Disse tre har en unik felles interesse:  – Farmor fikk tårer i øynene 

Da Mathilde fikk kreft, følte hun seg fremmed i egen kropp. Men da hun kjøpte seg noen fargerike kjoler i en retro-butikk, skjedde det noe. 

GJØR LIVET BEDRE: For Mathilde, Kari-Anne og Inger er pinup- og vintagestilen en livsstil som løfter livet. For å kalle noe vintage må klærne være laget for minst 30 år siden. 
Publisert

Hun kaller seg «Miss vintagewiggle» på Instagram.

Kari-Anne Engravslia (45) elsker alt som var på moten på 50-tallet: De sterke fargene og mønsterne, kjoler med skjørt og tyll som swinger, og maksimalistiske smykker. Og selvagt: Amerikanske biler.

Da vi møter henne hjemme på tunet i Tjølling, er hun kledd i farmors kjole fra 1956. Luggen er rullet opp på femtitallsvis. På tunet står en rød kabriolet og skinner i sola. Den er hennes.

Å trekke i kjoler til hverdags har Kari-Anne gjort siden hun var barn.

– Alle konfirmasjonspengene mine gikk til å kjøp av hatt og kåpe, forteller Kari-Anne som er barne- og ungdomsarbeider av yrke. 

BYTTELÅNER:De er alle inspiert av pinup-stilen: klær med et feminint snitt og vintage er stikkord. Damene byttelåner gjerne hverandres klær og tilbehør når de skal pynte seg til fest. 

Fakta om Pinup

  • Pinup-epoken var viktig for utviklingen av kvinners mote fordi den feiret kvinnelige former, utfordret snevre skjønnhetsidealer, og fremmet et mer inkluderende syn på skjønnhet.
  • Klær som fremhevet ulike kroppsfasonger, ga pinup-stilen kvinner økt selvtillit og oppmuntret til individuell stil og stolthet over egen kropp. Kulturen utfordret tidens normer for kvinnelig seksualitet, og viste hvordan mote kunne være et uttrykk for styrke, selvstendighet og personlig frihet.
  • I Norge er pinup-kulturen sterkt knyttet til rockabilly-, bil- og motorsykkelmiljøer. Man ser ofte overlapper med tatoveringskultur og burlesque – typiske steder for å se pinup-moten i live settinger.

Kilder: Inflytelsen fra pinup-jenter, Taylor Coble

Farmors kjoler

Hun begynte å bruke kjolene hun fant farmorens klesskap så snart de passet.

 – Farmor fikk tårer i øynene da hun så meg i kjolene hennes første gangen. Jeg minnet nok om henne selv i ungdommen. 

Da farmoren gikk bort, arvet Kari- Anne alle kjolene etter henne.

– Jeg har alltid vært trygg på meg selv. Kari-Anne mener det er mye takket være pinup-stilen.

Hun ble født med leppe-spalte-gane. Foreldrene bekymret seg for at hun skulle bli mobbet på skolen.

– Men det de andre kommenterte var måten jeg kledde meg på, sier Kari-Anne og ler.

Så ble det en vane at hun brukte kjole til hverdags. 

Les også: Promper du ofte eller sjelden? Lege avslører hva det betyr for helsen din

THELMA & LOUISE: Damene elsker å kjøre rundt i Kari-Annes røde kabriolet. Ferdig stylet føler de seg som filmstjerner. 
FARGERIK STIL: Pinup-stilen har forskjellige typer look. En av dem er Mathildes ekstra fargerike innslag i både hår, hårpynt, smykker og neglelakk.

Inkluderende miljø

I 2018 meldte Kari-Anne seg inn i Pinup Norway, et samlingspunkt for alle som driver med pinup i Norge eller er interessert i retrokultur. 

Året etter ble hun plukket ut som finalist i Miss Pinup Norway. 

– Konkurransen handler ikke så mye om utseendet, mer om du er trygg i deg selv og hvordan du behandler andre rundt deg. I miljøet har også ord som kroppspositivisme blitt en del av kulturen.

Ifølge Pinup Norge er visjonen deres å samle alle pinups i landet i et inkluderende samfunn av likesinnede. Pinup er mer enn bare en livsstil. Det er en ny tankegang om seg selv og andre. De skriver på nettsiden sin at de setter kroppspositivisme høyt og fokuserer på det indre fremfor det ytre.

Det var på et treff i regi at Pinup Norge at Kari-Anne ble kjent med Mathilde. Inger og hun ble kjent på en festival arrangert i regi av organisasjonen.

– Miljøet er spredt over hele landet. Derfor møtes vi som oftest på treff. Men vi snakker mye sammen på sosiale medier, forteller damene. 

– Noen liker det feminine snittet i kjolene, klær som føyer seg etter formene. Vi er alle vant til blikk og kommentarer, men de fleste er bare positive og syns det er gøy.

«Jeg skulle ønske jeg også turte.» Det er sånne kommentarer vi oftest får. «Det er så morsomt at du kler deg ut som bilen din.», kan folk si. Inger ler

– Men vi kler oss ikke ut, vi kler oss opp! Det er dette som er oss. Vi kler oss ikke for andre, men oss selv. Og så er det ekstra gøy å stasje seg opp når du skal på treff eller fest. 

Mathilde (35) sier seg enig. Hun jobber som lærer og har små barn. Hun kler seg i fargerike kjoler hver dag.

– Vi blir litt ekstra rake i ryggen av å kle oss i denne stilen. Det gjør at jeg føler meg mye bedre. «Untuchable», liksom, sier Mathilde mens hun sjekker om leppestiften sitter i lommespeilet. 

– Det som er så fint med disse antrekkene er at vi kan pynte dem opp og ned. Og så byttelåner vi av hverandre, forteller Mathilde.

Selv om ikke alle tre nødvendigvis kler seg i kjoler hver eneste dag, er de tro mot stilen. 

– Jeg bruker ikke alt dette på jobb altså, sier Inger, og ser ned på svingskjørtet og ankelsokkene med blonder. Til daglig jobber hun som ambulansesjåfør, og da passer det ikke så godt med kjole.

– Vide bukser, en fargerik topp og skjerf på hodet, er også 50-talls. Olabukser fungerer også, bare du styler med det rette tilbehøret, forklarer damene. 

GJØR LIVET BEDRE: For Mathilde, Kari-Anne og Inger er pinup- og vintagestilen en livsstil som løfter livet. For å kalle noe vintage må klærne være laget for minst 30 år siden. 

Rockabilly og pinup-stil

Selv om et utrent øye ikke ser det, har de tre litt ulik stil: Kari-Anne er svak for 40-tallets kjolesnitt, og liker vintage-stilen. Inger digger rockabilly-stilen. Mathildes stil er mer moderne pinup med tatoveringer og rosa hår:

– Litt som hun med det rosa håret i «Grease», sier Mathilde og ler. 

Å komme inn på Kari-Annes soverom er nesten som å være i den legendariske filmen. Damene elsker den type filmer: Musikken, dansen og det amerikanske 50-tallet. Pinup-kulturen tar også opp noe fra 40-tallet og 60-tallet.

På veggen henger en plakat av Marilyn Monroe. Sammen med pinuper som Rita Hayworth og Elizabeth Taylor ble hun brukt for å heve moralen blant soldatene under andre verdenskrig. Glamour og stil, snarere enn nakenhet, definerte sex appeal på den tiden.

I et hjørne står en gammeldags hårføner fra en frisørsaling i gamle dager. På sengen bugner det av klær og tilbehør, makeup og speil. På skapet henger fargerike kjoler med polkadotter og annet mønster.

Les også (+): Mannen min er humørsyk og ustabil. Jeg orker ikke mer

Kledde seg glad

For Mathilde Skjæveland (35) begynte det hele med at hun fikk lymfekreft i 2016. 

– Det føltes som om kroppen min var blitt fremmed da jeg gikk på cellegift.

Men da hun kjøpte seg noen fargerike kjoler i en retro-butikk, skjedde det noe. 

– Jeg oppdaget at jeg elsker den feminine stilen. Den fikk meg til å føle meg fin og glad igjen.

Mathilde valgte å fortsette i samme stil da hun ble frsik, og meldte seg inn i Pinup-miljøet for å møte likesinnede. 

– Jeg fant et miljø der det var rom for alle og hvor man kunne være seg selv. 

Damene jobber med å få pinup-stilen til å skinne: Opprullet pannelugg med hårspenner, strømpeholdere og flortynne nylonstrømper fra 40-tallet. De sminker og hjelper hverandre på med alt stæsjet. 

– Prøv armbåndene mine. De passer bedre til antrekket ditt enn mitt, utbryter Mathilde til Inger som er opptatt av å få strømpene til å sitte under skjørtet. Hun kjøpte dem av en dame på 95 år.

– De bruker jeg bare når jeg skal på fest eller treff. Inger trer på seg de flortynne strømpene, og fester dem i hofteholderne. Så tar hun på seg et par hvite ankelsokker med blonder. De tre damene har alltid strømpeholdere under kjoler og skjørt når de skal være ekstra fine.

Mathilde fikser hårpynten foran speilet. En spenne med flamingo-pynt som hun bruker enten det er julebord eller fest med jentene. Flamingo er forresten et viktig sympol i pinup-miljøet. 

– Nå mangler vi bare boblene, ler Inger.

Vips så rekker vertinnen damene et Tiki-glass hver. En skvett champagne hører med.

Selv om mye minner og 50-tallet, er det så mye mer som hører med i dagens pinup-miljø.

VENTETID: Venninnene Mathilde og Inger venter på at Kari-Anne skal dukke ned i motoren før de kan dra avgårde på treff. 

– Vi har oppgradert 50-tallet, slår damene fast og skåler. 

Begynn i det små

Hva er rådet til andre som drømmer om 50-tallet og gjerne vil adoptere stilen?

– Det tar tid og koster penger å bygge en garderobe. Begynn i det små, og kjøpt brukt. 

Selv om miljøet er lite, er medlemmene spredt rundt over hele landet. Alle er velkomne, forteller de fjonge damene.

Alle følte de det enkelt å komme inn i miljøet.

– Du blir godtatt som den du er med den kroppen du har, sier Inger. 

De tre kjenner mange andre som har funnet seg selv og trygghet i miljøet

PINUPSØSTRE: Mathilde Skjæveland (35), Inger Østlie (45) og Kari-Anne Engravlsie (45) er alle en del av pinup-miljøet i Norge.Femininie kjoler, sterke farger og amerikanske biler er en del av livsstilen. 

Pinup-folket møtes på diverse treff som arrangeres rundt omkring, selv om det har vært litt dødt etter covid. I fjor var noen av dem på Moulin Rouge-kabaret, og til sommeren blir det Dirty Dancing-treff i Oslo. 

Men nå skal de tre ut på tur i den røde kabrioleten til Kari-Anne. Mens hun kjører bilen i garasjenfor å sjekke om alt er som det skal med motoren, sjekker damene i lommespeilet om makeupen fortsatt sitter som den skal. 

– Er du ikke ferdig snart, maser damene.

Så kan de hoppe inn i setene, mens sjåføren rygger bilen ut av garasjen og ruser motoren. 

Nesten som i filmen om Thelma & Louise tar de hvert sitt tørkle som de veiver farvel med i vinden.