Her er bilkrigens store outsider

Bilen som Passat forsøker å konkurrere mot.

Nye C-klasse stasjonsvogn har et av de peneste interiørene vi vet om, men er ingen skamplett utenpå heller.
Publisert

For en drøy uke siden snakket vi  mye om den såkalte krigen blant familiebilene når både Passat og Mondeo nå endelig kommer i splitter nye versjoner.

Med det er det igjen duket for at familiestasjonsvognene igjen blir attraktive, etter et drøyt år der det omtrent ikke har blitt solgt noe.

Les også:

Strekker seg mot premium

Men samtidig med at bilene har blitt nye, har de også satset på markant opplevd kvalitetsøkning. Spesielt Passat kan man nå innvendig reelt oppfatte som en del av premiumsegmentet - forutsatt at du pøser på med ekstrautstyr.

En utstyrsliste som nå passerer 100.000 kroner om du vil ha med alt.

Og i den verdenen Passat nå forsøker å heve seg opp til, er det en annen nykommer som er i ferd med å etablere seg. Mercedes' nye C-klasse er et kvantesprang fra den forrige generasjonen - samtidig som prisen gikk ned.

Faktisk er det nå sånn at prisforskjellen mellom en basisversjon av Passat og C-klasse er omtrent like neglisjerbar som forskjellen i størrelse. Før du begynner å plukke fra utstyrslisten er det omtrent 20.000 kroner i prisforskjell, mens forskjellen i fysiske utvendige dimensjoner er innenfor én prosent.

Vi har tidligere testet bilen i sedan-utgave, som vi ble svært imponert over, og kunne ikke tenke oss en bedre anledning til å se på stasjonsvognutgaven.

Noe trangere

Og la oss bare kaste oss rett inn i den største forskjellen: Om du ønsker mest mulig plass for pengene, er det ikke C-klasse som er valget for deg. C-klasse er marginalt kortere, lavere og bredere enn Passat, men forskjellen innenfor én prosent gjenspeiles ikke i bagasjerommet.

Mens C-klasse stasjonsvogn har 490 liter å skryte av, har Mondeo 550 og Passat meget romslige 650 liter bagasjerom. Som vi omtalte i vår test av Mondeo, har man her en opplevd plass som er høyere grunnet mye dybde og liten høyde, men den samme følelsen av å levere mer får man ikke på C-klasse.

Heller ikke i baksetene oppleves C-klasse like romslig som sine litt billigere konkurrenter. Å kalle det trangt vil være meningsløst, men det er ikke noe tumleplass til overs for voksne mennesker.

Helt utsøkt i forsetene

Mens det er litt trangere bak, har definitivt Mercedes overtaket når man kommer til opplevd kvalitet i forsetene.

Om du går for det litt tykkere sportsrattet, har du en av markedets beste ratt å holde i. Interiøret på nye C-klasse er ellers potensielt det aller beste du får i dag innenfor rimelighetens grenser. Det er enkelt og greit utrolig elegant.

Vi sliter likevel fortsatt litt med selve infotainmentskjermen, som fremstår som en etterlevning fra de billigste Mercedes-modelene. Mercedes liker å omtale C-klasse som en liten S-klasse, men akkurat på skjermen kunne de gjort litt mer. Med styreenheten mellom setene er skjermen derimot svært intuitiv og enkel i bruk. Bilen er også utstyrt med kanskje markedest beste head-up display.

Sportssetene i vårt testbil (AMG sportspakke) er også nok et eksempel på at Mercedes er bedre på å lage gode seter enn de aller fleste andre. God sidestøtte, god lårstøtte, lynrask setevarme - og behagelig å sitte i over tid - gjør setene utmerket.

Lydanlegget fra Burmester er også ikke å forrakte.

Kjøreegenskaper

Vår testbil var en C180 med automatgir, som er en litt blandet dropps når det kommer til kjøreegenskaper.

C-klassen er i utgangspunktet blitt en veldig god kjøremaskin, som ligger veldig godt på veien, som er behagelig over ujevnt underlag - og som samtidig ikke har noe som helst i mot å leke litt om du ønsker å kaste deg rundt svingene på en god landevei.

Vår testbil var AMG-sportspakke var luftfjæring, og det skulle nesten bare mangle at den taklet ujevnt underlag på en god måte.

Mercedes 1,6-liters turbobensinmotor på 156 hestekrefter er i seg selv en kapabel, relativt gjerrig og velgående sak, som gir deg et maksimalt dreiemoment på ganske utrolige 1250 RPM, og som gir deg mest glede rundt 5300 RPM.

Utfordringen er derimot som vi mange ganger har påpekt tidligere på Mercedes minste motorer i kombinasjon med automatgir, at vi føler girskiftene går for sent. Det er åpenbart at girkassen er satt opp for komfortabel giring, men det er tidvis frustrerende hvor lang tid det går fra du gir et markert gasspådrag, til girkassen faktisk bestemmer seg for at et annet gir «hadde vært å foretrekke». Dette gjør seg særlig utslagsgivende i lave til stillestående hastigheter.

På vanlig landeveiskjøring utgjør ikke dette noen større irritasjon, og er i stedet ganske behagelig. Men det trenger ikke å være noen motsetning, noe BMW har bevist med sine fantastiske 8-trinns automatiske girkasser som både er raske og komfortable.

Test BMW 3-serie touring: Skaper ny standard for «knallgod»

Det skal påpekes at Mercedes' girkasser oftest fungerer bedre med kraftigere motorer, og at dette gir et lite incentiv til å slå på stortromma.

Litt mer - men koster mer

Å sammenligne biler på tvers av den tradisjonelle massemarked/premium-skillelinjen er ingen enkel jobb, og jo mer man går inn i detaljene, jo mer ser man det skiller.

Én ting er at utvendige mål er nær indentiske, men plassutnyttelsen i massemarkedsbilene er enkelt og greit bedre enn i C-klassen. Samtidig er det liten tvil om at du som sjåfør opplever at livet bak rattet rett og slett er bedre i biler der designerne er genuint opptatt av å gi en bedre opplevelse.

Også utvendig mener vi også at C-klasse ligget et godt stykke foran både Mondeo og Passat. Og på kjøreegenskaper tar de innersvingen - forutsatt at du har krysset villig av på ekstrautstyrslisten.

Sistnevnte poeng er ikke helt irrelevant. Selv om du kan legge på relativt mye ekstrautstyr på en ny Passat, er vår relativt godt utstyrte testbil også i en klasse for seg selv prismessig. Når en legger på utstyrspakker, automatisk girkasse, Webasto, head-up-display, panorama soltak, tilhengerfeste, AMG-sportspakke, luftfjæring og «the lot», kommer ekstrautsyrslisten opp rundt 280.000 kroner, og en totalpris på 660.000 kroner.

Overveldende utstyrte pressebiler er dog ikke helt representativt for det de fleste kjøpe. Mercedes opplyser om at en «normalbil» har 50-150.000 i ekstrautstyr. Etter å ha gått gjennom ekstrautstyrslisten regner vi med at du vil kunne få en «riktig» utstyrt modell med ekstrautstyr for 120-150.000 kroner uten å forsake altfor mye opp mot vår testbil.