DEt viktige første møtet

Dette bør du ikke gjøre på første date

Førsteinntrykket har blitt mye viktigere nå enn før, mener parterapeut. Slik unngår du å tabbe deg ut.

DISTRAHERT: Første date kan være nervepirrende og det kan være vanskelig å vite hva man skal si. Ikke fokuser på det du IKKE vil si, og ikke del for mye på første date, er to av ekspertenes tips.
DISTRAHERT: Første date kan være nervepirrende og det kan være vanskelig å vite hva man skal si. Ikke fokuser på det du IKKE vil si, og ikke del for mye på første date, er to av ekspertenes tips. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Den aller første daten er et virrvarr av følelser og kan være fullstendig avgjørende for om det i det hele tatt er liv laga for et forhold.

Parterapeut Camilla J. J. Sørensen driver praksis gjennom Kjærlighetsterapeuten og hjelper både single og par. Hun sier datingmarkedet er blitt helt annerledes etter at datingappene kom.

– Førsteinntrykket har blitt mye viktigere. Folk har både Tinder og Happn, og det er lettere å ditche etter bare én date hvis en ikke får et godt inntrykk, sier hun.

Det er en del fallgruver du bør unngå på første date, og disse tingene mener ekspertene du ikke bør gjøre i forbindelse med første date:

Rådene er gitt forutsatt at du er på jakt etter et seriøst forhold.

1. Ikke dukk opp seksuelt frustrert

EKSPERT: Camilla J. J. Sørensen er parterapeut via onlinetjenesten Kjærlighetsterapeuten og en del av det tverrfaglige teamet på Fjeldstad psykologsenter. I tillegg studerer hun sexologi.
EKSPERT: Camilla J. J. Sørensen er parterapeut via onlinetjenesten Kjærlighetsterapeuten og en del av det tverrfaglige teamet på Fjeldstad psykologsenter. I tillegg studerer hun sexologi. Foto: Pressefoto

Du bør ikke gå seksuelt frustrert på date – det gjør at du flytter fokus vekk fra å bli kjent med motparten. Å onanere kan også roe nervene og gjøre at du slapper mer av.

– Onaner før du drar på date – det gjelder også kvinner – hvis du kjenner på kåthet eller frustrasjon over at det er lenge siden. Det er ikke alltid lurt å ha sex sammen første kveld, sier parterapeut Sørensen.

2. Ikke del for mye

For å holde på spenningen er det aller viktigste ifølge Sørensen å ikke røpe for mye før daten, for eksempel ved å dele sosiale medier-kontoer.

– Man skal jo spare litt på godene til man møtes fysisk! Det sier jeg til alle single jeg snakker med.

Hvis dere deler mindre i forkant, har dere også mer å snakke om når dere møtes.

– Hvis du sitter et sted og spiser en femretters, blir du ikke mett da? spør parterapeuten retorisk.

EKSPERTEN: Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Villa Frisk på Greåker.
EKSPERTEN: Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Villa Frisk på Greåker. Foto: Pressefoto

3. Ikke fokusér på det du ikke skal si

– Det beste tipset mitt er å fokusere på hva man vil si, og ikke hva man ikke skal si, råder Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og klinisk sexologi (NACS) ved Villa Frisk.

Han forklarer at det vi ofte ender opp med å gjøre det vi fokuserer på, og fokuserer du på ting du ikke skal si, er det sjanse for at du sier det likevel.

– Tenk heller over det du vil fortelle om deg selv og hva du er stolt over.

Les også: Samlivsterapeut: Helt vanlig å dumpe noen på realtivt tynt grunnlag

4. Ikke lyv

Håper du på noe seriøst, må du for all del holde deg unna ljuging, sier Lindskog.

– Man må passe seg for å fremstå som noen andre enn man er. Realiteten kommer uansett til å skinne gjennom etter hvert og den andre parten vil finne ut av det. Så vær deg selv, men med fokus på dine beste sider.

