Test: BMW 3-serie 340i xDrive facelift

Ganske enkelt vår nye favorittbil.

FANTASTISK: BMW 340i xDrive er en av de mest komplette bilene vi har kjørt.
Publisert

Det føles nesten som i går at BMW tok et kjempebyks med sin oppgraderte 3-serie. I sin 6. generasjon tok den steget opp til å bli en virkelig fullverdig familiebil - samtidig som den holdt seg tro til oppskriften med å tilby den klassiske BMW-følelsen.

Den gang var vi raskt ute og slo fast at bilen satt en ny standard for "knallgod".

Men siden 2011 har konkurrentene tatt utfordringen: Mercedes lanserte den knallgode C-klassen, som hevet stjernemerket fra glemsel til potensiell markedsleder, og i disse dager er Audi A4 også på vei i ny utgave.

Relativt små designendringer

Så hva gjør BMW med sin facelift etter at konkurrentene har økt innsatsen så markant?

En god del, men det synes ikke ved første øyekast.

Utvendig er designendringene så små at du må lete etter dem. Det mest påfallende er nye frontlykter som nå sitter litt lenger fra hverandre.

Fra et kundeperspektiv er det kanskje mest relevant at mer har blitt standardutstyr, noe som trekker ekstrautstyrsprisen litt ned.

Masse ekstra detaljer i skinnet, pianolakk og en del annet småtteri får du med om du går for "Individual"-pakke.

På innsiden er det også veldig, veldig likt som tidligere. Det er flikket på med noen detaljer her og der, men du vil definitivt kjenne deg igjen. Mercedes har kanskje et noe mer elegant interiør, men BMWs ergonomi, oversiktlighet og strålende infotainmentsystem står ikke tilbake for noen.

BMW viser også nok en gang at setedesign er noe de kan.

Vår testbil er denne gangen på toppe utstyrt med "Indivudual"-pakke på interiøret, som hever kvalitetsfølelsen. Her snakker vi blant annet skinndetaljer, både i seter og interiøret ellers, som virkelig får bilen til å se flott ut.

Noen har hevdet at HUD kan være trafikkfarlig, men når du først har forsøkt, vil du virkelig ikke gå tilbake til vanlig instrumentpanel.

Nyhetene er under panseret

BMW har derimot ikke ligget på latsiden når det kommer til motorer. Den oppgraderte 3-serien har fått flere nye motorer - inkludert en oppladbar hybridutgave og den utgaven vi nå har testet: 340i.

En 6-er er bare bedre enn en 4-er, og dette er definitivt en av de bedre 6-erene på markedet.

Dette er en ny 3-liters rekkesekser som yter hyggelige 326 hestekrefter. Det er 20 hestekrefter mer enn 335i-utgaven hadde tidligere - men det samme som den oppgraderte BMW M135i yter.

Men selv om motoren har samme effekt og dreiemoment som M135i, er ikke dette den samme motorblokka. Den nye motoren er 19 ccm større og den har lavere forbruk. (Så får man heller diskutere om ikke 335i egentlig hadde vært et mer korrekt navnevalg.

Denne motoren skaper på mange måter den perfekte hverdagssbilen.

Den viktige tosidigheten

Den er ikke like heftig som tri-turboversjonen som sitter i M3/M4, som yter nær 100 hester mer, men den gir bilen den mytiske "tosidigheten" som vi ofte etterlyser.

På lavt turtall er den bare en brummende dreiemomentsmester, der den yter 450 Nm ved 1380 RPM. Dette gjør den til en fryd på motorveien. I kombinasjon med BMWs fantastiske 8-trinns girkasse, er den også helt nydelig på småkjøring. Ja, til og med køkjøring.

Hamrer du derimot gassen i bunn, har du 326 hestekrefter disponibelt ved rundt 5500 RPM - akkompagnert av den herlige 6er-lyden. Matet ut gjennom alle fire hjul, oppleves det ikke brutalt som på en M3, men som en massiv kraftoverflod som gjør at hastigheten endres svært raskt. Og forbikjøringer skjer på et blunk.

Profilen er 3-seriens kanskje største svakhet.

Når utgangspunktet er 3-seriens svært kjøreglade chassis, skaper motoren en svært engasjert kjøreopplevelse, samtidig som du faktisk kan gi på uten at de i baksetet klager sin sørgesang.

Du får masse, masse krefter som ikke oppleves som masete. Og du kan plukke opp svigermor uten en eneste gretten mine.

Og kanskje det viktigste av alt: I motsetning til M3, kan du bruke alle disse kreftene hele året fordi xDrive er på plass.

På vinterføre er xDrive forskjellen på å kunne utnytte kreftene i bilen eller ei.

Skal vi være litt pirkete kunne vi kanskje ønsket oss en anelse mer feedback fra rattet, for elektrisk styring er fortsatt ikke like sensitivt som hydraulikken på sitt beste. Vi kunne også ønsket oss muligheten til å stramme opp understellet litt ekstra i sportmodus. Men noen kompromisser må man inngå hvis man skal lage en familiestasjonsvogn som skal fungere både på vinterføre og når "styggen sitter på ryggen".

Fra et førerperspektiv føler vi uansett at det egentlig ikke er noe vi ønsker å sette en virkelig kritisk finger på. Vi har nemlig storkost oss bak rattet.

Ellers en vanlig 3-serie

Utover at bilen er fin å kjøre, så er dette altså en helt vanlig familiestasjonsvogn. Bagasjerommet rommet 495 liter, 5 liter mer enn Mercedes C-klasse og 10 liter mindre enn Audi A4.

BMW har som mange andre produsenter droppet reservehjul til fordel for litt mer lagringsplass under gulvet.

Og baksetene kan selvsagt legges ned for frakt av større ting.

Før 2012 var plassen i 3-serien litt knapp bak, men nå er det overraskende romslig plass for både store og små.

I baksetene opplever du som voksen at det er overraskende god plass, og det å si at isofix er på plass er for lengst blitt overflødig.

Og det er nettopp dette som gjør 340i så komplett: Du får kreftene og kjøregleden, uten at du inngår kompromisser på praktikabelt.

Vår nye favorittbil

Vi har foreløpig ikke fått kjørt Mercedes direkte konkurrenter til 340i xDrive, som har fått de klingende navnene C400T/C450T AMG 4Matic. Dette er biler vi har store forhåpninger til, men som importøren ikke har i sin pressestall. Men inntil videre drister vi oss til følgende konklusjon:

340i xDrive fremstår for oss som den perfekte hverdags-familiebilen. Den har alle de egenskapene vi ønsker oss i en familiebil. Samtidig sørger motoriseringen for både den behagelige hverdagskjøringen og at det er krefter i overflod når vi ønsker å benytte oss av muligheten.

Det er også verdt å merke seg at bilen får en avgiftsreduksjon på rundt 71.000 kroner fra nyttår.

Men er her ligger også litt av problemet: At en bil kan få 71.000 kroner lavere avgifter over natta, betyr at prisen i utgangspunktet er ganske høy.

Med en grunnpris på 854.200 kroner før nyttår, og rundt 780.000 kroner etter nyttår, er ikke dette en bil for hvermannsen. I tillegg vet vi selvsagt at minst 100.000 kroner i ekstrautstyr er en forutsetning på en tysk premiumbil. Vår testbil er utstyrt med det dobbelte - der over 50.000 er "Individual"-tilpasninger - noe som bringer totalprisen inn i det 7-sifrede.

Det er i grunn bilens eneste ulempe.

Det gode

  • En svært potent motor
  • En strålende girkasse
  • Både komfortabel og sportslig
  • Et av markedets beste interiør
  • Svært gode sportsseter
  • Markedets beste infotainment
  • Godt med bakseteplass
  • Godt med bagasjeplass
  • Også tilgjengelig som oppladbar hybrid
  • Utstyrsmessig mangler ingenting

Det dårlige

  • Til å være en facelift, er endringene små og designet ikke spesielt spennende utvendig
  • 6er-motorer er relativt tørste
  • Elektrisk styring har fortsatt sine ulemper på virkelig kjøreglade biler

Det grusomme

  • Kostbart - selv med 71.000 kroners avgiftsreduksjon