Test: BMW 6-serie Grand Coupé 640d xDrive
En av de aller lekreste bilene på markedet.

Mercedes har de siste årene jobbet ganske hardt med å komme opp med nye bilkonsepter. CLS - en firedørs coupéutgave av E-klassen - var bilen ingen hadde noen tro på, men som ble en braksuksess.
Resultatet ble at BMW og Audi kastet seg rundt for å lage sine egne "kopier" av Mercedes-suksessen - henholdsvis 6-serie Grand Coupé og A7, som begge har blitt veletablerte landistansecruisere.
Sistnevnte ble til og med tidenes produkplassering i en norsk TV-serie gjennom "Frikjent".

Da Side3 var på lanseringen av den oppgraderte 6-serien tidligere i år, var dessverre ikke Grand Coupé en av bilene vi fikk testet, men nå har vi endelig fått testet bilen på norske veier.
Les også: Når motoren starter, forstår du at dette blir moro
Et fokus på de to i baksetet
Forskjellen på en vanlig 6-serie (Coupé) og en Grand Coupé er egentlig ganske mye. Utvendig er det mest åpenbart at sistnevnte har to ekstra dører, men den er også vesentlig lenger. Hele 11,3 centimeter for å være nøyaktig, hvorav alt er en utvidelse av akselavstanden. Dette er gjort for at bakseteplassen skal bli bedre.
Bilen er også en anelse høyere for at komforten i baksetene skal bli grei.
Akselavstanden plasserer seg midt mellom 6-serie og den utgående 7-serie, men målet med en coupé er at en skal beholde utseende.
Tilsynelatende er antall bakseteplasser redusert fra tre til to, noe som viser hvor fokusert en er på at de i baksetene skal ha det behagelig. Men det er faktisk sikkerhetsbeltet også på midtplassen.
Les også: Her er BMWs nye flaggskip

Facelift-nyhetene
Oppgraderingene BMW har gjort denne gangen er en blanding av kosmetikk og teknikk.

Viktigst vil nok mange mene at fronten har mistet sitt litt bedrøvelige preg - den ser rett og slett bedre ut.
Dette sørger i sin tur for at 6-serie Grand Coupé nå trolig er den mest elegante bilen BMW produserer - og vi synes proporsjonene rett og slett fungerer bedre enn på "lillebror".

Bilen har også blitt stivet opp en anelse, men for å være brutalt ærlige så kjennes ikke dette spesielt godt på testbilen vi har kjørt denne gangen. Dette er nemlig en nær 1,9 tonn tung substansiell luksuscruiser; den stortrives på motorveier og absorberer ujevnheter i bakken på en måte som nesten er litt utypisk BMW.

Langdistansecruiser
BMW har gjemt en 3-liters twinturbodiesel under panseret som yter 313 hestekrefter. Derimot er det de 630 Nm med dreiemoment som imponerer fra motoren. Kreftene mates ut gjennom BMWs xDrive-system på en ikke-eksplosiv, men kraftfull måte.
Gassresponsen er også litt utypisk BMW, ved at den ikke er veldig direkte, men utløser en flom av krefter om du er bestemt. BMWs 8-trinns automatiske girkasse er som alltid veldig god, men også denne later til å være programmert litt mot komfort fremfor sportslighet.
Motstanden i rattet er forøvrig overraskende stor, og gir deg følelsen av å kjøre en bil med substans.
Så er den et dvask dyr? På ingen måte! 0-100 unnagjøres på 5,3 sekunder.
(Skal du ha mer opplevd eksplosivitet, tilbyr V8-bensinutgaven dette i overflod.)

Resultatet av det hele har blitt en usedvanlig behagelig og komfortabel langdistansecruiser, som du ikke blir sliten av å kjøre.
Støynivået er lavt, og kombinasjonen av lang akselavstand og gode støtdempere, gjør at bilen flyter over ujevnheter på en måte som nesten kan konkurrere med Mercedes.

Komfortsetene i vår testbil har en behagelig passform og gode tilpasningsmuligheter.

Helt bakerst er det litt trangt for barnevogn, men ellers mer enn nok plass - også for langhelgen på hytta på fjellet.
Holder tritt med konkurransen
Det å oppsummere en facelift-modell er gjerne litt vanskelig, og 6-serie Grand Coupé følger i samme spor som sine to navnebrødre: BMW har ikke funnet opp bilen på nytt, men gjort den litt mer attraktiv - og litt bedre å kjøre. Det kan høres kjedelig ut, men når utgangspunktet er så bra som det har vært, er det ikke så mye som skal til.
Det er umulig å ikke omtale bilen som ytterst attraktiv. Den er både pen å se på og god å kjøre. Den er praktisk - og utover prisen er det vanskelig å egentlig finne noe negativt å fremheve.
Om den er bedre enn konkurrentene er vanskelig å avgjøre objektivt, for her er det mye preferansene som avgjør, men den gjør i alle fall ikke livet til Audi og Mercedes lettere. Førstnevnte har dog et lite trumkort i ermet: Den enda mer praktiske Shooting Brake-utgaven:
Test av Mercedes CLS Shooting Brake: Når det å være sidrumpa er noe positivt