Leie bil privat

Stadig flere vil leie naboens bil

Eller leie en Ferrari i noen timer.

DELINGSØKONOMI: Markedssjef Christoffer Moen (t.v.) og teknisk sjef Christian Hager i Nabobil har samlet over 1000 bileiere som vil leie ut bilen sin til andre.
DELINGSØKONOMI: Markedssjef Christoffer Moen (t.v.) og teknisk sjef Christian Hager i Nabobil har samlet over 1000 bileiere som vil leie ut bilen sin til andre.
Publisert Oppdatert

I begynnelsen av september i år kom to tjenester for utleie av privatbiler på markedet i Norge omtrent samtidig. På de drøye to månedene som har gått siden oppstarten har tjenestene Nabobil og GoMore bidratt til hundrevis av leietransaksjoner mellom privatpersoner.

- Det har tatt helt av. Da vi startet hadde vi et mål om å ha 1000 biler tilgjengelig innen august neste år, men det har vi passert allerede, sier markedssjef og medgründer i Nabobil, Christoffer Moen, til Klikk.no.

Også hos konkurrenten GoMore har veksten vært god. Per i dag har de rundt 250 aktive biler for utleie, men flere er på vei, skal vi tro markedssjef Åsmund Hogstad.

- Det er godt over det dobbelte som er registrert uten å være online enda. Det kan være fordi eieren ikke har gjort ferdig annonsen eller fordi bilen ikke er tilgjengelig akkurat nå. Vi nærmer oss nok 1000 biler totalt i Norge, mens det i Danmark nærmer seg 5000, sier han.

Siste nytt fra GoMore, som også har en løsning for å organisere samkjøring, er at de lanserer et leasingtilbud i samarbeid med LeasePlan. På den måten mener de at kundene får tilgang til en ny bil samtidig som de får muligheten til å leie ut og dermed redusere kostnadene. Tilbudet har vist seg å være populært, skal vi tro Hogstad i GoMore.

- Vi begynte å kommunisere dette til våre egne medlemmer for et par uker siden, og da vi åpnet for at de som hadde forhåndsregistrert seg kunne bestille biler solgte vi 12 stykker på én dag, sier han.

GoMore reklamerer med en pris på 3500 kroner i måneden for en Nissan Leaf, og at du kan leie den ut i to helger for 2000 kroner.

- En Nissan Leaf leies typisk ut for 500 kroner dagen, og vi ser at det er veldig realistisk å få hvertfall et par tusen i inntekter hver måned, forteller Hogstad.

Gode erfaringer

Én av de som bruker både GoMore og Nabobil er Ærlend Stenerud fra Oslo. Han har to biler til utleie på de to tjenestene, og har vært med siden starten.

- Jeg meldte meg inn etter at jeg leste en artikkel i Finansavisen. Siden jeg ikke har kommet helt i gang med AirBnB enda, så tenkte jeg at jeg i det minste kunne være litt tidlig ute på bilversjonen av det konseptet, sier han.

Stenerud kan fortelle at etterspørselen er klart økende, men at det til å begynne med virket som det var flere utleiere enn leiere på sidene. Nå har han imidlertid leid ut sine to biler (Nissan Leaf og Toyota Hiace) flere ganger, og har ikke opplevd noen problemer.

- Det er jo klart at noen av de som leier har mindre erfaring med bilkjøring, så man føler litt på frykten de første gangene. Likevel er det i bunn og grunn bare en bil, og den er forsikret, sier han. Stenerud trekker også frem det faktum at disse løsningene fungerer som et slags sosialt nettverk med tilbakemeldinger begge veier, og at dette gjør at folk oppfører seg pent.

Stenerud leier ut en tilsvarende bil som GoMore nå lanserer sitt leasingtilbud med, og han tror ikke inntektene som blir forespeilet potensielle kunder er urealistisk.

- Hvis man har en sentrumsnær bil som er tilgjengelig i helgene, tror jeg ikke det å leie ut to helger i snitt hver måned vil være noe problem, sier han.

Over hele landet

EGEN PROFIL: Slik ser Ærlends profil ut på GoMore. Hver bruker får en profil hvor  leietakere kan komme med tilbakemeldinger
EGEN PROFIL: Slik ser Ærlends profil ut på GoMore. Hver bruker får en profil hvor leietakere kan komme med tilbakemeldinger

Man skulle kanskje tro at privat bilutleie som dette var et storbyfenomen som begrenset seg til byer som Oslo, Bergen og Trondheim. Det avkrefter imidlertid Moen i Nabobil.

- Man skulle kanskje tro at dette var et byfenomen, men vi valgte å holde plattformen vår åpen for hele landet da vi lanserte. Planen var å fokusere på Oslo til å begynne med, men vi ser at det er folk som leier biler i både Mandal i sør og Vadsø i nord, forteller han.

Moen tror det kan være realistisk å leie ut bilen hver helg dersom man har muligheten til det. Dette er et tidspunkt hvor mange som ikke har egen bil gjerne har bruk for det. Han kommer også med noen tips til potensielle utleiere som vil tjene litt ekstra penger på bilen sin.

- Man bør har en godt utfylt profil med profilbilde, og det er en fordel å ha med tips til hva slags bruk bilen passer til. Skriv for eksempel at den har stort bagasjerom og passer bra til en tur på Ikea, avslutter han.

Utvalget av biler på disse sidene begynner også å ta seg opp, og det er mulig å finne noe for enhver smak. Alt fra kompaktbiler som koster 200 døgnet til Ferrarier og Porscher som eierne vil ha noen tusen kroner per døgn for å leie ut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning