Nye bilskilt er blitt billige

Et sett nye skilt koster i dag ikke mer enn 120-140 kroner. Ble de gamle klippet, må du likevel ut med 1320 kroner i påskiltingsgebyr.

Foto: Haakon Førde
Publisert Oppdatert

Kom du ut til bil uten skilt i dag morges? Eller har du blitt avskiltet av politiet?

Da har vi en god og en dårlig nyhet:

1. Et sett nye skilter koster ikke mer enn 120-140 kroner.

2. Ble du avskiltet, må du ut med 1320 kroner ekstra i påskiltingsgebyr.

Superbillig svensk skiltleverandør

Fra nyttår 2009 fikk Vegvesenet ny leverandør av bilskilt i Norge. Og det var sannelig på tide: Den svenske produsenten kunne levere til omtrent en femtedel av prisen!

Og litt på tvers av det folk flest gjerne tror om myndighetene, så har faktisk denne prisreduksjonen kommet oss alminnelige borgere til gode.

Man måtte punge ut hele 500 for et sett nye skilt i 2008. Men med ny leverandør stupte prisen ned til 80-100 kroner i 2009. Siden den gang har prisen steget til fortsatt lave 120-140 kroner.

Finn din trafikkstasjon: Her er link til Vegvesenets oversikt.

Noen små ulemper til å leve med

2009-skiltene var laget i plast, mens de nå produseres i aluminium igjen. Ulempen er at du må belage deg på tre dagers leveringstid for de nye, mens de gamle ofte kunne leveres på dagen.

Leveringstiden er jo åpenbart et problem dersom skiltene er vekk og du trenger bilen i dag. Et nødtips kan selvsagt være å prøve å kjøpe prøveskilt mens du venter. Prisen er 225 kroner per dag.

NB! Du får ikke kjøpt prøveskilter dersom du oppgir at de skal brukes på en bil til alminnelig transport. I følge Vegvesenet er det heller ikke tillatt å bruke prøveskilter på en bil som er registrert.

Les Vegvesenets betingelser for prøveskilt her.

Bytt ut skilt med skader

En meget vanlig grunn til å skifte skilt er likevel at noe har bulket skiltene dine for deg. Les: hengerfeste og lukeparkering. Ta en titt på bilskilt i for eksempel Oslo sentrum, det virker som de fleste parkerer etter Parismetoden.

Les også: Disse bilene har best sikt

Men å fornye et bulkete skilt klarer man tross alt å vente tre dager på - i hvert fall når Staten har sørget for at en prisreduskjon på 80 % kommer din lommebok til gode. Noen som kan huske sist noe slikt skjedde?

Les også:

Se alle våre biltester her!

Halvparten ville ha strøket til førerprøven

Disse bilene kan du stole på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning