Oppskrift på frokost
Maten som får opp frokostappetitten
Disse tipsene vil overbevise de mest frokost-skeptiske unger.
Dette er langsomme karbohydrater
Langsomme karbohydrater finnes blant annet i grove kornprodukter og grønnsaker med mye tyggemotstand. Kroppen bruker mer tid på å fordøye langsomme karbohydrater enn raske karbohydrater. Dermed frigir de energi til kroppen over en lengre periode - og hjelper oss til å holde på konsentrasjonen lenger.
- En frokost rik på langsomme karbohydrater kan være:
- Grovbrødskive med pålegg
- Grovt knekkebrød med pålegg av ost, kjøtt, egg eller fisk
- Nøkkelhullmerket frokostblanding med melk eller yoghurt
- Havregrøt eller havrevelling
- Omelett med skinke
Visste du at ...
... en skive med makrell i tomat dekker dagsbehovet for omega-3? Omega-3 er godt for både hjertet og hjernen. Og husk grovest mulig brød!
Frokost gir energi slik at barna konsentrerer seg bedre gjennom skoledagen. Men det er ikke alltid lett å få barna til å spise alt. Noen ganger skulle du sikkert ønske at du kunne et av 15 knep for å få barna til å spise godt.
Frokostvanene er også noe foreldre debatterer i vårt forum barnimagen.
Gir bedre konsentrasjon
69 prosent av befolkningen spiser frokost hjemme hver dag.
- Det er bra. Kroppen er nemlig i fastemodus og sparer på energilagrene etter en natt uten mat og drikke. Når vi spiser frokost, bryter vi denne fasten, og kroppens normale energiregulering aktiveres igjen, sier klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no, Ellen-Margrethe Hovland.
Ifølge henne er det mange gode grunner til å prioritere en sunn og balansert frokost høyt - foran en dag på skolen.
- Det gjør det lettere å konsentrere seg og yte best mulig på skolen. Dette er mest merkbart jo lenger ut på formiddagen man kommer. Dessuten viser det seg at de som spiser frokost, har bedre kvalitet på hele kostholdet sitt og spiser sunnere enn andre. Å spise frokost regelmessig kan også forebygge overvekt, forteller Hovland.
Bedre hukommelse
Forskning viser at 9-11-åringer gjør færre feil på hukommelsetester, de løser ulike oppgaver bedre og reaksjonstid og mental kvikkhet er markant bedre når de har spist frokost.
Skolebarn som spiser frokost som inneholder rikelig med langsomme karbohydrater, holder bedre på konsentrasjonen og evnen til å huske utover formiddagen, sammenlignet med de som hopper over frokosten eller bare drikker en sukkerholdig drikk. Lag matpakker som frister.
Kjempegodt med frokost
Til tross for at det er tidlig om morgenen hjemme hos familien Antonsen på Bogerud i Oslo, sitter Maja (6) og Silje (5) ved bordet og gleder seg til mat.
- Frokost er kjempegodt. Jeg har alltid lyst på det, sier Silje.
Mamma og matfaglig konsulent i Melk.no, Marianne Antonsen, kan bekrefte at døtrene aldri skulker unna frokosten.
- Maja og Silje har heldigvis alltid god apetitt om morgenen.
En typisk frokost hjemme hos familien Antonsen består av havregrøt, grove vafler eller grovt brød med smør og ost. Maja og Silje er også glad i en tallerken med havregryn eller frokostblanding før de går på skolen og i barnehagen. I dag består menyen av yoghurt, brødskive og smoothie.
- Mamma lager verdens beste smoothie, sier Maja.
Vær et godt forbilde
- Hva er dine beste tips hvis barna ikke vil spise frokost?
- La frokostspisingen bli en god vane. Ta dere tid til det hver dag. Hvis man sluntrer unna én dag, er det lett å komme inn i en uheldig vane, så hold fast på at barna skal ha i seg noe før de går ut av døren om morgenen. Husk på at du er et forbilde for barna dine - så det er viktig at du selv også spiser frokost hver dag, sier hun og kjører i gang blenderen - som er fylt med ingredienser til en smoothie.
- Nam, den var super, sier Silje mens hun super den i seg gjennom to sugerør.
Supre frokosttips
Slik gjør du:
Kok solsikkekjerner og bokhvete i halve mengden av melken og rør til væsken er innkokt. Tilsett resten av melken, syrnet melk og smeltet smør. Varm eller kjøl ned blandingen til 37 grader. Smuldre i gjær og bruk en stavmikser eller hurtigmikser for å knuse kornene og frøene i blandingen. Tilsett havregryn, sammalt hvete, havrekli og det meste av hvetemelet. Elt deigen i maskin eller for hånd til den er smidig og nesten slipper bollen. La heve tildekket i cirka 30 minutter. Form deigen til en pølse, skjær i biter og trill dem til runde eller avlange boller. Legg bollene på en smurt stekeplate og etterhev i 30 minutter.
Stekes midt i ovnen ved 225 grader i cirka 13 minutter og avkjøles på rist.
Her er noen oppskrifter som kan gi inspirasjon til gode frokostvaner. Kanskje dere til og med finner en ny favoritt.
