Prøvekjørt: Mitsubishi i-MiEV prototyp

Denne elbilen koster ti millioner

Vi har kjørt Mitsubishis nye i-MiEV – fremtidens familie-elbil.

i-MiEV: Med sine 3,4 mete er det en liten bil, men takket være lang akselavstand og god innvendig takhøyde minner den mer om en slags mini-MPV enn en småbil.
i-MiEV: Med sine 3,4 mete er det en liten bil, men takket være lang akselavstand og god innvendig takhøyde minner den mer om en slags mini-MPV enn en småbil.
Sist oppdatert

Tekniske data iMiev

EL-MOTOR, YTELSE, kW: 47

EL-MOTOR, YTELSE, Nm: 180

TOPPFART, KM/T: 130

EGENVEKT, KG: 1080

LENGDE x BREDDE x HØYDE, MM: 3390X1475X1600

REKKEVIDDE, KM: 140

LADETID, TIMER: 7

HURTIGLADER (MAKS 80 %), TIMER: 0,5

STRØMSTYRKE, V: 200-240

PRIS PROTOTYP, KR: Ca. 10 000 000

Den lille japaneren kommer ikke på det norske markedet før i 2011.

Gjennom den norske importøren har vi likevel fått prøvekjøre en høyrestyrt variant av bilen.

Les om dieselbilen som banker ut hybriden.

Fullverdig fireseter

i-MiEV, med sine snaue 3,4 meter, er en liten bil. Likevel rommer den overraskende mye takket være lang akselavstand og god innvendig takhøyde.

Faktisk minner den mer om en slags mini-MPV enn en småbil. Den har akseptabel plass for fire personer grunnet en oppreist sittestilling, selv om det sikkert blir vel snaut på langtur.

Førerposisjonen er oversiktelig og ryddig, men sittekomforten er på typisk japansk småbil-vis ikke helt beregnet for høyreiste norske kropper.

Bagasjerommet er ikke stort. Men siden baksetet kan felles ned i gulvhøyde frigjøres ekstra plass dersom det blir nødvendig for transport av større gjenstander.

Rask og lydløs

Det er en merkelig følelse å kjøre en bil som utelukkende går på strøm. Dreiemomentet er nærmest tilgjengelig fra sekundet pedalen trykkes inn, og det hele foregår så lydløst at du nesten er i tvil om at bilen er i gang.

i-MiEV er intet unntak, og for en herlig følelse av kraft! Den yter ikke mer en 47 kW, som tilsvarer et sted rundt 64 hester. Derimot er det kraftige dreiemomentet på 180 Nm tilgjengelig umiddelbart.

Plusspoeng:

  • Masse dreiemoment fra 0 o/min
  • Lettkjørt og stabil
  • Fullverdig fireseter
  • Nærmest lydløs

Minuspoeng:

  • Prisen?
  • Fortsatt kort rekkevidde kontra vanlige biler

Det gjør bilen både kjapp, sterk og ikke minst lettkjørt.

Hvis man ser på det digitale speedometeret, akselererer i-MiEV vesentlig bedre enn bensinmotor med tilsvarende antall hestekrefter. Faktisk er det rett så underholdende. Og at hjul- og vindsus er det eneste som sladrer om farten er nesten skummelt.

Vi kjørte en forbrukstest på Hondas nye Hybrid

Rekkevidde og lading

Som alle andre elbiler er selvfølgelig rekkevidden på i-MiEV en av ulempene ved å være miljøvennlig.

I Japan har bilen en oppgitt rekkevidde på 160 km, mens den her på berget blir oppgitt av den norske importøren til å være 140 km. Dette er tall som vil variere, blant annet på bakgrunn av kjøremåte og vekt.

Bilen kan lades i hvilken som helst 220 V stikkontakt man måtte få tilgang til, og det vil ta sju timer å lade batteriet på 16 kWh. Det finnes også en hurtiglader til bilen, den vil lade opp ca. 80 prosent av maks-kapasiteten på en halvtime.

Kjører flott

Batteripakken er plassert under gulvet, som sørger for at i-MiEV får et lavt tyngdepunkt, og dertil stabile kjøreegenskaper. På svingete vei viser den seg som både retningsstabil og trygg, og gir et inntrykk av at man kjører en større og mer komfortabel bil.

Den "tunge" følelsen det lave tyngdepunktet gir, sørger for at også ujevnheter vi møtte på under vår testrunde ble taklet på eksemplarisk vis. Det lave støynivået bidrar også til at komfortopplevelsen blir bedre enn på mange biler med tilsvarende dimensjoner.

Har vår man prøvekjørt verdens beste motor?

For dyr?

Mitsubishi-importøren vil ikke oppgi noe tall når vi spør om prisen i-MiEV vil få. Prisen på prototypen, svimlende ti millioner kroner, er selvfølgelig neppe en indikasjon på hva produksjonsbilen vil koste når den kommer.

Staten bidrar til at elbilen skal bli en overkommelig affære ved å droppe engangsavgift, årsavgift og bompenger. Dessuten er det gratis å parkere på offentlige plasser, samt at elbiler kan kjøre i kollektivfelt.

Hva den vil koste gjenstår altså å se, men at i-MiEV går en lys tid i møte når den dukker opp, er vi ganske sikre på. Kanskje ikke miljø-fremtiden trenger å være traust likevel?

Vi har kjørt versting-elbilen Tesla

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også