Oblat og årsavgift

Mangler både EU-kontroll, forsikring og årsavgift

Blir bilen din avskiltet må du ut med 1200 kroner for å få skiltene tilbake.

SKILT: Nå er faren stor for avskilting og tvangsinndragning. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
SKILT: Nå er faren stor for avskilting og tvangsinndragning. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
Publisert Oppdatert

Mange nordmenn som kjører rundt uten godkjent EU-kontroll, uten forsikring, og ubetalt årsavgift.

- Mange biler vil bli avskiltet. Dette er ikke en hyggelig måte å avslutte året på, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Hvert år må du betale årsavgift, ha gyldig forsikring og godkjent EU-kontroll for å få oblat til bilen. Oblatene skulle vært festet på bilens registreringsskilt innen 14. august i år, men fortsatt kjører 89 594 nordmenn rundt i biler som ikke er EU-godkjente, og 137 000 mangler gyldig forsikring, ifølge NAF.

- Det er skremmende høye tall. Selv om EU-kontroll omhandler minstekrav til teknisk stand på bilen, er den viktig å gjennomføre for at alle skal kunne reise sikkert og miljøvennlig, sier Engebretsen.

Kan gi betydelig gjeldsproblemer

- Å kjøre uten gyldig forsikring kan gi gjeldsproblemer resten av livet med tanke på loven om regress fra forsikringsselskapene. Et uhell vil bety at du er ansvarlig for å betale hele summen ned til siste krone og øre. Forsikringspremien blir i denne sammenhengen kun for småpenger å regne, sier Engebretsen.

Over 60 000 norske bilister har ennå ikke betalt årsavgiften. Alle kravene er nå overført til Statens innkrevingssentral. De har fullmakt til å ta pant i løsøre hos den enkelte, eller kreve lønnstrekk hos arbeidsgiveren.

Manglende forsikring og EU-kontroll kan du selv ordne opp i raskt, men det gjelder ikke årsavgiften som er overført til Statens innkrevningssentral.

- Blir bilen din avskiltet må du ut med 1200 kroner for å få utlevert skiltene igjen, opplyser Engebretsen.

Les også:

Derfør bør ikke julegavene ligge å slenge i bilen

Er bilen din skikkelig rustbehandlet? Se oversikt her

Test av vinterdekk 2011 2012

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning