Test: BMW X1 xDrive20d 2. generasjon
Igjen gjør BMW noe ingen trodde de skulle gjøre.

Vi har blitt ganske vant til å si det nå, men igjen gjør BMW noe de færreste trodde de ville gjøre.
Denne gangen er det den nye X1 som sprenger grenser. Dette er nemlig BMWs første SUV som i utgangspunktet er forhjulsdrevet.
Smak på den: SUV og forhjulsdrift. For et tiår siden ville begge deler vært helt ukjente begreper for den bayerske storheten.

Veldig mye har skjedd
Uansett: Veldig mye har skjedd siden BMW lanserte den første generasjonen X1 for 6 år siden. For det første ser nå X1 faktisk ut som en SUV, noe den første X1 aldri klarte å overbevise oss om.
Bakkeklaringen er hevet, sittestillingen er hevet - og plassmessig har det skjedd underverker: Bagasjeplassen er økt med 20 prosent til 505 liter.

Til sammenligning er dagen 1-serie utstyrt med et bagasjerom på 360 liter, mens den større X3 har 550 liter.
Dette har skjedd selv om den nye bilen faktisk er kortere enn forgjengeren - selv om 38 millimeter neppe sjokkerer noen.

Designmessig ligner bilen nå mye mer på X3 - og det er en meget god ting.
Basert på BMWs flerbruksbil
Men den virkelig store endringen har skjedd i plattformen. Nye X1 baserer seg på nøyaktig samme plattform som flerbruksbilen 2-serie Active Tourer.
Og når vi sier nøyaktig samme, så mener vi det: Akselavstand og sporvidde er identisk på millimeteren.

Heldigvis er det en god ting, for da vi testet Active Tourer første gang ble vi overrasket over hva BMW hadde fått til med sin nye forhjulsdrevne plattform.
Test: En BMW som mange vil se på som fanden
Enda mer overbevist ble vi da vi testet bilen i xDrive-utgave.
Test: BMW 220d xDrive Active Tourer
Den nye arkitekturen gjør at det frigjøres en god del plass, som gjør at bilen er større innvendig selv om den er kortere enn sin forgjenger.

Fortsatt firehjulsdrift
At bilen(e) i utgangspunktet er forhjulsdrevet, betyr ikke at du ikke kan få den med firehjulsdrift. Testbilen vår, og stort sett alle som vil selges her i landet, kommer til å leveres med firehjulsdrift.
Bilen benytter derimot et litt billigere og enklere firehjultrekksystem - som BMW uansett kaller xDrive. I "vanlige" BMW-er sendes i utgangspunktet alle kreftene til forhjulene, mens et meget avansert system også kan sende opp til halvparten av kreftene til forhjulene - i tillegg til ganske avansert fordeling til enkelte hjul.

På nye X1 sendes i utgangspunktet alle kreftene fremover, mens krefter også kan sendes bakover ved behov gjennom et litt mindre avansert system. Bilen kan i utgangspunktet bare få mer krefter på bakhulene enn foran hvis EPS-systemet aktivt bremser forhjulene, noe den kan gjøre for å gi deg litt lekemuligheter.
Kjøreegenskaper
Bak rattet overrasker X1 med å være overraskende stram i understellet - selv i komfort-modus. BMW har åpenbart satset høyt på at X1 skal være en kjøreglad SUV.

Etter introduksjonen av elektrisk styring har man derimot mistet litt følelse med underlaget, og i X1 oppleves dette relativt godt. Jo høyere man sitter, jo viktigere er det å ha "fingerspizgefühl" med underlaget.
Bilen tilbyr likevel kjøreglede etter beste evne. BMWs 8-trinns automatiske girkasse gjør som vanlig en helt utmerket jobb
BMWs 2-liters "norgesutgave" av en dieselmotor (163 vs 192 hk), som sitter i vår testbil, ville vi derimot byttet ut. BMW har forbedret den for Euro 6, men som vi har sagt gang etter gang er ikke dette nødvendigvis BMWs beste alternativ. Den tilbyr brukbart forbruk, og flott ytelse i lavre turtallsregister - men i Norges-versjon kjenner du at den holder tilbake.

I disse dager med dieselmotstand ville vi uten å blunke heller valgt BMWs 2-liters bensinmotor. Denne fås ikke i nedtunet versjon. Bensinutgaven koster 13.000 kroner mer, men tilbyr 29 hester ekstra og veier 10 kg mindre. Noe dreiemoment går du glipp av, men bilen vei tross alt bare 1500 kg.
Gode BMW-løsninger
Interiøret på bilen preges forøvrig av å følge BMWs etter hvert velkjente designspråk. Det er minimalistisk, oversiktlig og veldig brukervennlig - og ser i stor grad ut til å være hentet rett ut fra 1-serien.
Det eneste vi ikke liker er BMWs "billige" girspak. Hvorfor de fortsatt opererer med to typer girspaker fremstår for oss underlig.

Vi står fortsatt på at BMW har markedets beste infotainmentløsning, og nå har X1 også fått HUD i frontruta. Dette er en form for ekstrautstyr du ikke ser verdien av før du plutselig ikke forstår hvordan du tidligere klarte deg uten.

Sportssetene er det heller ikke mulig å finne mange stygge ord om.
Ellers er alt av sikkerhetsutstyr og hjelpesystemer tilgjengelig - inkludert radarbasert cruisecontrol, og et køsystem som sørger for at du holder deg midt i feltet ditt når farten faller under 60 km/t.

Konklusjon
Da BMW lagde den første X1 virket det ikke som om de visste helt om de ville lage en SUV eller en litt høy utgave av 1-serien. Med 2. generasjon ser det ut som om de har bestemt seg, og med ett har X1 blitt voksen - og den har vokst seg betydelig forbi for eksempel Mercedes GLA.
Test: Mercedes GLA45 AMG
Designmessig har det blitt et meget vellykket prosjekt, der bilen nå ser ut som en mer muskuløs SUV.

Også plassmessig er det overraskende hvor mye de har klart å få ut av bilen. Vi kunne ønsket oss et bakhjulsdriftsbasert system fra BMW, men de leverer godt på kjøreegenskaper med et kompetent understell.
Den lille elefanten i rommet er derimot prisen. Mer effektive motorer og lavere vekt sørger for at den nye generasjonen slipper unna med 29.000 kroner mindre i avgift. I kombinasjon med et litt mindre avansert firehjulsdriftsystem skulle det være duket for en fin prisnedang. Men i stedet har listeprisen økt med en håndfull tusenlapper.
Skal du ha bilen med firehjulsdrift og metallic lakk, så kommer du ikke under en halv million. I tillegg må du regne med rundt 100.000 kroner i ekstrautstyr for å få den bilen du egentlig vil ha.
BMWs forklaring på dette er noe bedre standardutstyr - som regnsensor, bedre infotainment, dekktrykksensor - men hovedårsaken er "konseptendringen". Den er blitt litt dyrere fordi det er litt mer bil.
Det er det vanskelig å være uenig i.
Det gode
- X1 har nå blitt voksen
- Designmessig svært vellykket
- Mindre, men likevel mer romslig
- God girkasse
- Engasjerende å kjøre
- Relativt stillegående
- Gode motoralternativer
- Markedets beste infotaintment
Det dårlige
- Prisen er relativt stiv
- Girspak-design
Det grusomme
- Det er vanskelig å bli komfortabel med at BMW omfavner forhjulsdrift