Bompenger og skilter

Mange skjønner ikke disse skiltene

Veiskilt med Kr-symbol og et telefonnummer er ubegripelige for mange.

Sintef-undersøkelsen viser at mange bilister ikke skjønner skiltene med Kr-symbol.
Sintef-undersøkelsen viser at mange bilister ikke skjønner skiltene med Kr-symbol.
Publisert Oppdatert
BARE KJØR: Helautomatisk bomstasjon som passeres uten å stanse.
BARE KJØR: Helautomatisk bomstasjon som passeres uten å stanse. Foto: SEH
BRUKERFINANSIERT: Bomveg/Brukerbetaling på vei.
BRUKERFINANSIERT: Bomveg/Brukerbetaling på vei. Foto: SEH
CASH: Betaling med sedler til automat.
CASH: Betaling med sedler til automat. Foto: SEH
KOSTNAD KOMMER: Dette skiltet finner du på opplysningstavler like før bomstasjoner.
KOSTNAD KOMMER: Dette skiltet finner du på opplysningstavler like før bomstasjoner. Foto: SEH

Skjønner du umiddelbart hva skilt satt opp i forbindelse med bompenger og bomstasjoner betyr? Mange bilister - nordmenn som utlendinger - gjør ikke det.

I en undersøkelsen utført av Sintef ble for eksempel både nordmenn og utlendinger med førerkort forevist to typer av skilting i forbindelse med bomstasjoner - ett som eksisterer, og ett som ble spesialkonstruert for undersøkelsen.

Det førstnevnte hadde Kr-symbolet som handler om automatiske bomstasjoner, det andre hadde et AutoPASS-symbol (som du er vant med å se i forbindelse med betaling med bombrikke) i stedet for Kr-symbol.

Undersøkelsen viser at mange bilister ikke skjønner skiltene med Kr-symbol, og gjerne tolker dette som myntbetaling og manuell bomstasjon - eller at skiltet signaliserer veksling. Skilt med AutoPASS-symbolet er ikke fullt så forvirrende, men også her er det misforståelser, som at noen bilister oppfatter skiltet som automatisk fartskontroll.

Det er forskerne Marianne Elvsaas Nordtømme og Kristin Ystmark Bjerken ved Sintef Teknologi og Samfunn som har foretatt undersøkelsen på vegne av Statens Vegvesen. Bakgrunnen er at det i dag er en aldri så liten, og for mange forvirrende, skiltjungel som møter oss på vei inn mot en helautomatisk bomstasjon.

Vegdirektoratet vurderer nå om skiltene kan forenkles

- I dag, når trafikantene kommer kjørende inn mot et område med en eller flere bomstasjoner, varsles de om dette på forhånd. Deretter varsles de om at det kommer en informasjonstavle der de kan stoppe og orientere seg nærmere om bomstasjonen. Når bilistene nærmer seg bomstasjonen får de et nytt forvarsel med avstandsangivelse. Og så kommer det en taksttavle med prisinformasjon, at man kan benytte AutoPASS og at alle som passerer blir registrert automatisk, forteller Elvsaas Nordtømme.

Nye skilt?

Nordtømme forteller at selv om AutoPASS-symbolet synes mer forståelig for norske bilførere enn Kr-symbolet, så er det mange av de utenlandske bilistene som ikke skjønner hva AutoPASS er.

- Det ideelle ville vært om man kunne ha benyttet et internasjonalt kjent symbol for elektronisk betalingssystem, men et slikt symbol finnes ikke, sier hun.

For å redusere sjansen for misforståelser og feiltolkninger mener forskerne videre at det også kan være hensiktsmessig å vurdere hvor mye informasjon som bør formidles på et og samme skilt.

Nå er det opp til Vegdirektoratet å vurdere konsekvensene av brukerundersøkelsen, i forhold til fremtidig skilting av automatiske bomstasjoner.

Forstår du skilt med infotavle?

Kr (antall pers)

AutoPASS (antall pers)

Ingen forståelse

255

69

Lav forståelse

564

663

Høy forståelse

162

260

Totalt

981

992

Forstår du skilt med infotelefon?

Kr (antall pers)

AutoPASS (antall pers)

Ingen forståelse

250

146

Lav forståelse

98

75

Høy forståelse

636

769

Totalt

984

990

Hele rapporten fra Sintef finner du her

Les også:

Her finner du årets store test av vinterdekk

Her kommer nye fotobokser før vinteren

Kjendis-modeller kler seg nakne for Pirelli-kalenderen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning