Elektrisk Smart:

Elektrisk Smart tung på rattet

Trodde du at Smart allerede hadde eldrift? Du har helt rett, og vi har kjørt en av de 100 bilene som går i London.

HØY SPENNING: Å kjøre elektrisk Smart på bane får fram horn i pannen og amerikansk lyd i svingene.
HØY SPENNING: Å kjøre elektrisk Smart på bane får fram horn i pannen og amerikansk lyd i svingene. Foto: Haakon Førde
Publisert Oppdatert
SMILEFJES: Smart Ed.
SMILEFJES: Smart Ed. Foto: Haakon Førde

- Sannelig på tide at Smart kommer med eldrift, sa en erfaren kollega da de første 100 bilene ble introdusert for testdrift i London i 2007. Mannen i gata har jo trodd det har vært en elbil i mange år!

Se også: Hvor smart kan minibilen bli - test av Toyota iQ

Nå er det imidlertid like før Smart fortwo ED settes i produksjon. Fra slutten av 2009 og ut 2011 produseres en begrenset serie av bilen - med hjelp av lithium-ionbatterier fra Tesla.

Fra 2012 skal produksjonen gå i gang i stor skala. Vi fikk derfor en underholdende prøvetur nå i juli 2009, rett ved Mercedes lokaliteter i Stuttgart, Tyskland.

KORT, GODT: Enten Smart drives av diesel eller strøm - den største fordelen er fortsatt at den er enkel å parkere.
KORT, GODT: Enten Smart drives av diesel eller strøm - den største fordelen er fortsatt at den er enkel å parkere. Foto: Haakon Førde

Med hylende dekk

HØYRERATTET: Og likevel uhyre enkel å kjøre.
HØYRERATTET: Og likevel uhyre enkel å kjøre. Foto: Haakon Førde

Førsteinntrykket er preget av at London-bilen er høyrerattet, og sjåføren går inn i toseteren på "feil" side. Men det går fort over. Med automatgir slipper man å tenke på girspakbevegelser med kjeiva, samtidig som gass- og bremsepedal tilegnes høyrefoten som vanlig.

Når arrangøren heller ikke slipper oss ut på landeveien, men heller geleider oss gjennom en underholdende baneløype, slipper vi dessuten å tenke på avstanden til motgående trafikk.

Video: Slik kjører du trygt forbi

Til gjengjeld finner vi jo på denne måten fort ut at Smart Ed ikke er helt som å kjøre gocart heller. På banen er det mer som å styre en IKEA-tralle fyllt med blyplater i bunn.

Men morsomt blir det likevel med et slags miljøvennlig "amerikansk" lydbilde: Helt stille bortsett fra hylende dekk!

Tung teknologi

SOLID: Smart er en kort bil, men den er likefullt en bil med solid bilfølelse. Det gjelder ikke alle konkurrentene.
SOLID: Smart er en kort bil, men den er likefullt en bil med solid bilfølelse. Det gjelder ikke alle konkurrentene. Foto: Haakon Førde

Årsaken til den tunge følelsen er at batterier fortsatt er tung vare. Og at den kjørte bilen etter alt å dømme har den konvensjonelle batteripakken.

Riktignok ligger batteripakke og motorer så lavt som mulig i sandwichgulvet. Det er etter samme prinsipp som vi har beskrevet for sandwichgulvet i Mercedes A- og B-klasse. Denne forholdsvis dyre gulvkonstruksjonen ble nemlig utviklet med en ganske klar tanke på at behovet ville oppstå.

Les om hydrogenbilen Mercedes B-klasse F-Cell.

I den lille Smarten er imidlertid vekten av batteripakken såpass stor i forhold til bilens totale vekt at det ikke hjelper like godt. Til gjengjelde må det sies at tilnærmet firehjulssladd gjennom svingene neppe blir vanlig kjørestilen blant Smart Ed-eiere.

Og vi vil tro at batteriene av type lithium-ion og levert av "sportsbilprodusenten" Tesla i generasjon II av Smart Ed er betraktelig lettere.

Bybil med konkurranse

Men selv med bedre kjøreegenskaper og gode ytelser, kommer Smart Ed til å ha sterk konkurranse. Ulempen er ganske enkelt at den er liten.

Med sine to seter og ualminnelig korte lengde er den selvsagt superpraktisk i by'n - men også bare der.

Mercedes kommer selv med en elbil i 2010, etter alt å dømme en A-klasse E-Cell. Med andre ord med fire eller fem seter og betydelig bedre innvendig plass.

Sett i det minste fra et norsk forbrukersynspunkt er dette atskillig mer interessant. For vi vil nok gjerne ha elbil, ja. Tenk deg å silppe grisete bensin eller diesel og plagsom motorlyd.

Men vi kjøper ikke elbil før den faktisk kan løse transportbehovene vi trenger den til.

Les også:

Smart ED elbil
Smart ED elbil Foto: Haakon Førde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning