Verdensomspennende kjærlighet

Joachim og Neha møttes etter feilkobling på datingside – da sa det pang

En teknisk feilkobling på en datingside gjorde at Joachim fra Tomter ble matchet med Neha fra New Delhi – nesten 6000 km unna. Det viste seg å være et lykketreff.

Pluss ikon
<b>BOR I NORGE:</b> Neha og Joachim har funnet lykken i hans gamle ungkarshule i Tomter. En merkelig feil på en datingside førte henne til Joachims trygge armkrok.
BOR I NORGE: Neha og Joachim har funnet lykken i hans gamle ungkarshule i Tomter. En merkelig feil på en datingside førte henne til Joachims trygge armkrok. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Neha Verma (40) og Joachim Vedal Johansen (38) hadde riktignok hver sin profil på samme datingside, men hos Neha var søket innstilt på aktuelle kandidater i New York, mens Joachim hadde krysset av for at han ønsket å finne noen i Østfold.

Fortsatt vet de ikke hvordan det kunne skje at de dukket opp som forslag hos hverandre en gang på sommeren 2013. Men det var akkurat det som skjedde, og nå sitter de i sofakroken hjemme i Tomter og forteller sin historie til Hjemmet.

Kokkeskole i Paris

Neha, som er fra India, hadde en trygg jobb innen markedsføring da hun i 30-årsalderen bestemte seg for å hoppe ut i det ukjente. Hun er glad i å bake, og uredd som hun er, flyttet hun til Paris hvor hun utdannet seg til konditor ved den kjente kokkeskolen Le Cordon Bleu.

– Folk trodde jeg var blitt gal. Jeg kunne ikke fransk en gang, sier Neha og ler. Men hun lærte både språket og bakekunsten, og deretter ble det en periode i New York hvor hun lærte enda mer om å bake de mest fantastiske kaker. Det var mens hun bodde her at en venninne mente hun burde opprette en profil på en datingside.

– Men jeg var ikke spesielt aktiv og tok det ikke så seriøst, og hele greia gikk i glemmeboka da jeg etter hvert flyttet til New Delhi og startet mitt eget firma hvor jeg designet kaker.

Les også: Dette bør du ikke gjøre på første date

Begynte å chatte

Men etter en liten operasjon sommeren 2013 var hun sykemeldt, og i kjedsomheten gikk hun inn på datingsiden igjen. Søket sto fortsatt innstilt på New York, og Neha stusset litt da det poppet opp et forslag om en fyr som absolutt ikke bodde i New York og som hadde en profiltekst hun overhodet ikke skjønte noe av.

<b>FØRSTE MØTE:</b> Etter noen måneder med chat og samtaler på telefon, møttes Neha og Joachim på nøytral grunn i Praha høsten 2013. Dette bildet er tatt under oppholdet i den tsjekkiske hovedstaden.
FØRSTE MØTE: Etter noen måneder med chat og samtaler på telefon, møttes Neha og Joachim på nøytral grunn i Praha høsten 2013. Dette bildet er tatt under oppholdet i den tsjekkiske hovedstaden. Foto: Privat

– Men han så veldig koselig ut, og ved hjelp av oversettingsprogrammet i Google, fant jeg ut hva som sto der. Jeg ante ingenting om Norge og visste ikke engang om han kunne engelsk, men det var noe ved ham som gjorde at jeg ville sende ham en melding, forteller Neha.

Og Joachim svarte. De chattet i flere timer, og i dagene som fulgte gikk det stadig meldinger frem og tilbake mellom Tomter og New Delhi. Etter hvert begynte de å snakke sammen på telefon, og etter tre måneder ble de enige om å treffes.

– Vi valgte å møtes på nøytral grunn, så ingen av oss skulle trenge å være vertskap for den andre. Derfor møttes vi i Praha.

Kjempeskummelt å møtes

Det var ikke noe kjapt møte de hadde avtalt, de hadde rett og slett leid en leilighet for hele ti dager. Og de var enige om at dersom møtet ble en skuffelse, skulle de komme seg gjennom det også.

Neha kom til Praha først, og da Joachim dukket opp, ble de stående på hver sin side av døren en god stund før hun tok mot til seg og åpnet.

– Det var kjempeskummelt å skulle treffe ham på ordentlig. Hva om vi mistet den fine kontakten vi hadde hatt? Men sånn er livet, man er nødt til å åpne noen dører innimellom, sier Neha.

Frykten var totalt ubegrunnet, for kjemien var der – og det ble ti perfekte dager i den tsjekkiske hovedstaden. Det føltes helt feil å skulle skilles igjen da de ti dagene var gått, derfor tok Joachim affære og booket om flybilletten for Neha slik at hun i stedet kunne bli med ham hjem til Tomter.

KULTURSJOKK: Joachim reiste på besøk til India på nyåret 2014. Det ble en stor opplevelse.
KULTURSJOKK: Joachim reiste på besøk til India på nyåret 2014. Det ble en stor opplevelse. Foto: Privat

– Jeg ringte moren min og fortalte at jeg ble borte litt til, og hun forsto at dette bare var noe jeg måtte gjøre. Hun har alltid hatt en filosofi om at man skal gjøre det som kjennes riktig ut i hjertet, og det var akkurat det jeg gjorde, forteller Neha.

Les også: Jannicke overrasket ektemannen med skitur til Østerrike. Det ble den siste gaven hun ga ham

India eller Norge?

Etter en periode i Tomter måtte Neha reise hjem til India, men det gikk ikke lang tid før Joachim kom dit på besøk.

– Jeg er ikke like reisevant som Neha, og det var veldig spesielt for meg å komme til et land som er så totalt annerledes, men det var en fantastisk
opplevelse, sier Joachim som ble i New Delhi i en måned før han måtte reise hjem igjen.

Og de skjønte jo at en av dem var nødt til å flytte på seg. Ideelt sett kunne de tenkt seg å bo i Norge om sommeren og i India om vinteren, men jobbmessig lot det ikke seg gjøre. Joachim jobber på markisefabrikken i Tomter og kan ikke ta fri halve året.

Etter noen år med reising frem og tilbake, bestemte de seg for at Neha skulle flytte til Norge.

Foto: Jeanette Baekkevold

Enkelt bryllup

– Selv om det var litt leit å flytte fra India, så kunne jeg egentlig bodd hvor som helst, for følelsen av hva som er hjemme, sitter i hjertet. For meg er «hjemme» der hvor Joachim er.

– Jeg kunne ikke ha flyttet til India, det ville blitt en altfor stor forandring for meg, derfor er jeg veldig takknemlig for at Neha ville komme hit, sier Joachim.

26. mai 2016 giftet de seg i rådhuset i Ski.

– I India er brylluper så store og styrete, og siden faren min var syk på det tidspunktet, valgte vi heller å gifte oss helt enkelt i Norge. Foreldrene til Joachim var med, og broren min kom for å feire med oss. Datoen var symbolsk, for det er bryllupsdagen til foreldrene mine, så da følte jeg at de var med oss likevel, sier Neha.

Les også: For noen år siden kunne ikke Victor en gang møte blikket til kundene – en alvorsprat endret alt

<b>PARIS:</b> Neha som tidligere har bodd i Paris, måtte naturligvis ta med seg Joachim dit for å vise ham byen.
PARIS: Neha som tidligere har bodd i Paris, måtte naturligvis ta med seg Joachim dit for å vise ham byen.

Fra New Delhi til Tomter

Å komme fra New Delhi med over 25 millioner innbyggere til Tomter hvor det bor et par tusen ganske godt spredt, var en stor overgang. Hvor i all verden var alle menneskene?

– Men det gikk ikke lang tid før hun kjente flere i Tomter enn det jeg gjør. Hun gikk rett og slett ut for å finne seg venner, sier Joachim og ler.

– Joachim var jo på jobb, så jeg måtte finne på noe. Jeg gikk en lang tur, men så ingen mennesker. Jeg snakket litt med en hund bak et gjerde. Eieren kom ut og hørte at jeg snakket engelsk, og så kom vi i prat. Hun var også innflytter, viste det seg, og hun sa at jeg kanskje kunne komme på
besøk til henne en dag? «Ikke si det hvis du ikke mener det, for jeg kommer», sa jeg.

Og sånn ble Neha kjent med stadig flere.

Et lite kakaoeventyr

Men hva skulle hun ta seg til i Norge? Hun skulle gjerne fortsatt med produksjon av flotte kaker, men kundegrunnlaget i nærområdet er altfor lite. For noen år siden ble hun for moro skyld med på et julemarked hvor hun solgte noen malerier hun hadde laget, noen kort, cupkakes og kakao.

– Det var kakaoen som slo aller best an, og derfor eksperimenterte jeg litt og laget kakaovarianter med chili, lakris og ulike krydder.

Dermed var første steg tatt på den veien til kakaobedriften Vermas Life. Hun selger kakaoprodukter til butikker og kafeer, og håper å kunne leve av det på sikt. Hun får god hjelp av Joachim, som lager design til brosjyrer og etiketter.

Kakaoen skulle vise seg å bety langt mer enn bare en jobb.

– For Joachim og meg ble det en ny, felles vei som har vært viktig for forholdet vårt. Kakaoen har gitt meg en føl­else av å bidra med noe eget.

Hun føler at kakaoen hennes med egne krydderblandinger representerer bakgrunnen hennes og knytter den sammen med livet hun lever nå.

– Når kundene sier at de gleder seg til helgekos med kakao, gir det meg en følelse av samhørighet med det norske.

Les også: (+) Mannen min hadde en elskerinne – han ble avslørt på verst tenkelig vis

Språkforvirret

Neha snakker i høyt tempo, mest på norsk iblandet litt
engelsk. At hun for et par år siden ikke kunne det norske språket, er nokså utrolig.

– Jeg skjønte at jeg måtte lære meg språket for å kunne uttrykke meg både muntlig og skriftlig, så da gikk jeg på norskkurs i tre måneder.

Men språkforvirret, det er hun.

– Ja, det går fort litt i surr. En gang vi var på ferie i Frankrike og jeg skulle bestille noe, tenkte jeg på fransk, men ordene som kom ut var norske, sier Neha og ler godt.

Men litt surr kan bringe med seg mye godt også – at det var litt surr på internett den sommerdagen i 2013 er beviset på det!

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2021, og sist oppdatert 12/04 2021.

Les også