Test: Mercedes E-klasse E200 5. generasjon

Setter konkurrentene i forlegenhet.

STRÅLENDE: Det er vanskelig å trekke frem noe annet enn positiv ladede ord om interiøret på E-klasse med «Widescreen cockpit»-utstyret.
Publisert

Mercedes står midt oppi en av sine viktigste oppgraderinger noen gang, med et modellutvalg som i tur og orden ser ut til å gå fra middelmådig til helt fantastisk.

Den nye generasjonen av S-klasse, C-klasse og SUV-en GLC har satt standarder som for øyeblikket ser vanskelig ut å slå.

Les også:

Og vi kan allerede nå si at den nye E-klasse følger etter: De aldrende A6- og 5-serie-modellene fra Audi og BMW trenger nå virkelig en fornyelse for å kunne konkurrere.

Test av Audi A6: Familiebilen vi egentlig drømmer om

BMW M550d: Her har prisen rast

Splitter ny

Den nye E-klassen er splitter ny på alle måter, noe som inkluderer en helt ny plattform som reduserer vekten og øker komforten. Og selv med et mer elegant design enn tidligere, er det fortsatt umiskjennelige en E-klasse.

Designet legger seg mellom S-klassens luksuriøse diskresjon og C-klassens litt mer aggressive eleganse. Det er ikke den dårligste kombinasjonen vi kan tenke oss.

På innsiden er bilen ganske enkelt den markedets mest tiltalende. Mercedes har gjort en helt fantastisk jobb med å perfeksjonere interiørstilen de innførte med C-klasse og har hentet inn ekstra inspirasjon fra den superluksuriøse S-klassen.

Nytelse

Å sette seg ned bak rattet er ikke noe annet enn en nytelse, der du føler velvære i et svært moderne og luksuriøst interiør. Opplevelsen domineres av to nesten identiske 12,3"-skjermer («Widescreen cockpit», ekstrautstyr) som fungerer som fullstendig dynamisk instrumentpanel der du du kan selv velge stil på designet og en infotainemtskjerm hentet rett ut fra S-klassen. Det hele styres selvsagt fra midtkonsollen.

Utrolig nok er det ikke slik at to skjermer som lyser foran deg blir slitsomt i mørket.

Vi har i grunn bare én ting vi ikke er superbegeistret over, og det er at menyene i infotainmentsystemet er litt trege - og det finnes ikke like gode snarveiknapper som i BMWs eminente system.

Setene i vår påkostede testbil er forøvrig helt upåklagelige, med veldig gode tilpasningsmuligheter - noe vi da også forventer fra tyskerne.

Og kanskje det beste: Støynivået er lavt.

Forøvrig er ekstrautstyrslisten.... komplett. Du kan skreddersy bilen omtrent akkurat som du vil - inkludert markedets kanskje beste head-up-display, lydanlegg fra Burmester og førerassistentsystemer som faktisk fungerer.

Vær dog oppmerksom på at Mercedes kan dette med å ta seg betalt. Mer om det litt senere.

Komfort i fokus

Vår testbil er i denne omgang utstyrt med Mercedes 2-liters silkemyke bensinmotor i svakeste utgave, noe som betyr 184 hestekrefter. Den leveres også i en versjon på 211 hestekrefter, som blant annet er den som benyttes i hybridutgaven 350e og i 250-versjon.

Dette er ingen rakett, men i kombinasjon med en 9-trinns automatisk girkasse blir det en påfallende sømløs komfortopplevelse - og det er også raskt nok til at du ikke blir noen sinke i trafikken.

Sammenlignet med forrige generasjon E-klasse, så virker alt litt bedre.

Vår testbil er utstyrt med luftfjæring, som er med på å fremme den myke opplevelsen. Bilen absorberer dårlig vei på en fantastisk måte.

Forbruket er forøvrig ganske så hyggelig til å være en såpass stor bil, med et oppgitt forbruk under 0,6 liter per mil - mens det i praksis selvsagt påvirkes av kjørestil.

Den eneste ulempen med luftfjærer er at de er relativt dårligere til å absorbere «plutselige» kanter, hull og lignende som det bare er én av. Her gjør tradisjonelle støtdempere som regel en god jobb, men dette er en trade-off som føles helt rett på denne bilen.

Rikelig med plass

E-klasse har alltid vært en favoritt i drosjenæringen, og det betyr selvsagt at dette er en bil med rikelig plass i baksetene for voksne personer.

Det er rikelig med plass i bagasjerommet på sedan-utgaven, men stasjonsvogna kommer nok til å selge bedre.

Bagasjeplassen er det heller ikke mye å klage på, selv om dette er en sedan. 540 liter er en bøtte eller to større enn hovedkonkurrentene fra BMW og Audi.

Fulltreffer

Det er i grunn ikke noe særlig mer å si om E-klasse. Høy komfort, gode motorer, rikelig med plass, elegant design - og et interiør som rett og slett er best på markedet.

Med det som et utgangspunkt må man også forvente å betale. For nye E-klasse er hakket dyrere enn sine nærmeste konkurrenter, og ekstrautstyrslisten på vår testbil er veldig, veldig lang.

Mercedes E200 aut

Motor: 4-sylindret turbobensin
Volum: 2,0/1991 ccm
Effekt: 184 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 300 Nm v/1200-4000 RPM
Girkasse: 9-trinns automat (9G-Tronic Plus)
Drift: Bak
Størrelse: 4656/1890/1639 mm
Egenvekt: 1550 kg
Bagasjeplass: 540 liter
Hengerfeste: 1900 kg
0-100: 7,7 sekunder
Forbruk: 0,57 l/mil
CO2: 132 g/km

Pris:
Bilmodell:
544.900 kroner inkl frakt
Testbil: 872.100 kroner inkl frakt

Ekstrautstyr inkluderer "Widescreen Cockpit", AMG-designpakker, adaptive lys, luftfjæring, Burmester lyd, online GPS, HUD, Premium interiør, panorama soltak, 360-graders kamera, tilhengerfeste mm.

Ifølge Mercedes er startprisen E200 aut 544.900 kroner, mens testbilen er priset til hele 872.100 kroner. Med 327.200 kroner i ekstrautstyr hadde det vært en skandale om vi ikke var svært fornøyde.

Men vi har likevel en snikende mistanke om at «ingen» vil kjøpe E-klasse i E200-utgave uten firehjulsdrift, rett og slett fordi det fremstår nesten meningsløst når du kan får den ladbare hybriden E350e til bare 35.000 kroner ekstra.

Det gode

  • Markedets beste interiør
  • Pent design
  • Svært høy kjørekomfort
  • Effektiv motor
  • Rikelig med plass
  • Mye av ekstrautstyret er svært bra

Det dårlige

  • Det koster mye å skreddersy bilen til sitt beste
  • Luftfæring gir ikke de mest sportslige kjøreegenskapene
  • Litt tregt menysystem

Det grusomme

  • Ingenting