Når motoren starter, forstår du at dette blir moro

Antall hestekrefter er høyt, men det er ikke det som imponerer mest.

Publisert

LISBOA (Side3): Selv om vi ikke har et vondt ord å si om noen av delene, er det verken komforten eller farten som imponerer mest med den oppgraderte 6-serien.

Misforstå oss rett: 450 hestekrefter er definitivt ikke til å kimse av, og når ekstrautstyrslisten trolig passerer 300.000 kroner er livet bra.

Lyden som setter seg

Men når du trykker på startknappen og hører alle åtte sylindre fyrer opp, med et lite ekstra gasspådrag bare på pur autofili - godt hjulpet av mekanisk artisteri i eksosanlegget - går det kaldt nedover ryggen på deg.

V8 er noe eget. Det er bare bedre.

1-2-3-4-5-6-7-8 sylindere.

Når du får den lyden, kombinert med 650 Nm dreiemoment fra en bensinmotor, da skjønner du hvor det går.

Vi innbiller oss at det å trykke gassen i bunn er litt som å bli dyttet til av en sumobryter. Han kommer kanskje ikke veldig fort, men kraften er voldsom.

Limo for sjåfør

Velkommen til den oppgraderte 6-serien. 650i for å være mer nøyaktig. Gjerne med firehjulsdrift hvis du ønsker. Eller to ekstra dører bak om du også vil ha plass til familien.

Gran Tourer kaller BMW det - og var deres tilsvar til Mercedes' fantastiske CLS.

Eller så kan du definisjonen av overflod: Kabriolet.

Komfort møter sportslighet

Etter at du har funnet den rette sittestillingen, er det bare å sette bilen i sportsmodus – eller Sport+ hvis du er av den dristige typen – vrenge ut på veien, presse gasspedalen i bunn, kjenne kroppen bli presset inn i seteryggen – og flerringen fra eksosen som reflekteres fra husveggen.

Det er ikke helt F-type eller Corvette-nivå – heldigvis – det er en litt mer sofistikert og voksen flerring. Det er oppsiktsvekkende, men ikke vulgært.

Skyvet du opplever samtidig merker du kommer fra overfloden av dreiemoment. Det er ikke et spark, men et voldsomt skyv. 0-100 går unna fort nok (4,6 sekunder for de som bryr seg), men det er måten kreftene mates ut gjennom bakhjulene som gjør det spesielt spennende.

Hekkslipp kommer nesten like naturlig som på en M4 ut av en rundkjøring – eller en CLS 63 - og samtidig kommer smilet i ansiktet på sjåføren.

(Frykten i passasjerens ansikt kan også være merkbart.)

Det er ikke noen tvil om at dette er en bil for de som er litt over middels interessert i bil. Og som har litt over middels med penger.

Men så kan du endre bilens innstillinger til «Comfort+», og vips er det sportslige beistet endret til noe du bare cruiser avgårde i. Saktegående køkjøring i byen? Null problem. Livet i venstre feltet på motorveien? Full stabilitet og ro.

Støynivået? Så lenge du holder deg unna kabrioletutgaven med stofftak, så er det virkelig upåklagelig.

Nå skal det sies at alt dette strengt tatt var realiteten allerede da siste generasjon 6-serie ble lansert – sånn bortsett fra lydbildet som har blitt endret i den oppgraderte utgaven.

Så hva er nytt?

Den viktigste endringen, utover at bilen nå har en grommere lyd enn tidligere, er at den er strammet opp litt. Når du setter bilen i sportsmodus, oppleves den rett og slett mer sportslig. Rattet er litt strammere, og den krenger mindre i svinger.

Endringene i design er subtile. En "3D-effekt" i nyregrillen skal sørge for mer luft inn i motoren.

Dette er en relativt stor og tung coupé, så den vil aldri få sportsbilkarakteristikk, men BMW har gjort et forsøk på å nærme seg. Poenget med 6-serie er å fusjonere sammen luksus og sportslighet, og gjennom denne faceliften har de gitt den litt mer av begge deler.

Heldigvis fremstår bilen fortsatt komfortabel når du setter den i komfort-modus. Forskjellen mellom de forskjellige modusene (sport+, sport, comfort, comfort+ og eco pro) er faktisk overraskende stor.

B&O-lyd for de som vil svi av litt ekstra på ekstrautstyrslisten.

På "luksussiden" er det blant annet en helt ny interiørserie kalt "Pure Experience", som i stor grad handler om mer eksklusivt skinn og edle materialer. Head-up-displayet har fått en forbedring, og infotainmentsystemet har fått en oppgradering.

På utsiden har fronten fått seg et subtilt ansiktsløft, og noe som blant annet inkluderer LED-lys som standard - og noen ganske heftige 20" felger.

Cabrioleten med taket oppe - og de nye 20" felgene.

Tre modeller

Det kan være greit å påpeke at dette er en bil som selges i tre forskjellige varianter, hvor det er til dels markante forskjeller.

Gran Coupé, Coupé og Convertible side-ved-side.

Coupé-utgaven er "grunnmodellen", og med bare to dører har den et veldig førerfokus.

Det er likevel den 11 centimeter lenger Gran Coupé som har blitt bestselgeren i 6-serien - altså bilen som konkurrer med CLS. Lengden kommer fra en lenger akselavstand, noe som igjen gir betydelig bedre plass i baksetene.

Til og med BMW vedgår at den litt større utgaven faktisk er mer elegant enn coupéen.

Mer lengde betyr også 70 kilo mer vekt, men vi har dessverre ikke fått sammenlignet kjøreegenskapene under den internasjonale lanseringen.

Cabriolet-modellen er basert på den vanlige coupé-modellen, men oppstiving av bilen gjør at den legger på seg nær 200 kilo - selv med stofftak. Dette påvirker aksellerasjon og forbruk i noe grad, og de sportslige kjøreegenskapene påvirkes da naturlig nok også noe.

Skal vi være brutalt ærlig er ikke det noe du kommer til å legge nevneverdig merke til. En stor kabriolet av denne typen kjører du naturlig på en litt annen måte - selv med stor motor under panseret.

Kabrioleten har en liten mini-vindskjerm bak som ikke gjør nevneverdig mye for å dempe vindstøy, men setter du opp en ekstra vindskjerm over baksetene blir det stille.

BMW 650i Coupé

Motor: 8-sylindret twinturbo bensin
Volum: 4,4/4395 ccm
Effekt: 450 v/5500 RPM
Dreiemoment: 650 Nm v/2000 RPM
Girkasse: 8-trinns automat
Drift: RWD
Størrelse: 4894/1894/1369 mm
Egenvekt: 1795 kg
Bagasjeplass: 460 liter
Hengerfeste: Nei
Toppfart: 250 km/t  (elektronisk begrenset)
0-100: 4,6 sekunder
Forbruk: 0,86 l/mil
CO2: 199 g/km

Modell: 1.430.800 kroner
Testbil: Ikke kjent

Det er relativt turbulent i forsetene med taket nede, men det blir nesten helt vindfritt om du har en vindskjerm som dekker baksetene. 

Fortsatt en drømmebil

BMW har ikke funnet opp 6-serien på nytt, men har gjort det de må for å holde bilen relevant. Når man må legge minimum 1,1 million kroner på bordet (640i Coupé) - før ekstrautstyr - forventer man naturlig nok litt ekstra.

Reelt sett er det nok likevel snakk om en del høyere summer som legges på bordet.

Om du vil hoppe fra 6 til 8 sylindre, begynner virkelig avgiftene å slå inn også, og prisen hopper over 350.000 ekstra - mens en M6 strekker deg mot 2 millioner.

Gran Coupé-utgaven koster rundt 40.000 kroner ekstra, firehjulsdrift i Norge er ikke dumt - noe som drar opp prisen med rundt 60.000 til - og så er det på tide å plukke fra en rikholdig ekstrautstyrsliste.

(Om du virkelig skal slå på stortromma, kan du plukke opp en M6 til like under to millioner kroner.)

Det du til slutt sitter igjen med kan ikke beskrives som noe annet en svært bra - en drømmebil - men det er relativt få som har råd til å koste seg på denne luksusen.

BMW regner med å selge totalt 15 biler i år. Disse heldige kjøperne vil bli fornøyd.

Vi andre kan drømme.

var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=GDvbJ2yAu4VdFp1lvpsus5RQdtcVv5_SPORp1DPIB2eqvWN05d7BE_99kGP6lA5L7zbyNBepwK88E48hD4_z30f3QAoHxpFAfFz7n80GDeS74YD3aTGO5WYkgpiGewXNhi2Fe0_iKlM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);