5. Ikke snakk bare om deg selv

Det er fort gjort å bable i vei om seg selv når man er nervøs, men du bør unngå det for å bli kjent med den andre parten, råder Lindskog.

– Åpne spørsmål er hemmeligheten til å få i gang gode samtaler – både i terapien og på date, sier Sørensen.

Slike spørsmål begynner typisk med ord som «hva», «hvorfor», «hvordan», og åpner i større grad for lengre svar. Unngå ja-/nei-spørsmål, som kan gjøre at samtalen dør ut om du er nervøs.

Les også: Denne Instagram-kontoen samler Norges verste Tinder-meldinger

6. Ikke drikk for mye

Å bli full gjør at du oppfører seg annerledes, og du vil vel gjøre et godt inntrykk på første date? spør parterapeuten.

7. Ikke sitt på mobilen

– Det kan føles ubehagelig for personen du er på date med. Legg den vekk og slapp litt av, sier Sørensen.

8. Ikke gå for fort frem

Ikke si at du vil at motparten skal møte familien din på første date. Å gå for fort frem kan føre til at du skremmer vekk den du er på date med, sier Sørensen. Men en fin balansegang er bra.

9. Ikke dra hjem til noen første gang

Av hensyn til sikkerhet bør man ikke reise hjem til noen første gang man møter dem. Men det blir også en ubalanse i forholdet hvis den ene allerede har åpnet opp hjemmet sitt, og sånn sett har mindre av det personlige igjen å vise frem, ifølge Sørensen.

10. Ikke anta at dere skal kysse til slutt

– Et kyss på første date er ikke alltid innafor. Det skjer ofte i romantiske filmer, men funker ikke slik i virkeligheten, sier parterapeuten.

– Spesielt kan kvinner føle at det er å tråkke over en grense, hvis jeg skal snakke fra mitt eget perspektiv.

Dette skaper mer nervøsitet

Blir du nervøs, råder Sørensen til å ikke legge for mye forventninger i den første daten.

– Det kan øke nervøsiteten. Bare tenk at du skal møte en annen hyggelig person. Ikke tenk at vedkommende er enten fantastisk eller ikke god nok, bare gjør det til en casual greie.

En «walk n’ talk»-date kan også være med på å gjøre stemningen mer avslappet, fordi dere ikke trenger å sitte ovenfor hverandre, og heller gå en tur mens dere prater.

– Da trenger du ikke se den andre personen intenst i øynene, som kan bli litt kleint på første date.

Kan gjøre at dere ikke passer sammen

Psykologspesialist Lindskog sier at dere gjerne kan komme inn på de store temaene på en første date, hvis utgangspunktet er at dere vil ha et seriøst forhold.

– Det handler om hvordan dere ser på verden, og dere kan oppdage forskjeller som gjør at dere ikke passer sammen. Da er det viktig å vite hva den andre tenker, sier han.

En måte å føle seg frem på, er å starte med enkle spørsmål med lav intimitetsgrad, se hvordan den andre svarer, og deretter la den andre stille spørsmål tilbake. Slik kan dere for hvert spørsmål og tema gå stadig mer i dybden.

Det er også smart å finne ut hva den andre tenner på seksuelt ganske tidlig, for at forholdet skal ha potensiale til å vare i lengden.

– Et veldig bra tips er å skrive ned hver deres tiårs-drøm på en av de første datene. Dette er da en drøm, ikke en plan. For eksempel om man ønsker seg barn, hva ens egen utvikling skal være, hva man ønsker av partneren og hvordan økonomien kommer til å være. Da kan dere se om dere drømmer om samme ting. Vil den ene bo på et småbruk, mens den andre vil bo i en leilighet i New York, vil det kanskje ikke fungere, selv om sexen er bra, avslutter Lindskog.

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2020, og sist oppdatert 16/06 2020.

Les også