Test av vinterdekk

Disse sjåførene bør velge piggdekk

Uerfarne sjåfører bør velge piggdekk, mener ekspert.

VINTERDEKK: Kjører du SUV og er i tvil om hva slags dekk du skal gå for, så velg piggdekk, mener ekspert på vinterdekk.
VINTERDEKK: Kjører du SUV og er i tvil om hva slags dekk du skal gå for, så velg piggdekk, mener ekspert på vinterdekk. Foto: Newspress
Publisert Oppdatert
PIGGENE UTE: - Uerfarne sjåfører bør velge piggdekk, mener Rune Korsvoll, dekkekspert og redaksjonssjef i NAF-bladet Motor.
PIGGENE UTE: - Uerfarne sjåfører bør velge piggdekk, mener Rune Korsvoll, dekkekspert og redaksjonssjef i NAF-bladet Motor. Foto: Pål Andre Skogen

- Velg piggdekk dersom du er en uerfaren sjåfør, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i bladet Motor, og som har lang erfaring med dekktester.

Anser du deg derimot for å være en erfaren sjåfør, skal du vurdere dekk på bakgrunn av hvilke forhold du vanligvis kjører på.

Test av vinterdekk 2011 2012

Hvor du kjører avgjør

- Piggdekk er å foretrekke dersom man kjører ofte på islagte veier eller vått isføre. Kjører man derimot stort sett på bar vei eller på vanlig vinterføre med grov snø, er piggfrie dekk å foretrekke, sier Kjell Magne Aalbergsjø, som også har lang erfaring med test av dekk.

- Bruk erfaringene fra tidligere vintre. Forrige vinter hadde vi en ekstremt kald desember som medførte at saltingen av veiene ikke fungerte. Resultatet ble speilblanke motorveier med ekstremt liten friksjon. På slikt føre er piggdekk er strået hvassere enn piggfrie dekk, mener Aalbergsjø.

Hva velger man til SUV?

Kompakt-SUV-ene er blitt svært populære i Norge, og det har vært vanlig å anta at slike biler bør ha piggdekk.

- SUV-er er generelt ikke gode vinterbiler. De har god fremkommelighet, men som sjåfør sitter du langt fra veibanen og har dårligere kontakt med veien. Mange føler seg av den grunn litt utrygge på glatte veier, sier Aalbergsjø

- Mange har erfart at SUV-en er suveren opp bakken, men at det kan være problematisk å komme seg ned i kontrollerte former. Er du i tvil, bør du velge piggdekk, sier Aalbergsjø.

Les også:

Test av vinterdekk 2011 2012

Dette billigdekket duger i massevis

Kler seg nakne for dekk-kalender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning