Elektrisk Smart tung på rattet
Trodde du at Smart allerede hadde eldrift? Du har helt rett, og vi har kjørt en av de 100 bilene som går i London.


- Sannelig på tide at Smart kommer med eldrift, sa en erfaren kollega da de første 100 bilene ble introdusert for testdrift i London i 2007. Mannen i gata har jo trodd det har vært en elbil i mange år!
Se også: Hvor smart kan minibilen bli - test av Toyota iQ
Nå er det imidlertid like før Smart fortwo ED settes i produksjon. Fra slutten av 2009 og ut 2011 produseres en begrenset serie av bilen - med hjelp av lithium-ionbatterier fra Tesla.
Fra 2012 skal produksjonen gå i gang i stor skala. Vi fikk derfor en underholdende prøvetur nå i juli 2009, rett ved Mercedes lokaliteter i Stuttgart, Tyskland.

Med hylende dekk

Førsteinntrykket er preget av at London-bilen er høyrerattet, og sjåføren går inn i toseteren på "feil" side. Men det går fort over. Med automatgir slipper man å tenke på girspakbevegelser med kjeiva, samtidig som gass- og bremsepedal tilegnes høyrefoten som vanlig.
Når arrangøren heller ikke slipper oss ut på landeveien, men heller geleider oss gjennom en underholdende baneløype, slipper vi dessuten å tenke på avstanden til motgående trafikk.
Video: Slik kjører du trygt forbi
Til gjengjeld finner vi jo på denne måten fort ut at Smart Ed ikke er helt som å kjøre gocart heller. På banen er det mer som å styre en IKEA-tralle fyllt med blyplater i bunn.
Men morsomt blir det likevel med et slags miljøvennlig "amerikansk" lydbilde: Helt stille bortsett fra hylende dekk!
Tung teknologi

Årsaken til den tunge følelsen er at batterier fortsatt er tung vare. Og at den kjørte bilen etter alt å dømme har den konvensjonelle batteripakken.
Riktignok ligger batteripakke og motorer så lavt som mulig i sandwichgulvet. Det er etter samme prinsipp som vi har beskrevet for sandwichgulvet i Mercedes A- og B-klasse. Denne forholdsvis dyre gulvkonstruksjonen ble nemlig utviklet med en ganske klar tanke på at behovet ville oppstå.
Les om hydrogenbilen Mercedes B-klasse F-Cell.
I den lille Smarten er imidlertid vekten av batteripakken såpass stor i forhold til bilens totale vekt at det ikke hjelper like godt. Til gjengjelde må det sies at tilnærmet firehjulssladd gjennom svingene neppe blir vanlig kjørestilen blant Smart Ed-eiere.
Og vi vil tro at batteriene av type lithium-ion og levert av "sportsbilprodusenten" Tesla i generasjon II av Smart Ed er betraktelig lettere.
Bybil med konkurranse
Men selv med bedre kjøreegenskaper og gode ytelser, kommer Smart Ed til å ha sterk konkurranse. Ulempen er ganske enkelt at den er liten.
Med sine to seter og ualminnelig korte lengde er den selvsagt superpraktisk i by'n - men også bare der.
Mercedes kommer selv med en elbil i 2010, etter alt å dømme en A-klasse E-Cell. Med andre ord med fire eller fem seter og betydelig bedre innvendig plass.
Sett i det minste fra et norsk forbrukersynspunkt er dette atskillig mer interessant. For vi vil nok gjerne ha elbil, ja. Tenk deg å silppe grisete bensin eller diesel og plagsom motorlyd.
Men vi kjøper ikke elbil før den faktisk kan løse transportbehovene vi trenger den til.
Les også:
