Fantastisk og håpløs elbil
Ford viser oss det verste og beste med elbiler på en gang.

En elbil skiller seg til dels mye fra en tradisjonell bil med forbrenningsmotor. Årsaken er primært at motoren tar vesentlig mindre plass, mens batteripakken tar desto mer plass - og veier mye mer - enn drivstofftanken på en vanlig bil. Samtidig er mesteparten av det andre grunnleggende det samme.
Bilprodusentene har derfor funnet flere måter å tilnærme seg elbilverdenen på, alt etter som hvor mye jobb de mener det er verdt å legge i det:
- Lage en helt ny bil fra bunn som tilpasser seg elbilenes egenskaper
- Gjøre massive modifikasjoner på en eksisterende modell
- Bytte ut motor og plassere batterier der det er plass
I førstnevnte kategori har vi biler som Tesla Model S, som total har revolusjonert hvordan man tenker bygging av biler på - men også for eksempel Nissan Leaf.
I andre kategori finner vi for eksempel nye VW e-Up, som nærmest formstøper batteripakken inn i gulvet på bilen slik at tyngdepunktet blir korrekt, og man ikke spiser opp plass som man har i den vanlige utgaven av bilen.


Ford har tatt snarveien
Og i siste kategori finner vi blant annet Ford Focus Electric, som for alle praktiske formål er en helt vanlig Focus. Bilen produseres på den vanlige prouksjonslinjen på fabrikken, men mot slutten av produksjonslinjen får den montert en elmotor i stedet for en bensinmotor, og batteripakken dumpes i bagasjerommet.
Dette er en fryktelig billig måte å utvikle og produsere en elbil på, men betyr i dette tilfellet blant annet at du mister omtrent halve bagasjerommet. Samtidig er det praktisk talt umulig å få noe ekstra plass ut av å legge ned baksetene.
Som en vanlig Focus
Ved første øyekast virker Ford Focus Electric som en helt vanlig Focus. Den har riktignok fått den nye Ford-grillen, og det er et ladepunkt foran på bilen, i stedet for et bensinlokk bak - men utvendig er dett for alle praktiske formål en normal Focus.
Innvendig fortsetter den samme trenden. Dashbordet er identisk med det vi kjenner fra før, setene er de samme - og likeså rattet. Girspaken ser ut som en hvilken som helst spak fra en Ford med automatgir.
Instrumentpanelet skiller seg derimot litt fra en vanlig Focus, med en del informasjon om ladestand og lignende - og ingen turteller - men ingenting virkelig sjokkerende.
Når du skrur på tenningen får du riktignok ikke noen motorlyd, men når du tråkker inn gassen oppleves bilen nesten som en vanlig Focus med automatgir, hvis man ser bort i fra at dreiemomentet fra motoren kjennes litt kraftigere fra starten av.
Bilen oppleves i utgangspunktet som en helt vanlig Focus, og det er noe veldig positivt.

Svir litt gummi
Som vi var inne på, veier en elmotor betydelig mindre enn en vanlig motor, og batteripakken er lagt bak i bilen. Resultatet er at bilen har langt mindre vekt over frontakselen enn en vanlig Focus.
I kombinasjon med at en elmotor har alt dreiemoment tilgjengelig fra første stund, er det ikke til å komme unna at det nesten er vankelig å sette i gang bilen uten at det blir hjulspinn. Dette gjelder spesielt på våt asfalt og grus - og skjer også med antispinn aktivert.

Det oppleves aldri som farlig, men gir oss en følelse av at denne bilen få behov for dekkskift oftere enn du normalt ville hatt.
Den endrede vektfordelingen gjør at bilen føles litt annerledes under aktiv kjøring enn sin bror med forbrenningsmotor. Fordi bilen er lettere over forakslingen, oppstår understyring enklere når man presser på. Den endrede vektfordelingen gjør at bilen rett og slett virker litt mer nervøs når man presser på litt.
Fordi elmotorer også har motsatt effektkurve av en vanlig motor, der du får masse effekt i det du rører gasspedalen, men avtagende effekt ettersom turtallet øker, blir det også en litt annen måte å kjøre aktivt på.
Det er forøvrig greit å påpeke at Focus Electric har hele 36 hestekrefter mer enn Nissan Leaf, men er bare 0,2 sekunder raskere på 0-100. Årsaken er at at den med sine 1644 kg er hele 170 kg tyngere enn sin japanske konkurrent.
La det likevel ikke være noen tvil om at Focus Electric trolig er den mest kjøreglade elbilen i sin klasse, noe som også bare skulle mangle med tanke på hvilke kjøreegenskaper denne bilen har som et utgangspunkt.
Begrenset rekkevidde
Ford hevder i utgangspunktet at Focus Electric har en rekkevidde på 162 kilometer, men dette er nok av de mer optimistiske estimatene vi har sett. Bilen påstår selv ved fulladet tilstand at rekkevidden er 120-132 kilometer, men endrer veldig fort mening om du ønsker å skru på vifta - eller gud forby aircondition.
Rekkeviddeindikatoren justerer seg veldig raskt i henhold til forbruket du har hatt de siste meterne, og er til dels veldig forvirrende. Vi opplevde for eksempel å få oppgitt nærmere 20 kilometer lenger gjenværende rekkevidde etter å ha kjørt i nedoverbakke fra Ryen og ned til Oslo sentrum.

På samme måte mente bilen at vi kom halvveis inn i Maridalen - etter knapt 17 kilometer kilometer fra fulladet tilstand - var det bare 77 kilometer igjen ifølge bilens instrumenter.
Men på en solskinnsdag med jevn fart på landevei kan det nok hende bilen lar deg kjøre opp mot 150 kilometer på en lading. På en vinterdag med varmeapparatet i full sving, kan du bare drømme om en slik rekkevidde.
Elendig svingradius

Det er ikke ofte vi påpeker noe med svingradius på biler, men på Focus Electric er dette ikke til å komme utenom. I spesifikasjonene på bilen hevder Ford at svingradiusen er det samme som på en vanlig Focus, og praktisk talt det samme som på en Golf, men det er rett og slett ikke sant. Å manuvrere seg frem på trange parkeringsplasser og i trange bakgater ble raskt mer nervepirrende enn vi er vant til.
Focus ST har en betydelig dårligere svingradius enn en vanlig Focus - og uten at vi har sammenlignet direkte, later Electric-utgaven å være på linje med ST eller enda dårligere.
Det er ikke optimalt for en elbil, som på mange måter er laget for å være noe som brukes i urbane områder der tomleplass er premiumvare.
Et litt halvhjertet forsøk
Vi skulle gjerne hatt litt heftigere konkurranse på elbilmarkedet i den klassen av biler som folk flest faktisk har råd til, og i utgangspunktet kunne Focus vært et veldig godt tilskudd på stammen.

3684210
Men realiteten er at å kjøre Focus Electric virkelig minner deg på at du kjøre noe som er et kompromiss. Bilen har riktignok nesten like gode kjøreegenskaper som en av markedes mest kjøreglade biler, og Focus er ikke en bil en rynker på nesa av.
Problemet er at Ford har tatt snarveien, og det merkes. Mens VW-konsernet tar seg bryet med å faktisk å bygge inn batteriet i bilen på en slik måte at det ikke går på bekostning av plass, så har Ford bare dumpet en stor batteripakket i bagasjen og sagt: «Se, vi har laget en elbil!»
For noen år siden hadde de glatt kommet seg unna med dette, men problemet for Ford er at den mest åpenbare konkurrenten Nissan Leaf ikke har de samme ulempene - og Ford har ikke lagt seg under i pris. Focus koster 259.000 kroner, mens en Leaf med midtre ustyrsnivå koster 242.500 kroner - og har på toppen lenger rekkevidden.
En skal være godt over gjennomsnittlig interessert i kjørefølelsen for å velge en Focus Electric fremfor en Leaf.