Guide til trygg feriebil

Slik pakker du bilen

Vi gir deg triksene for å kunne pakke mye og trygt i feriebilen.

Publisert Oppdatert

Sliter du å få med deg all bagasjen på ferie? Og synes du bilen blir annerledes å kjøre når den er tynget ned all verdens bagasje?

Se video ved å klikke på bildet over. Flere tips finner du nedover i teksten.

Fortvil ikke. Ekspertene har noen råd som kan gjøre bilturen til hytta litt enklere.

Vi fikk Hans-Martin Hallberg til å forklare oss hvordan han pakker sin Subaru Legacy når han skal på ferie. Hallberg har ti års efaring med sitt eget flyttebyrå, HMH Cargo, og vet ett og annet om det å pakke i bil.

På 90-tallet var han en av Norges mest lovende racerførere, så han vet det meste om hva som påvirker bilens kjøreegenskaper også.

Test deg selv: Klarer du båtførerprøven? Gratis iPhone-app.

Fullpakket bil

- Min kone og jeg har to barn, så bilen blir ganske fullpakket når vi skal på tur. Men med god planlegging går det bra, sier Hallberg til klikk.no.

Tips for trygg bilkjøring:

Slik kjører du rundkjøring

Slik lukeparkerer du

Kan du parkeringsreglene?

Slik passer du på vikeplikten

Det første han tenker på, er hva han pakker alle tingene i. Han har ingen harde kofferter, ettersom myke bager er lettere å stappe inn i forskjellige hulrom i bilen. Hallberg har med både store og små bager, og alle har sin faste plass i bilen.

- Jeg er nødt til å bruke både bagasjerommet og ledig plass i kupéen. Det som er svært viktig når man skal ha noe i kupéen, er at alt sitter godt fast, slik at det ikke kommer farende ved en eventuell kollisjon.

Man må også tenke på at det er en fordel for bilens kjøreegenskaper at all bagasjen ikke er bagasjerommet. Dette gjør noe med bilens vektfordeling.

- Lavt tyngdepunkt

- Det som er viktig for å bevare bilens kjøreegenskaper når den tynges opp av bagasje, er at tyngdepunktet er så lavt som mulig. Derfor legger jeg alle tunge bager nederst, og jeg har ingen tunge ting på takgrinda (eller i skiboksen for de som har det), forteller han.

Flere tips for trygg bilkjøring:

Slik kjører du på glatta

Slik sitter du riktig i bil

- Det er også viktig at vektfordelingen ikke blir dramatisk endret, så derfor prøver jeg også å legge de tyngste bagene lengst inne i bagasjerommet - og noen av bagene plasserer jeg også trygt inne i kupéen.

Hallberg har også utesko og varme klær lett tilgjengelig - spesielt på vinterstid.

- For det første er det praktisk når man kommer fram på hytta, men det er også noe å tenke på hvis man for eksempel skulle få motorstopp midt oppe på fjellet.

Her er Hans-Martins Hallbergs tips for pakking i bil:

- Tenk på hva du pakker i. Myke bager i forskjellig størrelse er det mest praktiske.

- Legg de tyngste bagene nederst - og helst lengst inn i bagasjerommet.

- Man kan bruke kupéen til å pakke i, men pass på at alt sitter ordentlig fast slik at det ikke vil løsne ved en eventuell kollisjon.

- Ha kun lette ting i skiboksen eller på takgrinda.

- Tenk på at bilen bør ha et lavt tyngdepunkt. Vektfordelingen er også viktig for bilens kjøreegenskaper - den må ikke bli for baktung.

- Bruk stropper til å feste bagasjen i bagasjerommet hvis du ikke har en grind mellom bagasjerommet og kupéen.

- Ha varme klær og sko lett tilgjengelig.

-Tenk på barnas og din egen trivsel. Vann, litt mat og leker er alltid smart å ha tilgjengelig i bilen.

Les også:

Slik kommer du opp bakken

Slik rygger du med tilhenger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning