Test: Mercedes GLA 45 AMG

Stikkordet her er «plutselig» - i en SUV.

FLERSIDIG: GLA45 AMG er litt A-klasse, litt SUV, litt crossover, mye sportsbil, mye galskap - og utrolig morsom.
Publisert

Bilverdenen er full av begreper vi ikke liker. Vi har tidligere skrevet i det vide og brede om hvorfor vi hater begrepet «flerbruksbil» - og når sant skal sies så er ordet «crossover» litt i samme kategori.

Hele konseptet med å tro at den perfekte bilen kommer om en en tar gode egenskaper fra forskjellige biltyper og setter det sammen, er ganske tvilsom.

Det holder å nevne Pontiac Aztek for å forstå hvor galt det kan gå.

Crossover-sportsbil

Men Mercedes har nå forsøkt å overgå de fleste i crossoverens verden: De har tatt sitt crossoverkonsept GLA - som altså er en kombinasjon av en småbil i Golf-klassen og en SUV - og så har de sendt kompromisset til de heller kompromissløse folkene i AMG-avdelingen.

For de uinnvidde er AMG-avdelingen den delen av Mercedes der hele forutsetningen for å få jobb er at en ikke aner hva tysk orden og fornuft er for noe.

En GLA45 kan kjøres utenfor veien - men det er ikke der den trives best.

Bort med fornuft - inn med moro

AMG-folkene så altså på GLA, og tenkte følgende:

«Hmmm, denne bilen er jo ganske lik A-klassen. Vi gjør nøyaktig det samme vi gjorde med den bilen. Hvem har vel ikke lyst på en crossover som kaster bort halvparten av bensintanken på å lage kul lyd når du girer?»

A45 AMG som utgangspunkts bilen het, er en av de mest absurde, mest umiddelbart tilfredsstillende og morsomste bilopplevelsene vi testet i hele fjor. Det er en A-klasse tatt til ytterpunktet, med verdens kraftigste 4-sylindrede motor som yter 360 hestekrefter, et absurd eksosanlegg, svært stivt understell - og i Norge en heller ublu pris.

Tosidig galskap

GLA45 AMG, som crossover-versjonen heter, følger da også samme konsept: Under panseret sitter den samme 2-liters turbomatede bensinmotoren på 360 hestekrefter, som fordeler kreftene på en relativt fornuftig måte ut til alle fire hjul.

Utvekslingen foretas av en lynrask 7-trinns dobbeltclutch girkasse.

Felgene må være store for å få plass rundt de enorme bremseskivene. Veigrepet er fantastisk mens gangen i fjæringen er kort. Akselerasjonen er brutal, mens forbruket er i den virkelige verden rundt en liter per mil.

Bøttestene gir fantastisk støtte, men ubehag på langturer. Den ser ut som en SUV utvendig, men har plassen til en småbil innvendig. Støyen fra motoren er berusende og støyen fra veien er slitsom.

Ja, det er i det hele tatt helt rett at dette er en tosidig bil. Det er en crossover.

Det som derimot er hevet over tvil er at GLA45 er den morsomste crossoveren vi har kjørt. Ferdig snakka.

Den går som et olja lyn. Og på grunn av den brutale måten girkassen jobber på, føles det som om det går enda fortere. Dessuten bråker den herlig.

Å omtale dette som en bil for hvermannsen blir derimot litt vanskelig. Den har tosidigheten i seg at den er en kombinasjon av mange ting, men det den ikke er, er komfortabel.

Dette er en sportsbil som bare utgir seg for å være noe SUV-aktig. Det siste er den ikke. Den er stiv, den er stump, den er tørst, den har en girkasse som ikke er utpreget behagelig til bykjøring, og setene er laget for en aktiv kjørestil - ikke for en avslappet utgave.

Og støyen kan stilles mellom 10 og 11.

Men det er nettopp disse tingene som gir den sine fantastiske kjøreegenskaper. Egenskapene som gjør at du har lyst til å kjøre den store omveien på de små veiene. Og kanskje gir deg litt ekstra adrenalin av å kjøre bittelitt fortere enn det Vegvesenets håndbok for fartsgrenser tilsier er teknisk korrekt.

Det føles likevel så trygt som det kan bli. Bremsene er fantastiske, og veigrepet upåklagelig.

Det er som Klovner i Kamp en gang rappet: «120, 130 - plutselig går det alt for fort» - men en slipper den ubehagelige ulykken etterpå.

Det er fantastisk. Det er inspirerende. Og med norske avgifter skal du være blittelitt mer gal enn fornuftig for å gjøre et slikt innkjøp.

Fortsatt en GLA

På tross av alle disse tingene er det fortsatt en GLA. Innvendig er det ikke store forskjellene, med unntak av litt mer sportsstyling, et helt fantastisk ratt - og en girspak som forteller deg at dette ikke er en helt vanlig Mercedes.

Selv om det er store bøtteseter i forsetene, er det akseptabelt med plass i baksetene.

Mercedes GLA45 AMG

Motor: 4-sylindret twinturbo
Volum: 2.0/1991 ccm
Effekt: 360 HK v/6000 RPM
Dreiemoment: 450 Nm v/2250 RPM
Girkasse: 7-trinns dobbelclutch automat (AMG Speedshift MCT 7)
Drift: 4Matic
Størrelse: 4417/1804/1494 mm
Egenvekt: 1510 kg
Bagasjeplass: 421/836 liter
Hengerfeste: Nei
Toppfart: 250 km/t
0-100: 4,8 sekunder
Forbruk: 0,75 l/mil
CO2: 175 g/km

Pris:
Modelltype:
902.900 kroner
Testbil: 1.098.500 kroner

Men når denne bilen kjøres slik den bør kjøres, er det ingen som har lyst til å sitte i baksetet...

Fantastisk moro

For anledningen har vi lyst til å sitere vår konklusjon fra A45 AMG-testen - for den gjenspeiler GLA45 AMG nærmest perfekt:

«Bilen er en stilstudie i perfeksjon for dem som setter pris på fart og moro - noe en også nesten må kunne forvente for en så dyr bil. Det er litt stivt, det er litt bråkete - og enkelte ville nok satt pris på at den var litt mer glad i å vifte med rumpa når en presser på.

Men bilen oser kjøreglede. Den har en styrefølelse som er så nær perfeksjon som en kan komme, en ytelse som ikke står tilbake for noe - og en lyd som virkelig får deg til å le.»

Men over en million kroner for det som for alle praktiske formål er en liten variasjon av en A-klasse, som igjen er en Golf-konkurrent... Det er for spesielt interesserte.

Men det er ikke Mercedes skyld. Du kan legge all skyld på finansminister Siv Jensen. For av bilens basispris på 900.000 kroner, er 408.113 kroner engangsavgift.