Test: BMW X5 xDrive40e Plug-in-hybrid
Det beste fra to verdener.

Da Toyota kom med sitt hybridsystem i Prius før årtusenskiftet representerte det noe usedvanlig kjedelig. Ekstra harde dekk, ekstra vekt, et lite tiltrekkende design og altfor lite effekt skulle gi deg litt lavere drivstoffregning mot å ofre alt som handler om kjøreglede.
De var nesten alene om å produsere hybridbiler i over et tiår, og etter noen revisjoner ga det en salgssuksess nesten uten sidestykke.
Nå har vinden snudd, og hybrider har blitt noe "alle" bilprodusentene har kastet seg over.
Genialt - av forskjellige årsaker
Og på veien er også imaget endret betydelig. Nå finner du hybridteknologi i tre av verdens fremste hyperbiler (Ferrari La Ferrari, McLaren P1 og Porsche 917).
Mercedes har dyttet hybridteknologi inn i flere av sine x500-modeller (lest test av S500e og GLE 500e). VW/Audi selger bøtter og lass av hybrider som høyytelsesbiler.
Mitsubishi har nærmest skreddersydde sin SUV til norske avgifter. Det er nesten ikke til å tro, men den nær 1,9 tonn tunge SUV-en Outlander med over 200 hestekrefter betaler halvparten så mye i engangsavgift som mini-bilen Toyota Aygo!
BMW med flere hybridløsninger
Og så er det BMW da. Som kaster seg over alt som er av ny teknologi - og for tiden tilbyr ikke mindre enn tre vidt forskjellige typer oppladbare hybridløsninger:
På i3 handler det om å gi litt ekstra rekkevidde på elbilen. På i8 handler det om å gi ekstra ytelse på sportsbilen.
Og på X5, handler det - i alle fall i Norge - om å få mye, mye mer bil for pengene.
Skal du i dag kjøpe en ny X5, så er den billigste varianten du kan gå for en oppladbar hybrid på 279/313 hestekrefter (førstnevnte med redusert effekt fra bensinmotoren). På papiret kan bilen bli din for 766.000 kroner.
Ja, det er billigere enn innstegsmodellen med dieselmotor på 211 hestekrefter.

Nesten en vanlig X5
Vi har tidligere testet nye X5 i flere varianter, og skal derfor ikke bruke tid på det mest grunnleggende - for den oppladbare hybriden følger alle de samme hovedlinjene som alle andre nye X5-modeller.

Forskjellen er derimot at BMW har plassert et 9 kWh li-ion-batteri under bagasjerommet som ifølge tyskerne under optimale omstendigheter skal holde til 31 kilometer ren eldrift (vår testbil lyste opp 29 km da den var fulladet). I oppladbar hybrid-sammenheng er dette i nedre sjiktet.

Oppsiden er at batteriet stjeler betydelig mindre bagasjeromplass enn i Mercedes GLE 500e. I X5 må du "bare" ofre plassen under bunnplaten, mens i Mercedesen er bunnplaten i bagasjerommet hevet betydelig slik at plassen blir mye mindre.

Under panseret sitter det en 2-liters firesylindret bensinmotor på 211/245 hestekrefter, som jobber i kombinasjon med en 113-hestekrefters elmotor.

Begge motorene sender kreftene rett inn i xDrive-firehjulstrekksystemet. Det er altså ikke slik at elmotoren og bensinmotorene trekker på hvert sitt hjulpar, slik for eksempel XC90 gjør.
Hvordan fungerer det?
Hybridystemet har tre moduser: Ren eldrift, hybrid og "save".

Førstnevnte gir deg ren eldrift så lenge det er strøm på batteriet. I "save" unngår den å bruke elmotoren for å spare strøm til senere. I denne modusen er bilen fortsatt en hybrid i form av at batteriet lades med bremseenergi, men elmotoren benyttes ikke til fremdrift.
I vanlig hybridmodus forsøker bilen å utnytte bilens elektrisitet på en mest mulig effektiv måte. Systemet benytter blant annet informasjon fra navigasjonssystemet til å planlegge når det er mest fornuftig å bruke strøm - og legger du deg ut på motorveien i jevn fart, spares strømmen til senere.
(Om du ikke har vært fornuftig og lade batteriet, eller går tom for strøm, fungerer bensinmotoren på en helt vanlig måte.)

Kraftfullt og sømløst
Siden elmotoren og bensinmotoren sender kreftene inn i det samme firehjulsdriftsystemet, er det nesten ikke mulig å merke hvordan de to motorene slår inn og ut.

Du merker likevel at motorene de gjør jobben sin: Elmotoren sørger for det umiddelbare dreiemomentet i lave hastigheter, noe som gir en kraftfull akselerasjon, mens bensinmotoren sørger for at kreftene ikke avtar med fartsøkningen.
Det er dette samarbeidet, der en utnytter styrkene til de to motorene til sitt ytterste, som er hybridsystemets sterkeste side. Ikke nødvendigvis ren eldrift eller drivstofforbruk på langkjøring.

0-100 unnagjøres på 6,8 sekunder - noe som er ganske så akseptabelt på en SUV som med fører passerer 2,3 tonn.
Vekten er forøvrig rundt 190 kg mer enn "innstegsmodellen" xDrive25d, men siden vektøkningen er jevnt fordelt foran (motor) og bak (batteri) i bilen, kan vi ikke si at dette ødelegger X5s relativt gode dynamiske kjøreegenskaper på noen måte.

Det er kanskje viktigere at adaptivt understell ikke er tilgjengelig på hybridutgaven, ei heller ikke "Torque Vectoring", men dette trenger man med all ærlighet heller ikke på en SUV av denne typen.
Det eneste negative vi kan fremheve med hybridsystemet er at det første innslaget av forbrenningsmotoren på kaldt vinterføre kan være litt rykkete, da motoren faktisk gjennomfører en reell kaldstart midt under kjøring.
Gjør den jobben du forventer
I oppladbar hybridutgave gjør BMW X5 omtrent nøyaktig det inntrykket vi hadde forventet. For alle praktiske formål er det en helt vanlig X5, og hybridsystemet kler bilen på en utmerket måte.

Den rene elektriske rekkevidden er ikke direkte imponerende, men som en hybrid henter den det beste fra el- og bensinverdenen. Det er mer enn nok med "umiddelbare" krefter, det er stillegående og det er ubegrenset i rekkevidde.
Dessuten kan du faktisk både kjøre til hytta og nær utslippsfritt i hverdagen.
Reduksjonen i bagasjeromplass er merkbart, men ikke verre enn at det er til å leve godt med.
Men den store rosinen i pølsa er utvilsomt prisen. Hybridsystemet trekker mengden krefter opp og prisen prisen ned - og for byluften blir renere for alle andre. Men man må ikke glemme at selv om engangsavgiften er lavere, koster fortsatt ekstrautstyret mye ekstra. BMW vil gjerne selge deg en utstyrspakke de kaller "eDrive Edition" til 121.000 kroner - men da får du til gjengjeld med stort sett alt du trenger, inkludert varme i ratt, HUD og skinninteriør.

Det er ingen grunn til at dette ikke skal bli den nye bestselgende X5-modellen. Og strengt tatt ingen grunn til at den ikke skal bli klassens mest solgte modell.
Det gode
- Like god som en vanlig X5
- Umiddelbar tilgang på krefter
- Hybridsystemet fungerer sømløst
- Permanent firehjulstrekk selv om du er tom for krefter
- Til småkjøring kan du kjøre på ren og billig eldrift
- Avgiftssystemet gjør bilen relativt rimelig
Det dårlige
- Du må ofre litt av bagasjeplassen
- Ekstrautstyret gjør at skryteprisen på under 800.000 kroner er en illusjon
- Rekkevidden på ren eldrift er noe kort
Det grusomme
- Ingenting
Få også med deg: