Test: Mercedes C-klasse C200 Cabriolet 4Matic

Utrolig behagelig - men ikke å se på.

ELEGANT: Med taket og spoileren nede, er nye Mercedes C-klasse kabriolet en flott sak.
Publisert

Vi har skrytt den nye C-klassen til Mercedes opp i skyene siden vi kjørte den for første gang, og var spesielt imponert da vi kjørte stasjonsvogna for et par år siden.

Les også: En perfekt innertier, Mercedes!

Nå på tampen av sommersesongen har vi fått testet ut den siste nyheten i rekken, nemlig den nye cabrioletutgaven.

Og denne gangen begynner vi fra innsiden.

Et veldig flott sted å være

Interiøret er like elegant og flott som vi har blitt vant til fra den nye C-klassen, noe som betyr at det er et utrolig flott sted å sitte bak rattet. Vi har omtalt interiøret som markedes beste, men må nå se seg slått av storebror E-klasse. 2. plass er likevel ikke noe ille sted å være.

Test: Mercedes E-klasse E200 5. generasjon

Setene er naturlig nok Mercedes-gode, og siden dette er en kabriolet så har bilen såkalt «air scarf» - en litt fancy måte å si at i hodestøtten er det inkludert et varmeapparat som blåser varm luft over nakken din hvis det skulle begynne å bli litt kjølig med taket nede.

To vifter i nakkestøtten sørger for å blåse varm luft over nakken hvis du skulle begynne å bli småkald.

Komfortabel cruiser

Bilen veier ca 125 kg mer enn coupéutgaven som den er basert på, til tross for at taket på kabrioleten er laget av stoff. Kabrioleter må ha litt ekstra oppstiving når taket kuttes av, og 125 kg er ikke spesielt mye.

At de ikke har lagt til altfor mye vekt med oppstiving, kan i seg selv være litt bekymringsfullt med tanke på kjøreegenskapene. Men C-klasse er i en svært komfortabelt oppsatt bil, og selv om toppløsversjonen kanskje virker en anelse mykere enn standardutgaven, gjør det ingenting i en behagelig cruiser.

Kraftig nok - med et poff!

C200-modellen er utstyrt med en 184 hestekrefters bensinmotor som gjør at bilen går greit unna, men den er ikke noe fartsmonster. Det er heller ikke poenget med en kabriolet, men motoren er kraftig og behagelig nok til at vi storkoser oss på både landevei og små, svingete veier. 0-100 unnagjøres på greie 8 sekunder.

Vi gleder oss spesielt med at Mercedes har forsøkt å få motoren til å høre litt røff ut når man gir på. Det er kanskje ikke effektivt, men den spytter i litt ekstra drivstoff under giringene til den gode 8-trinns automatkassen når gasspedalen er helt trykket i bunn. Det skaper et herlig poff!

Varmes fra alle kanter

Vi har kjørt bilen helt på slutten av av toppløssesongen, og har i den forbindelse fått testet bilens evne til å holde bilens okkupanter varme også når temperaturen faller.

Mercedes gjør dette på en rekke forskjellige måter:

Vindskjermen heves over baksetene og sørger for mindre turbulens.

  • Setene har naturligvis setevarme
  • Varmeapparatet har fem dyser som gjør at du kan pøse på store mengder varm luft dit du vil, i tillegg til dyser nede ved beina
  • «Air scarf» sørger for varme bakfra
  • En motorisert vindskjerm kan heves bak baksetene for å minke turbulens.
  • Og til slutt Mercedes helt spesielle løsning: En spoiler som hever seg på toppen av frontruta for å geleide større deler av vinden over passasjerne.

Denne spoileren heves og senkes manuelt, og er med på å sende mer av luftstrømmen over passasjerene.

De to siste punktene er kanskje det som skiller den mest fra for eksempel BMW 4-serie convertible, som er den nærmeste konkurrenten.

BMW sverger til ettermontering av vindskjerm over baksetene. Dette gjør at du ikke kan bruke baksetene med vindskjermen oppe - men er til gjengjeld mer effektivt til å begrense turbulensen i forsetene.

To personer sitter.... komfortabelt nok. Men dette er ingen taxi.

Mercedes legger altså i større grad opp til at fire personer skal ha det fint, mens BMW ser på baksetene som ekstrautstyr.

Lunt og behagelig

Med alle disse forsvarsmekanismene aktivert, er det godt mulig å kjøre bilen med taket nede når temperaturene faller. Men som på de fleste kabrioleter bør du kle på deg litt om du skal holde ut når temperaturen faller under 13-14 grader og sola er borte.

Om du skulle bli for kald, kan taket heves i opp til 60 km/t - noe som betyr at du ikke trenger å verken stoppe eller senke farten markant. På andre biler er det sjelden at taket kan heves i hastigheter høyere enn 30-50 km/t.

Elefanten i rommet

C-klassen har blitt en veldig fin bil, og i de rette situasjonene er også kabrioletutgaven det. Spesielt forfra synes vi den ser veldig bra, mens vi er litt mer skeptisk til rumpa på kabrioletutgaven.

Med taket nede, mener vi også at bilen ser veldig bra ut.

Men: Selve stofftakkkonstruksjonen ser ikke spesielt vellykket ut. Vi forstår at den forsøker å emulere coupélinjen, men både formen og fargekontrasten er ikke spesielt heldig.

At kabrioleter har et litt snodig tak er vi vant med, men verre er det med spoileren over frontruta. Den ødelegger bilens design ganske markant. Det kan minne som om noe som har løsnet.

Ingen kan se på dette og si at det er den visuelt peneste løsningen.

Du kan selvsagt selv bestemme om denne spoileren, som er koblet sammen med vindskjermen bak, skal føres opp. Hvis den ikke er hevet, ser bilen altså vesentlig bedre ut. Men da da blir det mer turbulens.

Så da blir spørsmålet: Skal du se bra ut - eller skal du føle deg bra.

Konklusjon

Nye C-klasse kabriolet bygger videre på en av markedets beste biler, og er i så måte dømt til å bli en fantastisk bil. Og det lever den også opp til - noe som forøvrig bare skulle mangle når listeprisen på vår testbil er fryktelig nær 900.000 kroner.

Den er god å kjøre, har en takløsning som både er rask og gir relativt mye bagasjeplass - og markedets beste interiør.

Vår enste bekymring er at bilen ikke ser spesielt pen ut med taket oppe - eller alle mottiltak mot vindturbulens aktivert.

Og spørsmålet man må stille seg igjen og igjen, er om en toppløs bil gjør seg aller best når man bare har forseter.

Det gode

  • I utgangspunktet en veldig pen bil
  • Markedets beste interiør
  • En komfortabel cruiser
  • Gode løsninger for å holde deg varm også når temperaturen synker
  • Taket kan tas opp/ned i ganske høy fart
  • Baksetene kan faktisk brukes uten at de som sitter der blåser vekk

Det dårlige

  • Prisen blir fort veldig stiv når man legger på litt utstyr
  • Med taket oppe ser den litt snodig ut
  • Noe mer turbulens enn i 4-serie
  • Testbilens listepris på nesten 900.000 kroner sier litt om utstyrsprisen

Det grusomme

  • Vindspoiler på frontruta ser veldig rart ut