Fisker i Detroit 2009:

2010 Fisker Karma S

Hybridbilen Fisker Karma er ikke Karma alene lenger. Nå er den også Karma S – hvor S står for Sunset.

Publisert Oppdatert

Klikk bil i Detroit: Lille Fisker viste frem nok en versjon av hybridbilen Karma, nemlig Karma S. S står for Sunset, og som navnet hentyder er den en kabriolet. Taket er av den såkalte coupe-cabriolet typen, et ståltak som felles ned i bagasjerommet når det ikke ønskes i veien for solen.

Se videoen av Fisker Karma S øverst i artikkelen.

Uvanlig danske

Danske Henrik Fisker er ikke som alle andre dansker. Etter en lang karriere som designer hos både BMW og Ford, er han antagelig gått lei av å designe biler som blant annet konseptbilen BMW Z07, BMW Z8 og Aston Martin DB9 og V8 Vantage.

Etter en periode hos Tesla sluttet Fisker og startet Fisker Automotive sammen med Quantum Technologies. Det skal også sies at han i ettertid ble saksøkt av Tesla for å ha tatt med seg konfidensiell informasjon til sitt eget firma, men i desember ble han renvasket av en domstol. Tesla endte opp med å måtte betale 1,1 millioner dollar i oppreisning og saksomkostninger.

Les Klikks prøvekjøring av Tesla.

0,24 liter/mil

Henrik Fisker trives tydeligvis i California hvor han nå bor og har designet en helt spesiell bil.

Fisker Karma er en ekte plugg-inn-hybrid med en rekkevidde på 80 km på strøm.

Deretter slår bensinmotoren inn, og det er bare å kjøre videre. En utregning på en typisk bileiers kjørelengde i California viser at et gjennomsnitts forbruk vil ende på rundt 0,24 liter per mil i løpet av et år.

Skal lages i Finland

Fisker Automotive holder til i Irvine i Orange County utenfor Los Angeles. I tillegg har de et teknisk senter rett utenfor Detroit.

Men i stedet for å lage en fabrikk med full produksjonslinje, har Fisker gjort som Porsche og satt bort produksjonen til Valmet Automotive i Finland. Og drivlinjen til hybridbilen har han fått laget i samarbeid med Quantun Technologies, som kun driver med den slags.

Selve bensinmotoren som skal sitte i bilen skal GM levere. På denne måten har Henrik Fisker på kort tid klart det Think ikke er i nærheten av på sine 17 leveår.

15 000 i året

Fisker er nå klar med produksjonsversjonen av Fisker Karma, og bilen kommer på markedet tidlig på høsten. Rundt 15 000 biler er ventet årsproduksjon.

Se flere Detroitsaker:

Fra Detroit til Norge

Video av nye Toyota Prius

Hybrid luksus i Detroit

Miljøbiler i Detroit

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning