Innkjøring av vinterdekk

Nå bør du skifte til vinterdekk

Vår dekkekspert forteller deg hvorfor – selv om det er mange varmegrader der du bor.

SKIFT DEKK NÅ: Nye vinterdekk trenger innkjøring for å få best mulig grep.
SKIFT DEKK NÅ: Nye vinterdekk trenger innkjøring for å få best mulig grep. Foto: FOTO: Lise Åserud / SCANPIX
Publisert Oppdatert

Nå er det på tide å legge på de piggfrie vinterdekkene. Bruk denne helgen til å ta en titt på de gamle vinterdekkene. Har de fortsatt mer enn 5 mm mønsterdybde, kan du godt starte en sesong på dem. Sjekk også for skader både i sidevegger og i slitebanen.

Les også:

Her er de beste vinterdekkene - og de du bør skygge unna

Slik testes dekk

Brukte dekk som har stått lagret sommeren over, har godt av noen kilometer på bar vei før de møter den første snøen eller isen. Men det er spesielt hvis du skal starter vintersesongen på nye dekk du bør legge på dekkene slik at de får en god innkjøring før vinterføret kommer.

Slit bort hinne

Nye dekk har en tynn hinne med helt slett gummi. Først når denne er brutt, gir gummien god friksjon.

LES OGSÅ: - Utro uten gummi

Legger du på helt ferske vinterdekk den dagen den første snøen kommer, er du garantert å ha glatte dekk. Ca. 500 km på drivhjulene og minimum 1000 km på frittrullende hjul vil slite dekkene så mye at gummien yter sitt beste.

Dette gjelder spesielt for piggfrie vinterdekk som har fiber, harde partikler eller luftblærer i gummien for å gi godt feste på is. I innkjøringsperioden skal du være ekstra oppmerksom på at nye dekk er glatte på våt vei, og du skal unngå kraftige akselerasjoner og oppbremsinger og hard svingkjøring.

Vent litt med piggdekk

Også piggdekk krever innkjøring, men du får ikke tjuvstarte - først fra 1. november er piggdekkene lovlige. For piggdekkene er innkjøringen ekstra viktig for å gi piggene maksimal levetid.

Den beste innkjøringen skjer i moderat hastighet, med rolige akselerasjoner og oppbremsinger og rolig svingkjøring. 1000 km innkjøring på asfalt gir piggdekk ekstra levetid.

For hard innkjøring med kraftig akselerasjon og høy hastighet vil føre til at piggene i enkelte dekk vil krype ut og gi et stort piggutstikk. Det er gunstig for grepet på is, men du kan risikere at mange av piggene faller ut allerede den første sesongen.

Når du først har montert de nye dekkene, bør du sjekke du lufttrykket. 10 prosent høyere lufttrykk på myke vinterdekk er en god regel. Da har du også tilstrekkelig lufttrykk når temperaturen faller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning