Årets bil 2011

Mini med firehjulsdrift

Kan denne Minien bli årets bil?

Mini Countryman
Mini Countryman Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

De siste kandidatene til årets bil er de folkekjære SUV-ene. Syv kandidater havner i dette segmentet, enten som det vi kaller folke-SUV eller blant de større SUV-ene. De tekniske tvillingene Hyundai ix35 og Kia Sportage, Mitsubishi ASX og Mini Countryman stiller i den minste klassen. Blant de større SUV-ene finner vi BMW X3, Porsche Cayenne og Volkswagen Touareg.

Mini Countryman

Mini Countryman er den første Minien noensinne som kan leveres med firehjulsdrift. Crossovermodellen tar med seg de gode kjøreegenskapene fra lillebroren, og er dermed den klart mest sportslige bilen i klassen. Det fører på den annen side til litt dårligere komfort enn mange av konkurrentene.

Den rimeligste versjonen koster fra 236.800 kroner. Da får du en forhjulsdreven bil med bensinmotor. Billigste firehjulsdrevne variant er Cooper D ALL4. Den har en 1,6-liters dieselmotor på 112 hester under panseret.

FIREHJULSDRIFT: Dette er navnet Mini bruker på sine biler med drift på alle fire hjulene.
FIREHJULSDRIFT: Dette er navnet Mini bruker på sine biler med drift på alle fire hjulene. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Hyundai ix35

De siste årene har Hyundai løftet seg voldsomt. For en del år siden var bilene deres billige, og det syntes. Nå lager de derimot biler som kan konkurrere med de aller beste i sine respektive klasser. Den nye ix35 er heller intet unntak.

Hvis du kun er ute etter den høye sittestillingen og imaget, kan du klare deg med en tohjulsdreven variant. Den koster fra 319 950 kroner. Den firehjulsdrevne versjonen starter på 349 950 kroner.

Kia Sportage

KORANSK FOLKEBIL: Hyundai ix35 har mange egenskaper som kan gjøre den til en vinner på det norske markedet.
KORANSK FOLKEBIL: Hyundai ix35 har mange egenskaper som kan gjøre den til en vinner på det norske markedet. Foto: Foto: Terje Bjørnsen

Hyundais søstermerke har også lansert en ny SUV. Det er i praksis den samme bilen, men med et annet utseende. Det gjør at hvis valget står mellom disse to bilene, vil det være utseendet og pris som avgjør.

Sportage leveres, i motsetning til Hyundai ix35, også med bensinmotor. Det gjør at startprisen blir mye lavere. For 249 900 kan du få en bil med 1,6-liters bensinmotor på 135 hester og forhjulsdrift. Billigste firehjulsdrevne variant har samme 2-liter som Hyundai ix35, og koster fra 339 900 kroner.

Mitsubishi ASX

Denne lille SUV-en fra Mitsubishi er lillebroren til den populære Outlander. Den kombinerer mange av de gode egenskapene til Outlander med egenskaper som egentlig tilhører klassen under.

TVILLING: Kia Sportage er i bunn og grunn den samme bilen som Hyundai ix35.
TVILLING: Kia Sportage er i bunn og grunn den samme bilen som Hyundai ix35. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Billigste versjon har en 1,6-liters bensinmotor på 116 hester, og koster fra 231 900 kroner. Storselgeren er en 1,8-liters dieselmotor på 116 hester. Denne starter på 260 400 kroner.

BMW X3

BMWs mellomstore SUV er en mellomting mellom folke-SUV-ene og de store luksus-SUV-ene. Bilen leveres med flere forskjellige motorer, og har typisk BMW-nivå på både kjøreegenskaper og interiør. Den nye modellen har fått et designspråk som er mer i tråd med resten av det bayerske modellprogrammet.

Med en startpris på 541 900 kroner, er ikke BMW X3 for alle. For den prisen får du en 2-liters dieselmotor på 163 hester og manuelt gir.

LILLEBROR: Mitsubishi ASX er lillebroren til den populære Outlander.
LILLEBROR: Mitsubishi ASX er lillebroren til den populære Outlander. Foto: Foto: Petter Handeland

Porsche Cayenne

Porsches luksus-SUV satte en støkk i en hel verden da den ble lansert. Den nye generasjonen er på ingen måte like oppsiktsvekkende, men er på mange måter bedre. Porsche har mot formodning klart å gi den store og tunge SUV-en noe i nærheten av sportslige kjøreegenskaper.

Den billigste vesjonen har 221 dieselhester, og koster fra 922 000 kroner. Det finnes også en hel rekke med bensinmotorer tilgjengelig. Helt opp til den ekstreme Turbo-varianten med 500 hester. Det koster godt over 2 millioner kroner.

Volkswagen Touareg

LEKEN: BMW X3 blir gjerne med på leken på vinterføre.
LEKEN: BMW X3 blir gjerne med på leken på vinterføre. Foto: Foto: Petter Handeland

Hvis man er fryktelig opptatt av merker, er kanskje ikke Volkswagen Touareg den første bilen man ser på når man er ute etter en luksus-SUV. Det er i så fall dumt, for Touareg er en flott bil på alle måter.

Den billigste varianten har en 204-hesters dieselmotor, og koster fra 777 990 kroner. Det betyr at den er nesten 150 000 kroner billigere enn den andre luksus-SUV-en i årets kåring.

Les også:

Audien som gir hallelujastemning

SPORTSLIG: Porsche har gjort en overraskende god jobb med å få Cayenne til å føles sportslig.
SPORTSLIG: Porsche har gjort en overraskende god jobb med å få Cayenne til å føles sportslig.

Fem billige firehjulstrekkere

Sjekk denne Cadillacen

OGSÅ HYBRID: Volkswagen Touareg kan også fåes i en hybridversjon.
OGSÅ HYBRID: Volkswagen Touareg kan også fåes i en hybridversjon. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning