Fant kjærligheten på turstien

Da Inger Marie ble enke, hadde hun ingen tanker om å finne kjærligheten på nytt. Så tok hun et lurt valg

– Forelskelse kjenner ingen alder, sier Inger-Marie Røed (77) og Nils Klubben (81).

<b>KJÆRLIGHET:</b> Inger Marie og Nils fant hverandre på tur. Etter fem år som par er de fremdeles forelsket.
KJÆRLIGHET: Inger Marie og Nils fant hverandre på tur. Etter fem år som par er de fremdeles forelsket. Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

Den sitrende følelsen i magen. Tankene som hele tiden spinner rundt en og samme person. Smilet som får kjevene til å verke.

De små elektriske støtene som går gjennom kroppen når to hender møtes, og flørtende blikk som flyr gjennom luften og får tiden til å stå stille.

Beskrivelsen kunne passet to forelskede tenåringer.
Men Inger-Marie Røed er 77 år og Nils Klubben er 81.

Sterke følelser

– Følelsene har ikke endret seg. Forelskelse kjenner ingen alder. Men det er jo likevel veldig annerledes å bli kjær­ester nå, i forhold til hva det var da vi var unge, sier Inger-Marie som hver dag gleder seg over å ha møtt Nils.

– Ikke minst er alt det ­praktiske og økonomiske på plass, og vi har begge barn og barnebarn på hver vår kant, forteller hun.

Paret bor hver for seg i Bergen, men er sammen når de har lyst. Nå og da reiser de til Nordfjord der Inger-Marie har arvet et knallgult hus nede ved fjorden med epletrær og potethage.

Les også: Tom og Terje har vært bestekamerater i 35 år: – Terje sprer så ufattelig mye glede

Tidlig enke

Inger-Marie ble enke bare 69 år gammel. Hennes mann hadde prostatakreft med spredning, men i mange år levde han godt med sykdommen. Helt frem til våren 2015.

Ekteparet var på cruise da kreftsykdommen innhentet dem. De forsto hva utgangen ville bli. De kom seg hjem og fikk noen få uker sammen før Inger-Marie ble alene.

– Jeg hadde ingen tanker om å finne kjærligheten på nytt, sier hun.

Som fersk pensjonist og enke ønsket Inger-Marie først og fremst å skaffe seg et sosialt liv på sine eldre dager. Hun hadde ikke lenger det brede nettverket hun hadde hatt gjennom jobben, og hun ville heller ikke være avhengig av barna. De skulle slippe å føle ansvar for hennes ve og vel.

<b>TURGLEDE:</b> Turer i skog og mark holder kjærestene unge, aktive og spreke.
TURGLEDE: Turer i skog og mark holder kjærestene unge, aktive og spreke. Foto: Gunn Gravdal Elton

Møttes gjennom friluftsliv

Inger-Marie forsto tidlig at hun måtte gjøre en innsats på egen hånd for å komme seg ut blant folk.

– Jeg har alltid vært glad i friluftsliv og tenkte det var en fin ting å gå tur sammen med andre, sier Inger-Marie som meldte seg inn i Bergen og Hordaland Turlag.

Her møtte hun Nils Klubben som var turleder på flere av turene. De fikk god kontakt, men ikke mer enn det. Dette var i 2016.

Kona til Nils hadde vært syk de siste årene. I 2017 døde hun og Nils ble alene. Sorgen var tung og vanskelig og i en lang periode fant han ikke overskudd til å gå tur. Til slutt forsto han at det bare var han selv som kunne gjøre hver­dagene lettere. Han måtte ut og møte folk igjen.

Les også: (+) Etter den dype sorgen, tok livet en ny vending for Terje

Mer enn vennskap

I 2018 møtte han igjen Inger-Marie i turlaget. Og der på turstien var det som om alt klaffet.

De pratet godt sammen og fant ut at deres veier hadde krysset hverandre tidlig i livet. Nils er opprinnelig fra Nordfjord, i likhet med Inger-Maries foreldre. Feriestedet hun eier, ligger ikke langt fra gården der Nils vokste opp.

Da Nils hørte at Inger-Maries pikenavn var Røed, forstod han hvem hun var og at han hadde sett henne før.

Inger-Marie og Nils hadde mye å snakke om på stiene utenfor Bergen. Da de begge to ble med turlaget til Vinstra på den årlige høstturen, hadde de allerede lagt et godt grunnlag for noe mer enn vennskap. Som en «fjortis» holdt Inger-Marie av plass på bussen og sendte tydelige signaler om at hun var mer enn interessert i å ha Nils i nærheten av seg.

På Fefor Høifjellshotell danset de to sammen hele kvelden. Nils hadde møtt et menneske som fikk ham til å føle seg spesiell. Inger-Marie hadde møtt en mann som var sprek, snill og omtenksom. Han var en som vekket spesielle følelsene i henne.

<b>HÅND I HÅND:</b> Inger-Marie og Nils oppfordrer enslige seniorer til å være åpen for å møte en ny venn.
HÅND I HÅND: Inger-Marie og Nils oppfordrer enslige seniorer til å være åpen for å møte en ny venn. Foto: Gunn Gravdal Elton

Fremdeles flørtende tone

Og mange er vel de som har kjent gnisten bli tent på dansegulvet. Mellom Nils og Inger-Marie gnistret det denne ­kvelden. Der og da visste de at de ikke trengte å være alene lenger. Da var hun blitt 72 år og han 76.

Etter fem år som kjærester, har de to turtelduene frem­deles en flørtende tone seg i mellom. Blikkene de sender hverandre, krydres av hem­melighetsfulle smil og vitner om ting bare de to vet om. Hendene møtes lett og ofte og det er tydelig at de to har funnet en lykke de ikke trodde de skulle få oppleve igjen.

– Vi sender hverandre ­melding hver morgen. Det er sånne små ting som; Er du ­våken, skal du på tur, hva skal du i dag? Og så snakker vi med hverandre på telefon de dagene vi ikke møtes, sier Inger-Marie.

– Det er veldig kjekt når vi er sammen – men vi kan også ha dager hver for oss. Når vi møtes, er det alltid noe vi kan fortelle om hva vi har gjort i mellomtiden, supplerer Nils.

Les også: (+) Jeg er over 80, forelsket og er blitt samboer. Barna mine tror det er noe galt med meg

Vær åpen for å møte noen i voksen alder

Når vi besøker det forelskede paret på feriestedet i Nordfjord, er Nils opptatt med å sette poteter. Han har spadd opp et stykke foran inngangsdøren. Han vender jorda og gjødsler.

Snart skal settepotetene i jorda. Slik kan han ta frem sine gamle kunnskaper som bonde.

– Du får nok gangsperre i morgen, sier Inger-Marie og ler.

Hun vet at morgendagen vil by på enda flere fysiske utfordringer. Da skal hele jordet slås. Engkarsen må vike for slåmaskinen.

– Det er alltid noe å gjøre, og det trives vi med. Synd det er så langt fra Bergen. Det tar fem timer med bil opp hit.

Bergen og Hordaland Turlag er tilknyttet Den Norske Turistforening.

De inviterer blant annet seniorer til turer der du bor.

Turistforeningen samarbeider dess­uten med Røde Kors om «Aktiv til 100» hvor formålet er å nå ut til særlig eldre med enkle turer for å bidra til en aktiv og sosial alderdom.

«Aktiv til 100» har over 100 grupper spredt rundt i Norge.

Se mer

– Det er flere som har ­funnet hverandre gjennom tur­laget. Vi er ikke de eneste kjærestene på disse turene, sier Inger-Marie og ler.

Paret har en tydelig oppfordring til alle som er alene.

– Det er viktig å være åpen for muligheten til å møte noen. Da min mor døde, så jeg hvor ensom far ble, sier Inger-Marie.

<b>SPREKE:</b> Nils og Inger-Marie er aktive pensjonister. På hennes feriested i Nordfjord er det alltid mye å gjøre. 
SPREKE: Nils og Inger-Marie er aktive pensjonister. På hennes feriested i Nordfjord er det alltid mye å gjøre.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Beholdt gifteringene fra tidligere ekteskap

Selv ønsket hun ikke å bli gammel og ensom. Hun ville heller ikke være en belastning for sine barn.

– Nå når jeg har møtt Nils, er det på mange måter også en lettelse for våre – til sammen – seks barn. De vet vi har det bra, og at vi er aktive, sier Inger-Marie som fremdeles har gifteringen på fingeren.

– Men jeg har satt den på venstre hånd nå, sier hun.

Nils har også beholdt gifteringen fra ekteskapet.

– Det vil være rart å ta den av. Den har vært der i så mange år, så den får være på en stund til, sier han.

Les også: Inger Grethe er 98 år og nyter hver dag: – Jeg har ikke sturet én dag siden jeg ble alene

Har hvert sitt liv

Begge har hatt gode liv med sine tidligere ektefeller. Noen synes sikkert det er rart å skulle finne en ny partner etter mange år som gift, mens andre er åpen for å møte kjærligheten på ny.

– Vi har vel bare møtt en eneste person som ikke synes det var «riktig» å finne seg kjæreste i så moden alder. Alle andre heier på oss, også våre barn, sier Inger-Marie som har en datter og en sønn. Nils har fire døtre.

Men det er litt annerledes å møte noen i moden alder, understreker de begge.

– Ikke minst fordi vi har mer livserfaring, men også fordi vi ikke må slite for å skaffe oss alt, sier Nils.

Da han giftet seg var kona gravid.

– Vi skulle ha barn, bil, hus, jobb. Nå har både Inger-Marie og jeg egne biler, egen bolig og familie på hver vår kant. Vi kan være for oss selv når vi ønsker det, og være sammen når vi har lyst. Vi får både vaner og uvaner etter hvert som vi blir eldre, det er ikke lett å endre seg.

Men forelskelsen kjenner de på begge to.

– Det er ikke noen grenser for hvor gammel du kan være, disse følelsene er ikke forbeholdt ungdommen, sier Inger-Marie.

<b>LYKKE:</b> Kjærligheten blomstrer mellom Nils Klubben og Inger-Marie Røed. Paret er sammen så ofte de kan.
LYKKE: Kjærligheten blomstrer mellom Nils Klubben og Inger-Marie Røed. Paret er sammen så ofte de kan. Foto: Gunn Gravdal Elton

Er også ulike

Paret tar vare på forholdet og de har mange felles interesser. Men det er også noen vesentlige forskjeller mellom dem.

Mens Inger-Marie er praktisk og gjerne kaster det som ikke lenger har nytteverdi, nekter Nils for eksempel å kaste hauger med aviser han har tatt vare på. Det er alltid en artikkel han skal lese, når han en dag får tid. Og hver lørdag må han se fotball, spesielt Brann.

Selv om Nils elsker feriestedet til Inger-Marie i Nordfjord, vil han ikke være der for lenge. Det er alltid en fotballkamp, og Inger-Marie har ikke de nødvendige fotballkanalene.

Inger-Marie er heldigvis i god form, noe som er helt ­nødvendig for å holde følge med 81 år gamle Nils.

Hver mandag går han på tur med Bergen og Hordaland Turlag. Tirsdag rekker han en tur gjennom Alvøskogen før han drar på øving med Postkoret. Onsdag er det ny tur, og om torsdagene er han turleder for seniorgruppen Aktiv til 100.

– Når du bryr deg om noen, har du lyst til å være attraktiv. Det er godt å vite at noen bryr seg, sier Inger-Marie.

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2024, og sist oppdatert 14/02 2024.

Les også