Grove rundstykker
Cirka 24 rundstykker
1 dl solsikkekjerner
1 1/2 dl hel bokhvete
4 dl lettmelk
5 dl syrnet melk f.eks. kefir
50 g smeltet smør
50 g gjær
3 1/2 dl havregryn, lettkokte
3 dl sammalt hvete, fin
2 dl havrekli
ca. 8 dl hvetemel
Grove vafler
1 1/2 dl hvetemel
Passende pålegg
- Ost og skinke
- Smøreost og paprika
- Kaviar og egg eller Cottage Cheese
- Smør, ost og agurkskiver
1 1/2 dl sammalt hvete, fin
1 dl havregryn
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
4 dl melk
2 egg
2 ss smør
Ha det tørre i en bolle. Tilsett melk, egg og smeltet smør og rør sammen til en glatt røre med en visp. La den svelle i 15-20 minutter. Stek vafler.
Rør ut gjæren i fingervarm melk og tilsett smeltet smør. Tilsett salt, havregryn og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og slipper bollen. La deigen hvile tildekket i cirka 30 minutter.
Del den i to emner og kjevle dem ut på et melet arbeidsbord til en centimeter tykkelse. Stikk ut runde kaker: Cirka ti centimeter i diameter. Legg dem på en smurt stekeplate.
La brødene etterheve tildekket i 30 minutter, pensle med melk og prikk dem med en gaffel. Stekes midt i ovnen ved 225 i cirka sju minutter. Avkjøl på rist.
Runde blingser
Cirka 25 stk.
1/2 pk gjær
6 dl syrnet melk
50 g smeltet smør
1 ts salt
4 dl havregryn lettkokte
8 dl hvetemel
3 ss melk til pensling
Yoghurt med frukt
3 grønne druer
1/2 nektarin
1/2 appelsin
Sunt og godt
Et enkelt og godt mellommåltid for liten og stor, eller en frisk frokost til den som ikke vil ha brødmat. Rens og kutt opp fruktene og servér med yoghurt.
1/2 eple
1 dl yoghurt
Tropisk smoothie
2 porsjoner
1 dl syrnet melk med pæresmak
1 dl vaniljeyoghurt
2 dl melonyoghurt
2 dl dypfryst tropisk fruktblanding
1 banan
Hell syrnet melk og yoghurt i en kjøkkenmaskin. Tilsett resten. Bruk frosne frukter og bær (bortsett fra bananen) eller bruk isbiter i tillegg. Kjør til dere har en godt blandet og jevn drikk.
Når barnet ikke tåler alt
Noen barn reagerer på melk eller andre matvarer. Men god frokost er ikke noe problem for det.
Matallergi oppstår når kroppens immunsystem reagerer på enkelte av proteinene i maten.
- Melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter er de vanligste matvarene barn reagerer på. Mange får også overfølsomhetsreaksjoner mot sitrusfrukter, jordbær og tomater, sier Kjærsti Sørensen Susrud, molekylærbiolog og daglig leder ved Helsebakeriet.
Vanligst blant barn
- Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder, mens andre får lettere ubehag som går over uten at det gir dramatiske konsekvenser, forteller Susrud.
Dette er matintoleranse?
Ved matintoleranse er det ikke immunsystemet som reagerer, men det er biokjemiske og andre til dels ukjente mekanismer som trer i kraft. Personer med glutenallergi, vil for eksempel ofte også ha laktoseintoleranse, på grunn av nedbrutte tarmtotter. Hvis kosten er glutenfri, vil tarmtottene vokse ut igjen, og det retter seg.
Vanlige symptomer på matallergi er smerter i mageregionen, oppblåsthet, kvalme, diaré, forstoppelse, kløe, astma, elveblest og allergisjokk.
Matvareallergi og intoleranse er vanligere hos barn enn hos voksne. Cirka seks prosent av 0-3-åringene reagerer på noe i kosten. To-fem prosent reagerer på melk det første leveåret.
- Melke- og eggallergi kan barna vokse av seg, mens dette ikke skjer i like stor grad når det gjelder fisk- og nøtteallergi. Glutenallergi/cøliaki er en sykdom man ikke kan vokse av seg, men sympotomene kan forsvinne i ungdomsårene for så å komme tilbake senere i livet, sier Susrud.
Noen får til og med NAV-støtte til glutenfri mat.
Frokosttips for barn med matallergi
Velg et grovt brød uten tilsetningsstoffer og som er bakt uten stoffer barnet reagerer på. Gå for eksempel for kjøttpålegg på skivene, men unngå blandingsprodukter som servelat og leverpostei. Rødbet på toppen setter prikken over i-en.
Hjemmelaget frokostblanding
Bland knuste bokhvetegryn, maisflak, hirseflak, rosiner, rispuff, linfrø, solsikkekjerner, mandelflak (eventuelt andre nøtter), og tørket frukt. Hell over ris- eller soyamelk.
Fruktgrøt
Kok opp frukt (epler/pærer/bananer) med vann og litt fruktose. Mos det jevnt. Tilsett kanel. Perfekt sammen med hjemmelaget frokostblanding.Sjekk hvilke frokostblandinger som er best i test.
Tips!
Tåler barnet egg, er omelett med litt urter, skinke, løk og tomat super frokost.
Les også:
Næringen barnet ikke kan unnvære
Tissing i sengen kan skyldes kosthold
Denne saken ble første gang publisert 27/06 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.