Test: Tesla Model X P90D Ludicrous 6-seter

Vanvittig bra og skuffende på samme tid.

Signalfunksjon: Falkevingedørene til Model X gjør at bilen skiller seg ut i mengden. De er en en velsignelse og forbannelse.
Publisert

Tesla Model X er en bil som har vært dømt til å bli en suksess lenge før den ble tilgjengelig. Model S har satt en standard som har begeistret de fleste som har kjørt bilen, og Tesla er et merke som har en aura over seg. Noe Apple-aktig.

Det er den innovative toppsjefen. Det er den "til helvete med alt annet, vi gjør det på vår måte"-holdningen. Det er innovasjon i et marked der de andre gigantene tilsynelatende har låst seg fast i et spor de ikke helt kommer ut av.

Og Model X er da også en bil som bryter med det meste du tror er mulig.

Overgår fantasien

Til tross for at bilen veier godt over 2,5 tonn med fører, så unnagjør den på papiret 0-100 på 3,4 sekunder. Vi tror det er en anelse raskere. I 100 kWh-utgave som straks kommer blir det enda raskere.

Se video av bilens dører, seter og aksellerasjon under

Screen9v2

Dette er bortimot et sekund raskere enn BMW X5/X6 M - en bil vi raskt hadde gått til innkjøp av hvis lottogevinsten gikk inn. Og den er 1,5 sekunder raskere enn Audis monster av en SQ7.

Bilen oppleves naturlig nok ikke like kvikk som Model S, ganske enkelt fordi den veier flere hundre kilo mer - men akselerasjonen kjennes likevel mer imponerende. Du sitter høyere og du vet at du kjører en over 5 meter lang 6/7-seter.

Når veien er svingete, får du virkelig utnyttet bilens vanvittige evne til å skyte fart.

Det som skjer når du trykker på gassen overgår hva du tror er mulig. Spesielt hvis du velger Ludicrous-modusen. Bare vær klar over at det ikke er det som gir deg lengst rekkevidde.

Når du så kjører avgårde så gjør du det praktisk talt uten motorlyd. Dekk- og vindstøy kommer du ikke unna, men den elektriske følelsen er ganske så allright.

Tilstrekkelig rekkevidde

Så kikker man ned på displayet, og ser at bilen har en beregnet rekkevidde på 33-36 mil når temperaturen er rundt frysepunktet. Det er selvsagt et stykke unna de 467 kilometrene som oppgis, men det er EUs skyld.

Når man kjører forholdsvis raskt i et vær som varierer rundt frysepunktet, og ikke tar hensyn til å kjøre økonomisk, kan du regne med en praktisk rekkevidde på 30-35 mil.

Jeg vet ikke med deg, men etter 30 mil har jeg stort sett lyst til å strekke på beina og ta en kaffekopp. Og det er sjelden jeg kjører mer enn 30 mil i løpet av en dag.

Tesla har egne hurtigladestasjoner med (foreløpig) gratis påfyll.

Skulle du trenge litt påfyll, finnes det en god del hurtigladestasjoner som i alle fall eksisterende kunder får gratis. De er plassert på litt odde steder, og det er fortsatt hull i nettet - men det er bedre enn hva andre merker har å rutte med. Hvis du nærmer deg tomt batteri, lader den med en effekt på over 100 kW - noe som øker rekkevidden ganske så raskt!

Når du nærmer deg tomt batteri, klarer en superlader å putte på strøm med en effekt på over 100 kW. Det gir deg i beste fall nær 10 mil på ti minutters stopp. Men når batteriet nærmer seg fullt, faller ladeeffekten ned til rundt 25%.

Vi har i denne runden ikke gjennomført en ren rekkeviddetest, men kjører du forsiktig vil du kunne regne med 35 mil. Legger du an et hurtig tempo vil du kunne regne med rundt 30 mil. Kjører du idiot, kan du trekke fra mye. I bitende kulde, vet vi enda ikke - rett og slett fordi kuldeperioden forsvant den dagen vi plukket opp bilen.

Tesla har lovet oss en rekkeviddetest senere i vinter når det virkelig blir bitende kaldt.

Det er aldri enkelt å si nøyaktig hvor langt en elbil kommer til å gå. Her ser man forbruket etter at vi først har kjørt motorvei i motbakke, for så å nærmest rulle ned igjen på en sidevei.

Wow-faktoren

Bilens store wow-faktor er naturligvis falkevingedørene bak. Skal jeg være brutalt ærlig har jeg aldri helt forstått poenget med disse. Jeg ser for meg at dette på vinteren er mest plunder og heft når is og snø kommer i mellom.

Men: Du ser virkelig verdien når du har barn i barnesete. Inn- og utlastingen blir veldig enkel.

I parkeringshus er taket ofte en større utfordring enn avstanden til bilen ved siden av. Tesla sier de har gjort sensorene i overkant sensitive, og at dette kan overstyres fra nøkkelen eller fra innsiden.

I praksis hadde jeg nok likevel foretrukket skyvedører. Dørene har riktignok ikke noen nevneverdige problemer med å åpne seg når bilen står nært inntil en annen bil - og det vil du alltid gjøre, for Model X er så bred (207 cm!) at det nærmer seg et problem.

Men i parkeringshus er døra ganske redd for taket, og dermed åpner den ikke døra skikkelig. Da blir det plutselig ikke like enkelt å få poden inn og ut.

De midtre setene i bilen er forøvrig helelektriske, og skyves frem svært raskt for å gi enkel tilgang til bilens to seter helt bakerst. Her er det ikke all verden av beinplass, og Tesla har gjort noe relativt smart ved å kunne tilby bilen som en 6-seter: Da får de som sitter helt bak mulighet til å benytte plassen mellom setene foran til å strekke på beina.

Det er kanskje unødvendig å si at dette er en betydelig bedre tredjeradsløsning enn i Model S, som benytter bagasjerommet.

Frontruta går over til å være taket over deg. Det er en ganske god følelse - selv om det gjør at solskjermene sitter litt snodig til.

Ellers er det verdt å melde at den store "domen" av et glasstak du sitter under gir en fantastisk luftig følelse i forsetene.

Mye likt med Model S

Når det kommer til interiøret, er det i all hovedsak identisk med det du finner i Model S, og domineres selvsagt av det enorme nettbrettet i midtkonsollen.

Brukervennligheten på dette er som å bruke en iPad: Det meste er veldig intuitivt og rett frem - og spesielt er GPS-funksjonen ganske enkelt den mest brukervennlige på markedet.

For enkelte funksjoner må du riktignok gå litt lenger inn i menyene enn det som fremstår praktisk, men dette er detaljer.

Ellers er interiøret kanskje litt i overkant minimalisitisk. Du får ikke helt den samme premiumfølelsen som de tyske stormerkene.

Skuffende dårlige seter

Det som dessverre også er ganske likt med Model S, er setene. Disse er rett og slett skuffende dårlige. Sitteputene er altfor korte, og Tesla har ikke forstått at det går an å ha justerbar lårstøtte. Vårt sete virket ikke engang skikkelig fastskrudd.

Lårstøtte er et ikke-tema i setene.

Hadde jeg betalt 1,3 millioner kroner for en toppspekket bil usett, og fått disse setene - hadde jeg trolig vurdert å reklamere på bilen.

Komforten i SUV-ene til Audi, BMW, Mercedes, Lexus og andre mer etablerte merker er ganske enkelt betydelig høyere. Her har Tesla en lang vei å gå.

Ifølge Tesla har de ikke fått noen klager på setene, men sier samtidig at nye seter om kort tid er på plass. Men bare på Model S i første omgang.

Kjøreegenskaper

Vi har allerede vært inne på at bilen har en akselerasjon som overgår hva du tror er mulig, og når du setter deg bak rattet får du en stor selvtillit.

Selv om den er lynrask, er det en bil som er enkel å kjøre rolig og behagelig - noe som nesten er en forutsetning om du skal ha noen i en 3. seterad.

Bilen er satt opp ganske komfortabelt. Styrefølelsen er direkte, men du føler ikke at du har spesielt mye følelse med underlaget.

Du kan godt kjøre bilen ganske raskt, men du forstår raskt at dette ikke er en bil som skjærer gjennom svingene. Årsaken er at det er fryktelig mye vekt å dra på. På vinterføre kan du oppdage at bilen ikke nødvendigvis får sleng - den bare fortsetter rett frem takket være bevegelsesenergien.

På isføre av denne typen, legger du virkelig merke til at bilen veier 2,5 tonn.

Det er viktig å huske på at selv om bilen akselererer raskere enn det aller meste, så stopper den definitivt ikke raskere.

Understellet bærer preg av at det har veldig mye vekt å håndtere. Til tross for at bilen har luftfjæring, med heving og senking, oppleves bilen nemlig ganske butt. Vi skal ikke kalle den ubehagelig, for det er den ikke, men den føles mindre sofistikert enn konkurrenter fra de større bilprodusentene.

Tesla har ganske enkelt et mindre apparat til utviklingen av chassis, og det merkes.

Med firehjulstrekk og elmotor skal bilen være i stand til å komme seg frem til hytta på dårlige veier. Dette var det verste vi fikk testet på, uten et fnugg av problemer.

Mer imponerende på teknologi

Jo mer vi kjører bilen, jo mer setter tanken seg at dette er bilverdenens svar på Apple - og særlig første generasjon iPhone.

Bilen koser seg på motorveien på autopilot.

Bilen gjør en del ting helt fantastisk; ja rett frem helt utrolig. Den har flashy funksjoner, og teknologien imponerer. Ikke minst autopilot-muligheten overgår det meste annet på markedet, selv om den er tonet litt ned i siste oppgradering slik at du må holde i rattet. Og Tesla ruller ut nye funksjoner og oppgraderinger fortløpende etter hvert som kundene kommer med innspill.

Bilen leser - og viser deg - både felt på veien og bilers plassering. Til en viss grad klarer den til og med å se foran bilen som ligger foran deg.

Tesla er veldig gode på teknologi.

Men Model X har også en del andre mindre flatterende likhetstrekk med den første iPhone.

For å få på plass falkevingedørene, er dette for eksempel en SUV der du ikke kan plassere skiboks på taket. For en skinasjon som Norge, er det omtrent som den første iPhone som manglet støtte for MMS: Du klarte deg uten, men det er et offer du måtte gjøre.

Teslas forsvar er at det finnes skistativ fra 3. partsleverandører til tilhengerfeste.

Performance-variantene av Model X har en aktiv spoiler som ikke er all verden glad i is og snø.

Den aktive spoileren bak ? Den innrømmer Tesla at sliter litt med snø.

Den enorme frontruta er herlig å sitte under, men hva tror du det koster å bytte den hvis du får steinsprut? Vi har spurt Tesla, og de sier at de har en policy på å ikke kommentere prisene på enkeltdeler.

Dessuten er bilen svært bred. Med sine 207 centimeter (pluss speil), er den bare slått av Range Rover på det norske markedet - samt et par spesielle unntak som Cayenne Turbo S. Å manøvrere den i trange parkeringshus er derfor en utfordring, og vi har ved flere anledninger måttet vippe inn sidespeilene for å komme inn porter - og likevel hatt hjertet i halsen. Parkeringsplassene er ikke designet for så brede biler.

Konklusjon

Tesla Model X er en bil som både imponerer noe voldsomt, men som også har relativt skuffende sider.

Bagasjeplassen er ikke veldig stor med 3. seterad oppreist, men legger du ned de to bakerste setene, har du plass nok til alt du kunne tenke deg. Du kan fjerne/senke bunnplaten for å utvide bagasjerommet med alle setene oppe.

Teknologisk og ytelsesmessig er bilen i sin egen liga, og den har en rekke fiffige løsninger. At den nå også kan leveres med hengerfeste vil få mange nordmenn til å smile - og bagasjeplassen er rett frem enorm.

Batteriet er også stort nok til at det ikke er noe reelt tema. Noen flere hurtigladestasjoner kan man ønske seg, men Tesla har gjort mer enn noen andre for å bygge ut ladeinfrastruktur av høy kvalitet.

Det er dermed hevet over enhver tvil om at Model X er den mest komplette, mest praktisk elbilen du får på markedet. I realiteten har den som elbil ingen konkurrenter.

Men samtidig er dette en bil som bærer preg av at den er veldig tung, både når det kommer til kjøreegenskaper og komfort. Og det er ingen tvil om at falkevingedørene er en løsning som har sine ulemper.

Tesla Model X P90D Ludicrous 6-s

Elmotor bakhjul:  510 hestekrefter
Elmotor forhjul:
262 hestekrefter

Kombinert maksimal effekt: 539 hk (batteribegrenset)
Kombinert maksimalt dreiemoment:
967 Nm

Batteri: 90 kWh li-ion
Girkasse: 1 gir
Drift: Alle
Størrelse: 5037/2070/2964 mm
Egenvekt: 2439 kg
Bagasjeplass: 2194 liter fordelt på to bagasjerom
Hengerfeste: 2268 kg
Toppfart: 250 km/t
0-100: 3,4 sekunder
CO2: 0 g/km

Pris:
Modelltype:
1.151.600 kroner
Testbil: Ca 1,3 millioner (i praksis erstattes bilen av P100D)

Ekstrautstyr inkluderer stort sett alle tilgjengelige utstyrspakker

For meg er det likevel setene som fremstår som elefanten i rommet. Hadde det stått Nissan på panseret og bilen hadde kosteten tredel, kanskje. Men ikke som en bil til langt over en million kroner.

Det gode

  • Den mest komplette og praktiske elbilen på markedet
  • En akselerasjon ut av denne verden
  • Stort nok batteri til at det ikke blir et tema
  • God sete-fleksibilitet
  • Lavt støynivå
  • Teknologisk i særklasse
  • Flere åpenbare wow-faktorer
  • Relativt lave drivstoffutgifter
  • Har alle elbilfordeler
  • Null lokalt utslipp
  • Har hengerfeste

Det dårlige

  • Er svært tung - med alt det innebærer
  • Understellet er noe butt
  • Selv med alle elbil-fordeler er det i praksis vanskelig å få bilen til under 800.000 kroner - og toppspekket snakker vi 1,3 millioner
  • Falkevingedører er ikke optimalt i parkeringshus
  • Kan ikke ha takboks

Det grusomme

  • Setene er ikke særlig gode å sitte i