det er stor forskjell på å spise frukt og dermed få i seg fruktsukker, og å spise en sjokolade eller bolle med raffinert sukker, har Andersen tidligere uttalt, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Mange nærmeste sidestiller frukt med kaker og godteri, men det er mildt sagt å sette ting på hodet. Ingen overdrivelser er bra, om det er aldri så «sunt» det man spiser, understreker ernæringsfysiologen samtidig som hun påpeker at det er viktig å ikke miste perspektivet.

- Hvis man overdriver forbruket derimot, er jeg enig i at det kan være uheldig, men da er det ikke frukten i seg selv som ikke er bra for deg, men det faktum at du overdriver og spiser for mye. Det vil gjelde på samme måte for andre matvarer, sier hun.

- Jeg har aldri møtt noen som har ødelagt helsen sin ved å spise frukt. Det er riktig at fruktsukker brytes ned til de samme sukkermolekylene som det raffinerte sukkeret når det fordøyes, men underveis får du mye bra på kjøpet med å spise frukt, som andre sukkerholdige varer ikke bidrar med. Spiser du normale mengder frukt er det utelukkende bra for deg, selv om du også får i deg fruktsukker, mener ernæringsfysiologen.

- Dropp frokosten

For å gå ned i vekt sier Birger Svihus at det også kan være lurt droppe frokosten, til tross for at vi stadig har hørt at frokostmåltidet er «dagens viktigste måltid».

- Typisk frokostmat som brød og frokostblanding inneholder heller ikke mye av de gode næringsstoffene, mener NMBU-professoren.

Han påpeker at det ikke finnes en enkel oppskrift som gjelder for alle når det handler om vektnedgang og slanking.

- Man kan enten redusere energiinntaket eller øke energiforbruket. Folk har ulike preferanser. Å kutte ut frokosten kan være en mulighet for å redusere energiinntaket og forskning viser at den generelle befolkningen har lavest sultfølelse om morgenen, sier han.

- Da kan det være smart å utsette frokosten. Myndighetene har i flere år lært oss at frokost og det å spise hver tredje time er viktig. Men vi spiser jo ikke når vi sover og vi våkner ikke hver tredje time om natten fordi vi er sultne. Man tåler altså fint å gå noen timer uten mat og hvis folk hadde innsett at de ikke trengte å spise så ofte, kunne de ha levd ut sin naturlige appetitt og funnet sin egen energibalanse, ifølge professor Svihus.

ERNÆRINGSFYSIOLOG Camilla Andersen.
ERNÆRINGSFYSIOLOG Camilla Andersen. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2015.

Les også